دروغ و پنهانکاری در ازدواج از جمله مسائلی است که به تنهایی میتواند یک ازدواج را تا مرز نابودی پیش ببرد. این امر شاید در همه مردم جامعه دیده نشود، اما برخی از افراد کم و بیش از آن برای رسیدن به اهدافشان استفاده می کنند. حال باید دید منظور از دروغ و پنهانکاری در ازدواج دقیقا چیست و آیا ما باید همه مسائل ریز و درشت را با همسرمان در میان بگذاریم؟ اصلا پیامدهای دروغ و پنهانکاری در ازدواج چه می تواند باشد و تا چه حد مخرب خواهد بود؟
اگر در ادامه با ما همراه باشید، به پاسخ این سوالات خواهیم پرداخت. البته مواجهه و نحوه برخورد با همسر دروغگو خود یک مقوله بسیار مهم است و در تقویت یا رفع آن نقش دارد. از آنجا که جهت آگاهی از روش برخورد با دروغ و پنهانکاری در ازدواج بایستی ویژگی های طرف مقابل و دلایل این کار مشخص شود، توصیه می شود که در صورت نیاز با مشاوران دکتر فکر در ارتباط بوده تا مشاوره اختصاصی در این زمینه دریافت کنید.
چرا افرد به دروغ و پنهانکاری در ازدواج روی می آورند؟
یکی از دلایل اصلی دروغ و پنهانکاری در ازدواج این است که شخص قصد دارد تا مسئله یا حقیقتی را از همسرش پنهان کنید. چون احساس میکند اگر واقعیت فاش شود، ممکن است او را برای همیشه از دست بدهد. در صورتی که با این کار احتمال از دست دادن همسرتان خیلی بیشتر خواهد بود.
از سوی دیگر، اگر پنهانکاری ادامه پیدا کند، تبدیل به دروغهایی میشود که اگر آشکار گردند شاید کنترل اوضاع را بسیار دشوار کنند. در بیشتر موارد وقتی از همسران افرادی که پنهانکاری کردهاند سوال میشود که بعد از فهمیدن حقیقت چه احساسی دارند، میگویند مشکل ما بیشتر با پنهانکاری آن هاست نه موضوعی که پنهان کرده است.
نظر شما در مورد دروغ و پنهانکاری در ازدواج چیست؟ آیا احساس میکنید همسرتان باید کوچکترین رویدادها را هم با شما درمیان بگذارد، والا پنهانکاری کرده است؟ البته باید گفت که تا حدودی حق با شما است و یکی از وظایف متقابل زن و شوهر این است که با یکدیگر صادق باشند.
اما قرار نیست که در زندگی مشترک، همسر را در جریان کوچکترین مسائل قرار داد. به عنوان مثال، چندان اهمیتی ندارد که ناهار محل کار خود را چه چیزی سفارش دادهاید. حتی شاید یکی از رازهای داشتن زندگی موفق زناشویی این باشد که گاهی اوقات طرف مقابل را به حال خود واگذارید.
در حالت کلی ازدواج موفق آن است که دو طرف علاوه بر داشتن وابستگی عاطفی نسبت به یکدیگر، از استقلال کافی نیز برخوردار باشند.
چه مسائلی دروغ و پنهانکاری در ازدواج محسوب می شود؟
وقتی قرار است با فردی ازدواج کنید که باقی عمر خود را در کنار او بگذرانید، بهتر است تا جایی که امکان دارد حقایق زندگی تان را با او درمیان بگذارید. چرا که در صورت فاش شدن این حقایق، اثرات بدی در زندگی تان بر جای خواهد ماند. حتی در صورت فاش نشدن راز ، باز هم ممکن است احساس ترس و اضطراب همیشه شما را آزار دهد.
البته هر فردی در زندگی خود نیاز دارد که زمانی را برای خودش باشد و کمی از رابطه فاصله بگیرد. بنابراین زمانی که صحبت از عدم دروغ و پنهانکاری در ازدواج میشود، منظور ما احاطهی بی حد و مرز یکدیگر نیست. بلکه لازم است که گاهی اوقات طرفین کمی مستقل باشند. برای روشن شدن این مفهوم، در ادامه خواهیم گفت که چه مسائل و مواردی دروغ و پنهانکاری در ازدواج محسوب می شوند.
مسائل مالی
اگر وضعیت مالی از جانب آقایان گفته نشود، از نظر خانم ها به منزله دروغ و پنهانکاری در ازدواج است. گاهی اوقات آقایان نسبت به گفتن شرایط مالی حتی اگر مساعد هم باشد، توجهی نمیکنند. البته این موضوع بیشتر یک توافق دو طرفه است، اما بهتر است که زوجین هر دو در جریان میزان درآمدها و هزینه ها باشند تا برنامه ریزی مالی بهتر صورت گیرد.
