خیانت عاطفی
خیانت عاطفی

خیانت عاطفی چیست؟ + درمان آسیب های آن

اگر در یک زندگی زناشویی بسر می برید، آیا تا بحال به این فکر کرده اید که تا چه حد در معرض خیانت عاطفی قرار دارید؟ شاید به دلیل آنکه اغلب اوقات صحبت از خیانت جنسی و تبعات منفی آن می شود، کمتر به اینکه روابط عاطفی خارج از ازدواج تا چه حد تهدید برانگیز و مخرب می باشد، فکر کرده باشیم. به همین دلیل است که آگاهی بسیاری از افراد جامعه نمی دانند نحوه تشخیص و درمان خیانت عاطفی چیست؟

از این رو، هدف ما از ارائه این مقاله، افزایش سطح آگاهی در مورد جنبه های مختلف این نوع خیانت است و سعی داریم تا شما را با مراحل تشکیل و تشخیص خیانت عاطفی آشنا کنیم. با ما همراه باشید و هر گونه سوالی که در این زمینه برایتان مطرح شد و  یا اگر احساس می کنید که خود یا شریک زندگی تان دچار چنین مسئله ایی شده است، با کارشناسان و روانشناسان ما در میان بگذارید تا شما را در اسرع وقت به بهترین شکل راهنمایی کنند. 

خیانت عاطفی چیست؟

خیانت عاطفی چیست؟

زمانی که صحبت از خیانت می شود، معمولا در ذهن اغلب ما خیانت فیزیکی یا خیانت جنسی تداعی می شود. اما یکی از انواع خیانت که شاید کمتر به آن پرداخته می شود، خیانت عاطفی می باشد. منظور از خیانت عاطفی یک نوع ایجاد صمیمت پنهانی با فردی غیر همسر می باشد که در آن معمولا رابطه جنسی وجود ندارد.

در چنین روابطی بدون آنکه همسر متوجه شود، طرف مقابل احساسات، زمان، توجه و هزینه خود را صرف شخص دیگری کرده و خارج از تعهد زناشویی عمل می کند.

در بیشتر اوقات، خیانت عاطفی با یک دوستی ساده با جنس با مخالف آغاز می شود، اما بتدریج در بین طرفین یک پیوند عاطفی عمیق اتفاق می افتد. هر چند که در نظر عموم افراد جامعه تنها داشتن رابطه جنسی با غیر از همسر به عنوان خیانت در نظر گرفته می شود و سایر روابط را بدون اشکال و ساده می انگارند، اما خیانت عاطفی نیز می تواند پیامدهای بسیار منفی بر زندگی زناشویی داشته و پایداری آن را تهدید نماید.

دلیل خیانت عاطفی چه می تواند باشد؟

حقیقت این است که اگر بخواهیم به طور انسانی و نرمال فکر کنیم، هیچ دلیل و علتی نمی تواند خیانت عاطفی یا هر نوع خیانت دیگری را توجیه کند. اما متاسفانه گاهی به طور ناخودآگاه و یا به دنبال برخی کم و کاستی های روحی، اختلال شخصیت، برطرف نشدن نیازهای عاطفی و بسیاری از شرایط دیگر، رابطه با جنس مخالف به یک خیانت عاطفی ختم می شود.

به عنوان مثال اگر پای درد و دل کسی که مرتکب این خیانت شده است بنشینید، به احتمال زیاد این جمله را که ” او بیشتر از هر کسی من را درک می کرد” خواهید شنید. البته در تحقیقات بسیاری نیز نشان داده شده که درصد بسیار بالا و قابل توجهی از خیانت ها، به علت عدم داشتن رفتار عاشقانه با همسر و نداشتن ارتباط عاطفی مناسب بوده است.

تشخیص خیانت عاطفی در خود

تشخیص خیانت عاطفی در خود

شاید برای دو فرد که در یک رابطه دوستی تهدید آمیز برای تعهد رابطه زناشویی شده اند، قبول یا تشخیص اینکه درگیر خیانت عاطفی گشته اند، دشوار باشد. حال باید دید که چه زمانی ارتباط از یک دوستی ساده و معمولی خارج شده است.

