آیا می دانید موثرترین روش های موثر جهت جلوگیری از دعوای زناشویی کدامند؟ با توجه به اینکه در هر رابطه زناشویی احتمال به وجود آمدن دعوا وجود دارد، روانشناسی دعوای زن و شوهر توصیه هایی را ارائه می کند تا از شدت گرفتن و پیامدهای منفی جلوگیری به عمل آید. چرا که اعمالی همچون ترک خانه بعد از دعوا می تواند نتایجی عکس به همراه داشته باشد. در این مقاله خواهیم دید که در دعوا چه بگوییم و کدام کارها را بعد از دعوای زناشویی نباید کرد.
با این وجود، اگر با خواندن مقاله به دنبال راهنمایی های بیشتر یا دریافت پاسخ سوالات خود هستید، مشاوران و روانشناسان دکتر این آمادگی را دارند تا به تمامی پرسش های شما پاسخ دهند.
دعوای زناشویی چه زمانی نگران کننده است؟
هیچ کدام از ما انسان ها کاملا شبیه دیگری نیست و همواره دارای تفاوت هایی هستیم، حتی اگر در خانواده رشد و تربیت یافته باشیم. حال زمانی که یک زوج زن و مرد با یکدیگر ازدواج می کنند، نامعقول است اگر انتظار داشته باشیم که هیچ نوع اختلاف یا تعارضی بایکدیگر نداشته باشند. تبدیل شدن این اختلافات به بحث نیز چیز عجیب و غریبی نیست و حتی می تواند موجب یک زندگی موفق زناشویی شود.
اما بر اساس روانشناسی دعوای زن و شوهر ، برخی از تعارضات نامطلوب شمره شده و مستعد تبعات ناخوشایندی است. به همین سبب بسیار مهم است که بدانیم در در دعوا چه بگوییم یا چگونه عمل کنیم. اما نکته مهم تر آن است که بدانیم چه دعواهایی جای نگرانی دارد و از کدام می توان رد شد.
اگر دعوا بر سر بحث یا موضوعی مکررا انجام شود، باعث بروز خشونت و آسیب به دیگری گردد، به کم شدن رابطه جنسی منجر شود، بدبینی و کینه زیاد ایجاد نماید، سبب بر هم زدن آرامش فرزندان شود، دلسردی دائمی به بار آورد و … به عنوان ناسازگاری های مزمن شمرده می شود.
روش های موثر جهت جلوگیری از دعوای زناشویی
همه ما شنیده ایم که پیشگیری بهتر از درمان است. همیشه هزینه جلوگیری از وقوع یک حادثه کمتر هزینه درمان آن می باشد. بنابراین، چه خوب است که قبل از شروع یا شدت گرفتن دعوای زناشویی ، برای پیشگیری از آن دست به کار شویم. متاسفانه یکی از اشتباهات رایج در روابط زناشویی آن است که زوجین مسائل کوچک را حل و فصل نمی کنند تا آنکه به یک مشکل بزرگ تبدیل می گردد. در زیر برخی از مهم ترین نکات را بر اساس روانشناسی دعوای زن و شوهر جهت جلوگیری از آن وقوع ذکر می کنیم.
دخالت اطرافیان را کنترل کنیم
یکی از بیشترین مواردی که به دعوای زناشویی منجر می شود، دخالت اطرافیان و اختلاف زن و شوهر بر سر خانواده است. این دخالت می تواند از طرف پدر، مادر، خواهر، برادر، بستگان دیگر یا حتی یک دوست صورت گیرد. در بیشتر اوقات این افراد به قصد دلسوزی و کمک به حل مسائل وارد میدان می شوند، غافل از آنکه اوضاع را خراب ر می کنند.
سعی کنید که به جای باز کردن سفره دلتان نزد دیگران، به خودتان متکی باشید و به دنبال راهکارها یا تکنیک های درست همسرداری باشید. حمایت های عاطفی بی جای اطرافیان زمینه ساز مشاجره خواهند بود.
مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنیم
تعامل مهم ترین بخش زندگی مشترک است. منظور از مهارت های ارتباطی، گوش دادن، صحبت کردن و نشان دادن واکنش مناسب می باشد. یک خانواده خوشبخت بخوبی می داند در چه زمان هایی و چگونه موضوعات را با یکدیگر در میان بگذارد.
گاهی طرز بیان نادرست یا عدم انتقال درست مقصود، موجب سوء تفاهم و به دنبال آن دعوای زناشویی می شود. از سوی دیگر، بروز درست هیجانات در مقابل یکدیگر به هنگام عصبانیت، خشم، ناراحتی یا تاسف نقش بسزایی در داشتن یک ارتباط سالم دارند.