البته اگر آقا تشخیص می دهد که با پس انداز مخفیانه بخش کوچکی از درآمد می تواند به رفاه و بهبود زندگی مشترک کمک کند، پنهان کردن آن به نظر لطمه ایی به زندگی نخواهد زد. این در صورتی است که می داند همسر او از نظر مالی اسراف می کند و اهمیتی به پس انداز نمی دهد.
مسائل مهم در رابطه با اعضای خانواده خود
وقتی قرار است با فردی ازدواج کنید، بهتر است تمام مسائلی که از نظرتان مهم تلقی میشوند را با او درمیان بگذارید. به عنوان مثال، ممکن است مشکلاتی در خانوادهی شما وجود داشته باشد که بر روی زندگی آتی تان تاثیرگذار باشد.
یا اینکه مثلا مرد به دلایل مختلفی مجبور باشد که بخشی از هزینه ها یا مایحتاج خانواده خودش را تامین کند، در غیر این صورت آن ها با مشکل مواجه می شوند. این حق شریک آیندهی شماست که از این موضوع مطلع باشد و بایستی حتی او را در دوران آشنایی قبل از ازدواج از این موضوع آگاه کنید.
بیماری جدی
از مواردی که باعث میشود فرد اقدام به دروغ و پنهانکاری در ازدواج کند، بازگو نکردن بیماری خاص یا جدی است که با آن ها دست و پنجه نرم می کند.
در مورد بیماری جسمی یا روحی بایستی حتما با شریک آینده صحبت شود، چرا که در زندگی آن ها تاثیرگذار خواهد بود. این حق طرف مقابل است که بعد از فهمیدن قضیه خودش بخواهد تصمیم بگیرد.
اعتیاد
اعتیاد نیز از جمله مواردی است که اغلب افراد معتاد برای کتمان آن قبل از ازدواج بسیار تلاش می کنند. در صورتی که طرف مقابل بایستی حتما از این موضوع آگاه شود و با علم به این قضیه، تصمیم گیری نماید.
ممکن است شخص با خود بگوید که در آینده بدون اطلاع همسر برای ترک اعتیاد اقدام میکند و کسی هم متوجه نمیشود. اما در ترک کردن خودسرانه احتمال بازگشت به اعتیاد وجود دارد. بنابراین با فاش شدن این موضوع، اعتماد همسر خود را از دست میدهید و ممکن است دیگر راه بازگشتی نباشد.
داشتن اخلاق های خاص
اگر اخلاق خاصی دارید که احساس میکنید ممکن است برای اطرافیان ایجاد مشکل کند، بهتر است قبل از ازدواج حتما با طرف مقابلتان در میان بگذارید.
شاید احساس کنید میتوانید این اخلاق را از بقیه پنهان کنید، اما خوب است بدانید که اخلاق جز ویژگی های شخصیت شماست و از شما جدا نیست. شاید بتوانید برای مدتی آن را بروز ندهید اما بالاخره در زمان و مکان های خاصی حتی به طور ناخودآگاه آن ها را نشان خواهید داد.
چه مسائلی را میتوان پنهان کرد؟
در زندگی هر فرد ممکن است مسائلی وجود داشته باشد که در میان گذاشتن آن ها با شریک زندگی ضرورت آنچنانی ندارد و دروغ و پنهانکاری در ازدواج نیز محسوب نمی شود. زیرا نگفتن آن در زندگی فرد مقابل تاثیر منفی ایجاد نمیکند و آسیبی به او نمیزند. پس لزومی ندارد که این مسائل گفته شود. از جمله این مسائل عبارتند از:
اشتباهات حل شده ی گذشته
ممکن است در زندگی تان اتفاقی ناخوشایند یا منفی پیش آمده باشد اما آن را حل کرده باشید. در اینصورت اگر مطمئن هستید که این مشکل کاملا رفع شده و دیگر تاثیری در زندگی فردی که قرار است با او وارد رابطه شوید ایجاد نمیکند، لزومی به آشکار کردن آن نیست.
مسائلی مربوط به خانواده که در زندگی حال و آینده تان تاثیری ندارد
گاهی اوقات مسائلی وجود دارد که برای اعضای خانوادهی شما اتفاق افتاده است و تاثیری بر روی زندگی حال و آینده هم نخواهد گذاشت. حتی شاید صلاح باشد که از گفتن چنین موارد خصوصی اجتناب کنید و اجازه دهید خانواده تان حریم خود را داشته باشند.