  • در مقایسه با همسر، زمان و وقت بیشتری را برای صحبت، چت یا معاشرت با شخص می گذرانید
  • از فاش شدن رابطه دوستی و میزان صمیمت خود در مقابل همسر وحشت دارید
  • یک نوع پیوند عاطفی دو جانبه بین شما و نفر سوم وجود دارد
  • مثل قبل نمی توانید به شریک عاطفی خود توجه و علاقه داشته باشید
  • در ذهن تان مدام دست به مقایسه همسر خود با دیگری می زنید و دوست دارید که شریک زندگی تان بیشتر شبیه شخص سوم باشد
  • دوست دارید که رویدادهای زندگی و احوالاتتان را قبل از هر کس به او بگویید
  • تمرکز زیادی بر روی او دارید و اوقات بسیاری به او فکر می کنید
  • فکر می کنید که شخص سوم احساسات، غم ها و انتظارات در رابطه را به خوبی درک می کند و بین شما نقاط مشترک بسیاری وجود دارد
  • ممکن است گلایه ها و دلخوری از همسرتان را نزد او بازگو نمایید

نحوه شکل گیری خیانت عاطفی 

نحوه شکل گیری خیانت عاطفی 

یک سوال هم این است که خیانت عاطفی از کج و چگونه شروع می شود و شکل می گیرد؟ نکته جالب توجه در این نوع خیانت آن است که گاه هیچ قصد و غرضی درابطه با تبدیل یک رابطه معمولی به یک رابطه عاشقانه وجود ندارد. اما به مرور زمان شخص خود را گرفتار یک خیانت عاطفی می بیند.

به عنوان مثال، دو کارمند زن و مرد به دلایل کاری با یکدیگر در ارتباطند و هیچ عیبی در این مورد وجود ندارد. اما بتدریج، رابطه شکل دیگری به خود می گیرد و احساس عاطفی بیشتر می شود. به طور معمول چنین خیانتی چند مرحله خاص دارد که عبارتند از:

مرحله اول: دوستان افلاطونی ( رابطه ایمن )

شخص وارد رابطه با جنس مخالف می شود اما هدف او ارتباط عاطفی نیست. این نوع دوستی در ابتدا ساده است، اما فرد تا حدودی جذب طرف مقابل شده است.

مرحله دوم: عدم رضایت از رابطه زناشویی

ممکن است این رضایت قبلا هم وجود داشته است، اما زمانی که خیانت عاطفی شروع می شود، به میزان این رضایت افزوده شده و شخص به طرف شخص سوم کشش پیدا می کند. بنابراین، احتمال وقوع مرحله سوم زیاد می شود.

مرحله سوم: دوستی صمیمی

در این مرحله حد و حدود رابطه از حالت رسمی فراتر رفته و تا حدودی طرفین نزدیکتر شده اند. اگر علائمی که در بالا در مورد نشانه های خیانت عاطفی بیان شد را در رابطه احساس کردید، باید فهمید که رابطه به صمیمیت تبدیل شده است.

مرحله چهارم: طلاق عاطفی

از اینجا به بعد شخص سوم بخش های بیشتر و بیشتری را در ذهن ما اشغال می کند. بطوریکه که تنها در حضور یا صحبت با او احساس خوشحالی می کنیم. به عنوان مثال، حضور فرد سوم در ما یک نوع کشش جنسی ایجاد می کند، در کنار او احساس بهتری داریم، قرارها و گفتگوهای مکالمه زیاد می شود.در این گام، زندگی مشترک در خطر جدی است و طلاق عاطفی در آن رخ می دهد.

مرحله چهارم: میل به رابطه جنسی

اگر صمیمیت بیش از حد شود، ممکن است میل به رابطه جنسی ایجاد شود. یعنی علاوه بر خیانت عاطفی، خیانت جنسی هم رخ می دهد. 

درمان خیانت عاطفی

درمان خیانت عاطفی

درست است که خیانت برای همه ما تلخ است و یک اتفاق بسیار ناپسند می باشد، اما در مواردی نیز می توان به گزینه بخشش خیانت همسر فکر کرد.

البته این در صورتی است که مسئله ریشه یابی شود، نحوه برخورد با خیانت درست باشد و اراده هر دو طرف برای بهبود رابطه سنجیده شوند. ما در زیر برخی از مهم ترین اقدامات مربوط به درمان خیانت عاطفی را بیان می کنیم که البته برخی از آن ها به پیشگیری نیز ربط دارد.

مرزبندی روابط بسیار مهم است

هر رابطه ی سالمی نیاز به مرزبندی دارد. حال اگر این رابطه بین دو جنس مخالف، آن هم در شرایطی که یک یا هر دو طرف متاهل باشند، وجود دارد نیاز به مرزبندی دو صد چندان می شود. اگر می خواهید از خیانت عاطفی جلوگیری کنید، در ابتدای هر نوع رابطه ایی با جنس مخالف سعی کنید که چهارچوب ها و مرزها را برای خود و دیگری مشخص نمایید و در طول رابطه از آن تجاوز نکنید.

البته یک نکته مهم در این باره وجود دارد. آن هم این است که اگر رابطه طولانی مدت شود، احتمال نزدیکی و وابستگی بسیار بیشتر شده و احتمالا مرزهای مشخص شده نیز دچار تغییر خواهند شد. به همین دلیل، ابتدا توصیه می شود که در چنین روابطی درگیر نشوید و ثانیا هر از چندگاهی رفتارهای خود و دیگری را در دوران دوستی مورد بررسی قرار دهید تا ببنید که تا چه حد به چهارچوب ها پاینبد بوده اید.