بنابراین، افرادی که قصد ازدواج دارند یا در زندگی مشترک به سر می برند، بایستی به روابط کلامی و غیر کلامی توجه زیادی داشته و سعی نمایند که افکار و احساسات خود را در زمان مناسب با دیگری در میان بگذراند.
شاید عجیب باشد اما عادت های رفتاری کوچک نیز می تواند به مشاجرات بزرگ تبدیل شود. مثلا، زن همیشه با صدای بلند می خندد. در حالی که مرد بر روی این رفتار بسیار حساس است. اگر هر دو طرف به جای رسیدن به یک نتیجه درست، مدام از یکدیگر انتقاد کنند، ناسازگاری تبدیل به دعوا خواهد شد.
همسر خود را بشناسید
اولین و مهمترین گام در پیشگیری از دعوای زناشویی به مدت آشنایی ازدواج و پس از آن مربوط می شود. افرادی که تنها بر اساس غلیان هیجانات و احساسات تصمیم به ازدواج با کسی می گیرند یا شناخت کافی از طرف مقابل به دست نمی آورند، در آینده با رفتارهای جدید و گاها ناخوشایندی روبرو خواهند شد.
داشتن صداقت، صبر، عدم اختلافات بالای فرهنگی، مذهبی، اقتصادی، اجتماعی و مالی، نداشتن اختلاف سنی بیش از حد، برخورداری از سطح تحصیلات مشابه و… از مهم ترین فاکتورهایی است که بایستی قبل از ازدواج مورد توجه قرار گیرند.
گذشته از این، پس از ازدواج همچنان باید به شناخت علایق، عواطف، انزاجارات و انتظارات همسر پرداخت. هر چقدر که سطح شناخت بالاتر باشد، دعوا کمتر خواهد بود. مثلا، مرد یا زنی بر روی معاشرت یا پوشش حساسیت دارد، در حالی که دیگری دیدگاه های متفاوتی با آن دارد. از این رو، توصیه می شود که حتما چنین جوانبی را در رابطه خود مد نظر قرار دهید.
شناخت نیازهای طرفین و عمل به وظایف
زن و مرد دارای تفاوت های جسمی و روحی گوناگونی با یکدیگر هستند. همین امر نیازهای متفاوتی را می طلبد. به عنوان نمونه، تغییرات جسمی و روحی که در دوران عادت ماهانه به سراغ خانم ها می آید، سبب عوض خلق و خوی آن ها می شود. اگر درک متقابل در این دوران وجود نداشته باشد، دعوای زناشویی بسیار محتمل خواهد بود.
یا اینکه مردان نیاز دارند که در طول هفته یا ماه زمانی را با دوستان خود بگذرانند یا فوتبال ببینند. خانمی که دائما نسبت به این کار اعتراض دارد و مخالفت می کند، زمینه مشاجره را فراهم می کند. از سویی دیگر، نیاز زنان به نوازش و محبت بیش از آقایان است. وظیفه مرد حکم می کند که از طریق کلامی و غیر کلامی به این نیازها پاسخ دهد. زنان نیز بایستی به احتیاجات مختلف آقا پاسخ دهند.
گذشت داشته باشید
هر کدام از ما گاهی دچار استرس، دل گرفتگی، بغض، ناراحتی یا مشکلاتی می شوی که ممکن بر روی رفتارمان تاثیر بگذارد. شاید اگر در چنین مواقعی یکدیگر را درک کنیم، از یک دعوای زناشویی احتمالی بخوبی جلوگیری نماییم.
حتی امکان دارد که یکی از طرفین یک اشتباه یا لغزش نموده باشد. بهتر است که به جای کلمات تند و زننده و یا سرزنش دیگری، در کنار یکدیگر بریا رسیدن به آرامش کمک کنیم.
در مواقع مناسب انتقاد کنیم
شاید رفتار یا خصوصیتی از همسر ما را آزار دهد یا برخی خواسته های ما را نادیده بگیرد. حق طبیعی و البته درست ما است که آن را با او در میان بگذاریم. اگر قصد داریم که از او انتقاد یا صحبت کنیم، بهتر است زمان های مناسبی را برای این امر انتخاب نماییم. مثلا در هنگام خستگی، عصبانیت، گرسنگی، شکست و … اصلا موقع خوبی برای طرح چنین انتقادهایی نیست. چه بسا دعوای زناشویی در چنین شرایطی به راحتی شکل می گیرد.
خوب است که اجازه دهیم طرف مقابل از نظر جسمی و روحی به آرامش رسیده باشد و سپس مورد را با او در میان بگذاریم. همچنین، نحوه بیان نیز بسیار مهم است. گوشه و کنایه، یا گفتگوی تهاجمی همیشه نتیجه عکس می دهد.
در دعوا چه بگوییم؟
نه تنها در دعوای زناشویی بلکه در هر نوع مشاجره ایی معمولا افراد دچار خشم و عصابنیت می شوند و همین امر کنترل رفتار را دشوار می کند. اما سخنان و اعمالی که ما در این مواقع بروز می دهیم، گاهی تاثیر ژرف و عمیقی بر روی طرف مقابل دارد. از این رو دقت به اینکه در دعوا چه بگوییم بشیار اهمیت دارد. توصیه می کنیم که حتما نکات زیر را در هنگام مشاجره مد نظر داشته باشید.
میفهمم چه می گویی
شاید این جمله در نگاه اول شعاری به نظر آید و بگویید که در هنگام عصبانیت چگونه می توان چنین چیزی گفت. اما مطئن باشید که اگر به ثمرات آن پی برده و در درون به ارامش برسید،
به یک روش جادویی دست یافته اید. زمانی که همسرتان در حال گلایه است یا می خواهد مشکلش را در میان بگذارد، به او بگویید که تو را میفهمم. این کار مثل آب روی آتش است. بعلاوه، شما در دیدگاه همسرتان بسیار موجه تر و منطقی تر به چشم خواهدی آمد.
چه کاری از دست من بر می آید؟
اینکه بدانیم در در دعوا چه بگوییم هنر بسیار بزرگی است. اگر یک عشق واقعی در زندگی حاکم باشد، آرامش و منفعت طرف مقابل را مقدم بر خود می بینیم.
اگر در هنگام دعوای زناشویی به این فکر کنیم که شاید چیزی او را رنج می دهد، راحت تر برای رفع ان قدم بر می داریم. با آرامش و مهربانی به او بگویید که ” چه کاری از دست من بر می آید”. این نشان دهنده آرامش تان خواهد بود.
سکوت کنید
گاهی چیزی نگفتن بهتری پیغام را می رساند. سکوت در برابر فردی که پرخاشگرانه رفتار می کند و یا می خواهد با صحبت هایش شما را وسوسه به دعوا کند، بهترین راه جهت کاهش تنش است. البته سکوت در مواقعی که همسر قصد حل مسئله را دارد، صحیح نیست و خود می تواند دعوای زناشویی را شعله ور کند. چرا که یک نوع بی محلی به شمار می رود.
بعد از دعوای زناشویی این کارها را نکنید
همانطور که قبل و حین دعوای زناشویی مهم است که چگونه عمل نماییم، بعد از آن نیز باید مراقب باشیم تا تاثیرات آن به طور منفی بر زندگی ادامه دار نباشد. به همین دلیل بهتر است که بعد از دعوای زناشویی این کارها را نکنید.
مرور دوباره دعوا و حرف های آزار دهنده آن
به قول معروف در دعوا خیرات نمی کنند. ممکن است در زمان مشاجره صحبت هایی رد و بدل شود که موجب آزارتان شده باشد. پس از اتمام آن دوباره آن ها را مرور نکنید. این مرور کردن باعث کاشت بذر کینه و کدورت در شما و همسرتان خواهد شد. البته منظور مرور منفی است.
به فکر انتقام نباشید
در روابط روابط عاطفی ناسالم طرفین تنها مصلحت خود را در نظر می گیرند. به جای آنکه به این فکر کنید که در دعوای بعدی چگونه تلافی کنم و از او انتقام بگیرم، شاید بهتر باشد که به شکل منطقی تری عمل نماییم. بعد از اتمام دعوا و زمانی که به خونسردی و آرامش رسیدید به طور منطقی با خود دلایل به وجود آمدن دعوا را بررسی کنید. گاهی اوقات بهتر است که مشکلات بزرگ را به بخش های کوچک تر تقسیم کرد و به رفع آن ها پرداخت تا مسئله بزرگ نیز خود بخود حل شود.
از خود پرسید:
- چه چیز یا چیزهایی موجب تحریک من و شوهرم می شود؟
- به جای تندی و عصبانیت در در دعوا چه بگوییم؟
- دلیل این همه ناراحتی من چیست و او چرا از من رنجید؟
- نتیجه این دعوای زناشویی چیست و چه تاثیراتی بر روی رابطه مان خواهد گذاشت؟
- تغییر تا چه حد امکانپذیر است و چه ثمراتی به بار خواهد داشت.
- چگونه می توانم نارضایتی هایم را به صورت مسالمت آمیز و منطقی با او مطرح کنم؟
ترک خانه بعد از دعوا
یکی رایج ترین واکنش ها پس از دعوای زناشویی قهر یا ترک کردن خانه است. این کار نشانه عدم اعتاد بنفس و عزت نفس پایین است. افرادی که قهر کردن را انتخاب می کنند، در خود این توانایی را نمی بینند که بمانند و برای رفع مشکلات راه چاره بیندیشند. بعلاوه، زمانی که ترک خانه به دفعات تبدیل شود، نه تنها برای خود شخص برای دیگری نیزبسیار عادی و بدون اهمیت خواهد شد. حتی شاید طرف مقابل به بلوغ عاطفی و عقلی ما شک کند.
وسط کشیدن پای خانواده
در حین بحث یا دعوای زناشویی به هیچ وجه نباید به خود این اجازه را بدهید که به خانواده همسرتان فحاشی یا اهانت کنید. مطمئن باشید این نه تنها اوضاع را بدتر می کند، بلکه زمینه ساز بسیاری از اختلاف های کوچک و بزرگ بعدی خواهد شد.
حتی گاهی دیده می شود که برچسب ها یا تهمت هایی نیز به خانواده زده می شود که بسیار عمل ناشایستی است. شما در واقع با این کار دارید ریشه و هویت همسر خود را زیر سوال می برید و با تلاش برای کوچک کردن او خود را در نظرش حقیر می کنید.
قطع کردن رابطه جنسی
نخوابیدن در کنار همسر و قطع کردن رابطه جنسی بعد از دعوای زناشویی یکی بدترین شیوه ها است. این کار غالبا بیشتر از سوی خانم ها صورت می گیرد. قطع کردن رابطه جنسی باعث سرد شدن ارتباط زناشوی، بی میلی جنسی، . حتی در صورت تکرار خیانت خواهد شد.
به طور معمول آقایان پس از دعوا مایل به ایجاد برقراری رابطه جنسی هستند. سعی کنید این درخواست را رد نکنید. این بهانه خوبی برای آشتی است و از آن استفاده کرد.
مقابله به مثل
قرار نیست در یک دعوا یک نفر برنده باشد و دیگری بازنده. اگر چنین تفکری وجود داشته باشد، به جای تفکر منطفی و تلاش برای رسیدن به نتیجه درست، تنها آتش دعوای زناشویی را برافروخته تر خواهیم کرد. در مقابل بهتر است که با صبر و بردباری به حرف های یکدیگر گوش داده و به جای فکر کردن به ارائه یک پاسخ کوبنده، به دنبال دلیل واقعی آن باشیم.
خلاصه مطالب
هدف از ویرایش این مقاله بررسی های موثر جهت جلوگیری از دعوای زناشویی بود و تلاش کردیم تا از منظر روانشناسی به دعوای زن و شوهر و اینکه در دعوا چه بگوییم بپردازیم.
اگر شما نیز احساس می کنید که دعواهای شما و همسرتان بیش از حد است و یا نمی توانید آن را کنترل کنید، بهتر است که از مشاوره ازدواج دکتر که نکات همسرداری آموزش داده می شود، بهره ببرید. همکاران ما در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب پاسخگوی همه سوالات خواهند بود.
روش های موثر جهت جلوگیری از دعوای زناشویی کدامند؟
در این مقاله می توانید مهم ترین روش های موثر جهت جلوگیری از دعوای زناشویی را مطالعه فرمایید.
بهتر است که در دعوا چه بگوییم؟
اگر در حین دعوای زناشویی از عباراتی همچون تو را میفهمم، جه کاری می توانم بگویم، سکوت بموقع و … رعایت شود، از تنش کاسته می شود
بعد از دعوای زناشویی چه کارهایی نباید کرد.؟
قطع نکردن رابطه جنسی، مقابله به مثل، ترک خانه، فکر نکردن به انتقام، مرور نکردن آنچه گذشته مهم ترین اقدامات پس از دعوا به شمار می روند.
اگر دعوای زناشویی از کنترل ما خارج شود، چه باید کرد؟
بریا دریافت مشاوره در این مورد می توانید از مشاورین ما راهنمایی بگیرید.