افرادی که در زندگی شما حضور پررنگی نداشته اند
ممکن است در زندگی با فردی رابطه عاطفی داشته اید و حال این رابطه را کاملا تمام یا فراموش نموده اید. مثل موارد شناخت پیش از ادواج که به دلایل مختلفی بعد از مدتی رابطه به پایان رسیده است. در این صورت لزومی به گفتن این مسائل برای طرف مقابل نیست و نگفتن آن به معنی دروغ و پنهانکاری در ازدواج نخواهد بود.
بیماری روحی یا جسمی که به طور کامل درمان شده است
ممکن است فرد در گذشته به بیماری جسمی یا روحی مبتلا شده باشد و بعد از مدتی به طور کامل درمان شده است و دیگر اثری از آن باقی نمانده باشد. در این موارد نیز لزومی ندارد که همه چیز را با فرد مورد نظر خود درمیان بگذارید. اما اگر این احتمال وجود دارد که روزی بیماری برگردد باید حتما طرف مقابل را در جریان قرار داد.
دلایل دروغ و پنهانکاری در ازدواج
پنهانکاری در ازدواج دلایل مختلفی میتواند داشته باشد و در ابتدای مقاله مواردی را ذکر نمودیم. البته که هیچ دلیل قانع کنندهای برای توجیه مخفی کاری در زندگی مشترک وجود ندارد و آدم دروغگو همیشه بهانه ایی برای پنهان کردن حقیقت دارد. در زیر چند نمونه از دلایل دروغ و پنهانکاری در ازدواج را بیان میکنیم.
سلطه گر بودن یکی از طرفین
ممکن است گاهی یک در رابطه، یکی از طرفین حالت سلطهگر و فرمانروایی داشته باشد. در این حالت طرف مقابل سعی میکند برای جلوگیری از قضاوت یا مورد خشم قرار گرفتن شریک زندگیاش، به پنهانکاری پناه ببرد و از گفتن کاری که دید طرف مقابل را منفی می کند، بپرهیزد.
بی اهمیت فرض کردن موضوع پنهان شده
گاهی مسائلی در زندگی فرد وجود دارد که احساس میکند چندان اهمیتی ندارد یا برای طرف مقابل آسیب زا نیست. بنابراین آن ها را با شریک زندگی خود در میان نمیگذارد و دلیلی هم برای این موضوع نمی بیند.
ترس از دست دادن طرف مقابل
ممکن است در یک رابطه به دلیل علاقهای که طرفین به یکدیگر دارند از گفتن حقیقت خودداری کنند. چرا که ترس از شکست در رابطه همواره آن ها را آزار می دهد. از این رو، برای حفظ پایداری روابط عاطفی خود از بازگو کردن مواردی که باعث ناراحتی یا عوض شدن نظر طرف مقابل میشود امتناع میکنند.
پیامدهای دروغ و پنهانکاری در ازدواج
دروغ و پنهانکاری در ازدواج می تواند تاثیر به سزایی در تخریب رابطه داشته باشد. چراکه وقتی فردی در زندگی مشترک از طرف مقابل پنهانکاری میبیند، حتی اگر هم بخواهد رابطه را ادامه دهد، دچار نوعی بیاعتمادی می شود.
به نوعی ممکن است حتی او با مسئلهی پنهان شده مشکلی نداشته باشد و بیشتر از پنهانکاری طرف مقابل ناراحت باشد. در ادامه مهمترین پیامدهای پنهانکاری در ازدواج را بیان میکنیم.
آسیب های روانی
فردی که در یک رابطه مسائلی را پنهان میکند، فشار روانی بسیاری را تحمل میکند. زیرا همیشه استرس و به نوعی نگرانی بیش از حد در آن ها وجود دارد. بنابراین نه تنها از زندگی خود لذت نخواهند برد، بلکه دچار آسیبهای روانی بسیاری میشود.
شک و بی اعتمادی در رابطه
وقتی یک رابطه بعد از پنهانکاری طرفین همچنان ادامه پیدا میکند، بذر شک و بیاعتمادی در زندگی آن ها بکاشته می شود. همین امر باعث می شود تا زن و شوهر دیگر مانند قبل به هم اطمینان ندارند و ممکن است نسبت به هر اتفاق یا بحثی واکنش نشان دهند.
به وجود آمدن احساسات منفی در فرد مقابل
در رابطهایی که یکی از طرفین پنهانکاری کرده است، بعد از فاش شدن موضوع، احساسات فردی که نسبت به او پنهانکاری شده است دیگر مانند قبل نیست. حتی با وجود دوست داشتن طرف مقابل با دیدن دروغ و پنهانکاری دیگر نمیتواند مانند قبل او را دوست داشته باشد و ناخودآگاه نسبت به شریک زندگی خود بدبین میشود.
خیانت
در بسیاری از موارد دلیل دروغ و پنهانکاری فرد میتواند خیانت باشد. متاسفانه یکی از پیامدهای خیانت در زندگی زناشویی این است که طرف مقابل نیز برای جبران کار او دست به خیانت میزند. برخی اوقات هم با وجود این که مسئلهی پنهان شده خیانت نبوده است، اما کسی که پنهانکاری دیده است برای خالی کردن خود و جبران کار شریک زندگیاش دست به خیانت میزند.
جدایی
در اکثر موارد مسئلهی پنهان شده آنقدر بزرگ است و فردی که از شریک زندگیاش پنهانکاری دیده است نمیتواند آن را ببخشد. بنابراین تصمیم به جدایی می گیرد.
بی اعتنایی
از پیامدهای دیگر دروغ و پنهانکاری در ازدواج بی اعتنایی نسبت به کسی است که پنهانکاری کرده است. در واقع وقتی فردی از شریک زندگیاش دروغ و پنهانکاری دیده باشد، حتی اگر آن رابطه به جدایی نکشد، نسبت به همسرش بیمحبت و بیاعتنا میشود. برای فراموشی چنین مواردی به زمان بسیار زیادی نیاز است.حتی شاید شخص هیچوقت هم نتواند موضوع را از یاد ببرد.
از بین رفتن احترام ها بین طرفین
در یک رابطه وقتی پنهانکاری دیده میشود، هرچقدر هم که بین آن ها عشق و علاقه وجود داشته باشد اما به نوعی بدبینی بین آن ها به وجود میآید. حتی ممکن است تا مدتها نتوانند حرفهای یکدیگر را باور کنند، به همین دلیل نمیتوانند به درستی و با احترام با یکدیگر صحبت کنند بنابراین احترام و ارزشها از بین میرود.
سخن آخر
همانطور که گفته شد دروغ و پنهانکاری مصداق بارز فریبکاری است. در واقع فردی که به دروغ پناه میبرد یا قصد تبرئه کردن خود را دارد به دروغ متوسل میشود. این در حالی است که با توجه به توضیحات فوق، دروغ و پنهانکاری در ازدواج پیامدهای بسیاری دارد و با سست کردن بنیاد زندگی باعث فروپاشی آن میشود.
بهتر است قبل از گفتن دروغ و پنهانکاری به نتایج و پیامد کار خود فکر کنید. بنابراین، بهتر است به پیامد کار خود فکر کنید. شاید با مرتکب شدن به یک اشتباه کوچک، یک عمر خوشبختی خود را یک شبه از دست بدهید. زیرا بسیار اتفاق افتاده است که بعد از فاش شدن پنهانکاری طرفین قادر به ادامهی زندگی در کنار هم نبودهاند.
مدتی است احساس میکنم همسرم مسئلهای را از من پنهان میکند، از دلایل پنهانکاری چه میتواند باشد؟
دلیلهای بسیاری برای دروغ و پنهانکاری در ازدواج میتواند وجود داشته باشد. بهتر است با آرامش و بدون بازخواست طرف مقابل با یکدیگر صحبت کنید. گاهی اوقات به دلیل بیاهمیت دانستن موضوع آن را بیان نمیکند. یا در مواردی به دلیل ترس از دادن طرف مقابل دست به پنهانکاری میزند.
نگفتن چه مسائلی باعث دروغ و پنهانکاری در ازدواج میشود؟
مسائل مهمی که نتیجه و اثر آن در زندگی مشترک هم موثر باشد و احساس کنید که دانستن آن ها برای طرف مقابل اهمیت دارد مانند مسائل مربوط به شرایط مالی فرد، بیماری جدی که بعدها هم در زندگی مشترکتان تاثیرگذار است. مسائلی که با خانوادهي خود دارید که ممکن است در زندگی مشترک هم اثر آن وجود داشته باشد و بساری از مسائل مهم دیگر.
آیا در صورت پنهانکاری در ازدواج باز هم میتوان به زندگی با یکدیگر ادامه داد؟
بستگی به اهمیت مسئلهای دارد که پنهان شده است، گاهی اوقات مسئله چندان اهمیتی برای طرف مقابل نداشته است و فرد با اذیت کردن خود مسئله را پنهان میکرده است. در مسائل مهمتری مانند خیانت که فرد مجبور به گفتن دروغ و پنهانکاری شده است احتمال اینکه دو طرف بتوانند در کنار هم ادامه دهند بسیار کم است.