نیازهای خود را بشناسید

با خود صادق باشید و به این بیندیشید که چه دلیلی ممکن است شما را به سمت رابطه ممنوع و نهایتا خیانت عاطفی بکشاند. چه مورد یا مواردی در رابطه زناشویی فعلی انتظارات شما را برآورده نمی کند و آیا برای رفع آن ها با همسرتان صحبت نموده اید. به عنوان مثال، بهانه برخی از افراد برای خیانت جنسی، ترک رابطه جنسی در زندگی مشترک است .

در مورد خیانت عاطفی نیز همین امر صادق است. یعنی اگر نیازهای عاطفی برآورده نشود، احتمال اینکه طرفین به سمت نفر سوم کشیده شوند وجود دارد.

صمیمت بین خود و همسرتان را بیشتر کنید

چه فردی که یک رابطه را بتازگی شروع کرده و چه شخصی که در رابطه خارج از تعهد قرار دارد، برای آنکه مرتکب خیانت عاطفی نشود و به دلیل کمبود های فعلی سراغ دیگری نرود، بایستی ترس از صمیمت را کنار گذاشته و ارتباط بین خود و همسرش را نزدیک تر کند. رابطه بین همسران باید آنقدر قوی و خوب باشد که تمام رویاها، ترس ها، خواسته ها، خوشی ها و غم های خود را با یکدیگر در میان بگذارند.

برای این منظور لازم است که حتما اصول همسرداری را در زندگی پیاده سازی کنید و بیشتر از هر کسی با شریک زندگی خود وقت بگذرانید. این را نیز در نظر داشته باشید که رابطه جنسی به هر چه بیشتر شدن صمیمت و نزدیکی کمک بسزایی می کند. بنابراین، برآورده شدن چنین موردی نیازمند دقت و انرژی زیادی است.

از مشاور کمک بگیرید

شاید شما به عنوان کسی که دچار خیانت عاطفی شده است، احساسات اینقدر عمیق و پر رنگ شده باشند که غلبه بر آن ها و بازگشت دوباره کاری بسیار سخت و حتی در نظر خودتان غیر ممکن باشد. در چنین شرایطی  معمولا به علت وابستگی و دلبستگی های عاطفی، دوری کردن تنها نیازمند کمک یک شخص متخصص است.

از طرف دیگر، آسیب های خیانت در زندگی زناشویی باید با روش های صحیح ترمیم شوند، در غیر اینصورت نمی توان انتظار بهبود رابطه زناشویی یا عدم تکرار خیانت را داشت. به همین دلیل هم است که مشاوره خانواده و مشاوره خیانت تلاش دارد تا با سهولت هر چه بیشتر راه های ارتباطی را با کارشناسان، روانشناسان و مشاوران را در اختیار دوستان گرامی قرار دهد.

سخن پایانی 

امیدواریم با خواندن این مقاله توانسته باشیم اطلاعات سودمندی را به شما ارائه دهیم و پاسخ سوالاتی مثل اینکه خیانت چیست؟ و تشخیص و درمان آن به چه نحوی می باشد را دریافت نموده باشید.

از آنجا که گاهی دلایل کشش به سمت چنین خیانت هایی ریشه در کودکی و مشکلات درونی و محیطی دارد، همانطور که قبلا نیز ذکر شد، بهتر است که برای دور کردن خود یا همسرتان از خیانت عاطفی، از راهنمایی های متخصصان حوزه روانشناسی بهره ببرید. همکاران در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 از طریق تماس تلفنی و آنلاین آماده پاسخگویی می باشند. 

خیانت عاطفی چیست؟

در این نوع خیانت بدون آنکه همسر متوجه شود، طرف مقابل احساسات، زمان، توجه و هزینه خود را صرف شخص دیگری کرده و خارج از تعهد زناشویی عمل می کند.

چگونه خیانت عاطفی را تشخیص دهیم؟

در این مقاله می توانید مهم ترین نشانه های خیانت عاطفی را در خود مطالعه فرمایید.

آیا خیانت عاطفی قابل درمان است؟

بله. اگر ریشه یابی به درستی صورت گیرد و راهکارهای صحیحی اعمال گردد، می توان چنین خیانتی را درمان کرد. برای کسب راهنمایی های بیشتر با همکاران ما تماس بگیرد.

نحوه شکل گیری خیانت عاطفی چیست؟

در بیشتر اوقات، خیانت عاطفی با یک دوستی ساده با جنس با مخالف آغاز می شود، اما بتدریج در بین طرفین یک پیوند عاطفی عمیق اتفاق می افتد.

5/5 - (1 امتیاز)

همچنین ببینید

بهترین مرکز مشاوره خانواده در تبریز با مجوز

بهترین مرکز مشاوره خانواده در تبریز با مجوز + تماس، آدرس

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور