آگاهی از علائم و نشانه های رفتاری، تغییرات بدنی، جسمی و جنسی بلوغ پسران به دلیل حساسیتی که این مرحله از زندگی دارد، ضروری است. این نشانه ها نه تنها به نحوه برخورد درست خانواده در دوران بلوغ پسران کمک می کند، بلکه می تواند خود آن ها را در سازگاری با تغییرات به وجود آمده یاری دهد. چرا که بسیاری از مشکلات بزرگسالی از عدم سلامت در کودکی و نوجوانی نشات می گیرد.
به همین دلیل، در ادامه قصد داریم تا علاوه بر بررسی نشانه، بررسی کنیم که بلوغ پسران از چه سنی آغاز می شود؟ و در این دوران چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ همچنین، چنانچه نوجوانان عزیز و یا خانواده های آن ها در این زمینه با سوال یا ابهامی مواجه شدند، می توانند از طریق باکس ” تماس با مشاور” همین مقاله، از راهنمایی های متخصصان مجرب دکتر فکر استفاده نمایند.
بلوغ پسران از چه سنی آغاز می شود؟
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از بلوغ ارائه دهیم، می توان آن را پایان دوران کودکی و آغاز بزرگسالی دانست. در این دوران اتفاقات تازه و متفاوتی از نظر جسمی، جنسی، ظاهری و رفتاری رخ می دهد که با علائم خاصی همراه هستند. شروع و علائم این مرحله از زندگی برای پسران و دختران متفاوت است و طبیعتا نیاز به بحث های جداگانه دارد. در این مقاله می خواهیم علائم و نشانه های بلوغ در پسران را مورد بررسی قرار دهیم.
شاید اولین سوالی که باید به آن پاسخ داد، این باشد که بلوغ پسران از چه سنی آغاز می شود؟ در این باره نمی توان برای همه نوجوانان یک سن مشخص را تعیین کرد، زیرا برخی زودتر و برخی دیرتر آن دوره را شروع می کنند. اما به طور متوسط،۱۱ تا ۱۲ سالگی را به عنوان آغاز بلوغ پسران معرفی می کنند.
البته اگر شخصی یک یا دو سال کمتر یا بیشتر از این بازه شروع به تحول کند، باز هم طبیعی بوده و مشکلی وجود ندارد. به طوری که حدود ۹۵ بلوغ در پسران در بین سال های ۹ تا ۱۴ شروع می شود. اما چنانچه پسری قبل از ۸ سالگی یا بعد از ۱۴ سالگی به بلوغ برسد، به ترتیب دچار بلوغ زودرس و دیررس شده و می بایست به پزشک مراجعه نماید تا دلایل مورد بررسی قرار گرفته و از اختلالات جنسی و مشکلات احتمالی آتی جلوگیری به عمل آید.
علائم و نشانه های اولیه بلوغ در پسران
علائم اولیه بلوغ در پسران به طور معمول در اوایل ۱۲ سالگی سر و کله شان پیدا می شود و بحران هویت نیز شروع می شود. بر اساس علم پزشکی، تغییرات فیزیکی این دوره شامل پنج مرحله است. در هر مرحله ممکن است یک سری تغییرات جدید ظهور کند یا اینکه تغییرات پیش آمده قبلی کامل تر شوند. بارزترین این نشانه ها را می توان در اندام های جنسی و جسمی مشاهده کرد. اما علائم دیگری نیز در این مرحله به تدریج بروز می کند که به آن ها خواهیم پرداخت.
بزرگتر شدن بیضه ها اولین علامت بلوغ پسران
شاید بتوان گفت که اولین نشانه بلوغ در پسران رشد بیضه ها است. یه نحوی که معمولا از ۹ تا ۱۱ سالگی آلت تناسلی نسبت به قبل بزرگتر شده و موهای این ناحیه نیز به شکل کم پشتی رشد می کنند. این بیضه ها به رشد خود ادامه می دهند و موها بتدریج همانند بزرگسالان به شکل یک مثلث درآمده و پر پشت و ضخیم می شوند. به طوریکه در مرحله ۵ یعنی سنین ۱۷ تا ۲۰ سالگی، بیضه و موهای آن کاملا همانند بزرگسالان شده اند.
رشد موی بدن
با تغییرات هورمونی و ترشح زیاد تستوسترون، در قسمت های مختلف بدن مو رشد می کند. بویژه موهای زیر بغل شروع به پیدایش می کنند و در بخش سینه و شکم نیز مو به صورت کم پشت ظاهر می شود. همانند مورد قبلی، به به پایان رسیدن بلوغ در پسران یعنی مرحله ۵، موها پر پشت تر و کلفت تر می شوند. البته ایم میزان بستگی به سطح هورمون ها ویژگی های فیزیکی فرد دارد.
رشد ریش و سبیل
از دیگر علائم و نشانه های بلوغ در پسران که به وضوح قابل مشاهده است، درآوردن ریش و سبیل است. در مراحل ابتدایی موهای ظریفی در لب بالایی رشد کرده و به مرور در دیگر قسمت های صورت نیز مو ظاهر می شود.
این ویژگی ظاهری در پسران بسیار متفاوت می باشد. چرا که برخی از پسران حتی ممکن است که تا آخر عمر هم موی صورت چندانی نداشته باشد، اما در عده ایی بسیار بیشتر باشد. بنابراین، در صورت عدم ظهور این تغییر در صورت به هنگام بلوغ پسران جای نگرانی وجود ندارد.
تولید اسپرم و نعوظ
با بزرگتر شدن بیضه ها و افزایش ترشح تستوسترون، تولید اسپرم نیز شروع می شود. از این رو، بلوغ در پسران با نعوذ و انزال همراه است. به ویژه در زمانی که نوجوان در معرض صحنه های جنسی و هیجان انگیز قرار می گیرد. قابل ذکر است که تاثیر پورن بر نوجوانان بسیار مخرب بوده و عواقب منفی زیادی با خود به مراه خواهد داشت.
با این حال، چنانچه بدون هیچ دلیل پسر در این سن چنین علائمی را تجربه کند، باید بداند که یک امر طبیعی بوده و نباید از آن ترسید. حتی امکان دارد که شب هنگام خوابیدن و بدون اراده دچار انزال شود و صبح با مرطوب شدن یا خیسی در ناحیه تناسلی و مایع منی لباس زیر مواجه شود.
افزایش قد
تحقیقات نشان می دهد که ۵۰ درصد کلسیم کل زندگی دختران در دوران بلوغ در استخوان ها ذخیره می شود. این در حالی است که همگام با تغییرات بدنی بلوغ در پسران، ۵۰ تا ۶۵ درصد کلسیم در استخوان ها رسوب می کند.
به همین دلیل نیز در این مرحله شاهد افزایش قد نوجوانان هستیم. از سوی دیگر، به طور میانگین مردان ۵۰ درصد بیشتر از زنان کلسیم دارند. به همین سبب هم قد آقایان نسبت به خانم ها بیشتر است. البته اگر مصرف لبنیات بیشتر باشد، به کشیدگی قد نیز کمک خواهد کرد.
افزایش وزن
همزمان با جهش رشدی که در بالا توضیح داده شد و همچنین افزایش وزن استخوان ها، توده های چربی در زمان بلوغ در پسران کاهش یافته و انرژی بدن بیشتر صرف توده های عضلانی می شود. از این رو، افزایش وزن و بزرگ شدن اندام های بدن را می توان از دیگر تغییرات بدنی بلوغ در پسران به شمار آورد. یعنی شانه ها پهن تر شده و عضلات سینه بزرگتر می شوند.
تغییرات پوستی
گرچه ظهور جوش و آکنه در بلوغ دختران بیشتر دیده می شود، اما تغییرات پوستی یکی از مهم ترین تغییرات بدنی بلوغ در پسران نیز به شمار می رود. دلیل این امر نیز تغییرات هورمونی می باشد. حتی ممکن است این آکنه ها در گردن، شانه ها، قسمت های بالایی پشت و سینه ها نیز پیدا شوند. گاهی اوقات نیز به دلیل رشد مو در صورت و بیشتر شدن روغن های طبیعی پوست نیز بیشتر شوند.
بوی بد بدن
تغییرات هورمونی در بلوغ پسران سبب عرق کردن بیش از پیش می شود. از این رو، بوی بدن بد شده و احتمالا خود یا اطرافیان متوجه آن می شوند. برای رفع این مشکل علاوه بر دوش گرفتن روزانه، می توان از ضدعرقها استفاده نمود.
نشانه های بلوغ در پسران
علاوه بر نشانه های جسمی در دوران بلوغ که به آن ها اشاره شد، تغییرا رفتاری و خلقی نیز در این دوران بسیار مشهود است. یکی از دلایل عمده این امر ظهور تغییرات فیزیکی و ترشحات هورمونی است که در نوجوانان موجب بروز عکس العمل های متفاوتی می شود. در زیر به مهم ترین علائم و نشانه های رفتاری بلوغ در پسران را بیان می کنیم.
- یافتن انگیزه های جدید و قوی
- افزایش تمایلات اجتماعی
- افزایش هیجانات احساسی و عاشقانه
- خشم و پرخاشگری
- کشش به سمت جنس مخالف
- بالا رفتن قدرت تحلیل و نتیجه گیری
- داشتن علائم افسردگی یا میل به انزوا ( در برخی از نوجوانان)
- علاقه به ازدواج
- هیجان بالا
- تاثیرپذیری از همسالان
- نگرانی در مورد طرد شدن از سوی اجتماع
- بیشتر شدن اشتها
- بالا رفتن شجاعت برای مخالفت کردن
- خجالتی بودن یا عزت نفس پائین
- مقایسه با همسالان و دوستان
- افزایش حس استقلال طلبی
در دوران بلوغ پسران چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
با توجه به علائم و نشانه های جسمی و جنسی بلوغ پسران، یکی از مهم ترین نکاتی که باید در نظر گرفته شود، رعایت کردن موارد بهداشتی است. زیرا سلامت بدن، زیبایی و تقویت قوای جسمانی در گرو توجه داشتن به پاکیزگی و بهداشت جسمی است.
- حمام روزانه و تعویض لباس ها
- ورزش کردن در محیط های مناسب و حرکات استاندارد
- استراحت به اندازه کافی
- زودودن موهای زاید
- تغذیه و رژیم غذایی مناسب
- دست نزدن به جوش ها
- آگاهی سازی در مورد مضرات مصرف مواد مخدر و روانگردان ها
- انتخاب دوست های مناسب
- از دیدن فیلم ها، عکس یا تصاویر شهوانی و مستهجن پرهیز شود
نحوه برخورد خانواده در دوران بلوغ پسران
یکی از دغدغه های بزرگ والدین در فرزندپروری، نحوه برخورد با نوجوان است. به ویژه به هنگام بلوغ در پسران که حساسیت آن ها بیش از پیش شده و به نوعی حتی زود رنج تر نیز می شوند. گذشته از این، نوجوانان با طیف وسیعی از مسائل رفتاری، بلوغ عاطفی، جنسی، و جسمی و رسانه های اجتماعی نیز روبرو هستند که بایستی به تعادل برسند.
ارتباط خود را با او قوی تر کنید
نوجوان در دوره ایی قرار دارد که پر از سردرگمی و دوراهی می باشد. ممکن است گاهی با تحریکات ضعیف نیز عصبی شود و دچار تشویش و نگرانی گردد.
او با ترس ها و نگرانی هایی که دست و پنجه نرم می کند که برای رد شدن از آن ها نیازمند حمایت و یاری می باشد. اگر توجهات عاطفی به اندازه کافی نباشد، دست به دروغ و پنهانکاری شده و بتدریج به خارج از خانه پناه می برد. این خصوصیات تنها مختص به فرزند شما نمی باشد، و در بلوغ همه پسران دیده می شود.
سعی کنید در تفریحات، ورزش ها یا فعالیت های مشترک شرکت کرده و با ایجاد یک رابطه صمیمانه به دور از انتقاد و سرزنش به او نزدیک شوید. اگر اشتباهی مرتکب می شود با خونسردی و گفتگو به راهکار مناسب برای رفع آن برسید و حمایت خود را نشان دهید.
در مورد تغییرات بلوغ او را آگاه نمایید
هیچ ایرادی ندارد که در مورد علائم و نشانه های بلوغ در پسران با آن ها صحبت شود. البته بهتر است این کار توسط پدران انجام شود تا پسر نیز کمتر معذب شده و در صورت نیاز سوالات خود را بپرسد. به او بفهمانید که تغییرات روی داده نگران کننده نبوده و برای رسیدن به اتفاقات و اهداف خوب در آینده به آن ها نیاز دارد.
حتی می توانید پسر را تشویق به سوال پرسیدن کنید و پاسخ های صحیحی به ارائه دهید.
بستر رشد عاطفی و عقلی او را فراهم کنید
نحوه برخورد خانواده در دوران بلوغ پسران در آینده مردی موفق و خردمند را به جامعه تحویل خواهد داد. یادمان باشد که یکی منشا مشکلات جوانان و نوجوانان، عدم احساس آرامش در خانه و خانواده است. در نظر گرفتن موارد زیر به رشد عاطفی و عقلی نوجوانان کمک می کند.
- موفقیت ها و کارهای سودمندش را مورد تحسین و تشویق قرار دهید.
- قبل از آنکه بخواهید او را به خاطر اشتباهش مورد سرزنش قرار دهید، ابتدا توضیحاتش را بشنوید و علل را جستجو کنید
- انتظار نداشته باشید که رفتارها و خصوصیات پسرتان همانند دوران نوجوانی شما باشد
- در زمان هایی که به شما نیاز دارد، کنارش باشید
- راهکارهای ایجاد صمیمت در خانواده را به کار ببندید
- حد و مرزهای شخصی را در خانه و اصول اخلاقی تعیین کنید
- به حریم خصوصی اش تعرض نکنید
- از نصیحت کردن و مقایسه بپرهیزید
- دوستانش را بشناسید و در انتخاب دوست های مثبت کمکش کنید
علت کمر درد در دوران بلوغ پسران
گرچه غالبا تصور می شود که کمردرد ویژه بزرگسالان است، اما گاهی کودکان و نوجوانان نیز چنین دردی را در خود احساس می کنند. نمی توان گفت که همگی، اما بسیاری از پسران در دوران نوجوانی دچار کمردرد می شود. حال سوال این است که آیا بین تغییرات بدنی بلوغ در پسران و کمردرد رابطه وجود دارد؟
حقیقت این است که هنوز پاسخ قطعی و مشخصی به این پرسش داده نشده است. اما برخی از تحقیقات نشان داده اند که جهش رشد ( غالبا از نظر قد) در مدت زمان کم باعث آسیب پذیرتر شدن این ناحیه از بدن می شود. از سوی دیگر، ترشح هورمون های دوران بلوغ می تواند در پیدایش کمردرد تاثیر گذار باشد.
البته عوامل دیگری همچون شیوه نادرست نشستن، فعالیت های بدنی و ورزشی نامناسب، تحمل فشار یا وزن، مسائل روحی، روانی و اجتماعی و همچنین نشستن طولانی مدت بر روی صندلی یا نیکمت نیز می توانند سبب کمردرد در این دوران گردند.
خلاصه مطالب
امیدواریم با مطالعه این مقاله توانسته باشید تا اطلاعات سودمندی را در زمینه علائم و نشانه های جسمی و جنسی بلوغ پسران کسب کرده و پاسخ بسیاری از سوالات خود از قبیل سن شروع، نکات لازم جهت رعایت کردن در این مرحله، و همچنین علت کمر درد در دوران بلوغ پسران نموده باشید.
با توجه به آنکه ویژگی های شخصیتی نوجوانان و همچنین محیط خانواده و کودکی که پشت سر گذاشته اند در نحوه برخورد آن با تغییرات بلوغ متفاوت است، توصیه می شود که متناسب با شخصیت او برای کنترل بهتر رفتارها و مدیریت روابط بهره ببرید. مشاوران دکتر فکر در تمامی روزهای هفته از ساعت صبح الی ۱۲ به صورت تلفنی یا آنلاین آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما عزیزان می باشند.
علائم و نشانه های جسمی و جنسی بلوغ پسران چیست؟
بزرگتر شدن بیضه ها، رشد موهای زائد در ناحیه تناسلی، زیر بغل و بدن، رشد مو در صورت، جهش رشد، نعوذ و انزال شبانه، و … از مهمترین نشانه های جسمی و جنسی این دوره است که در این مقاله آمده است.
بلوغ پسران از چه سنی آغاز می شود؟
به طور متوسط،۱۱ تا ۱۲ سالگی را به عنوان آغاز بلوغ پسران معرفی می کنند. اما اگر شخصی دو تا سه سال کمتر یا بیشتر از این بازه شروع به تحول کند، باز هم طبیعی بوده و مشکلی وجود ندارد.
در دوران بلوغ پسران چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
مهمترین موارد از نظر جسمی در دوران بلوغ پشران، توجه به بهداشت فردی، تغذیه سالم، ورزش، افزایش اعتماد بنفس، دست نزدن به جوش های صورت و .. است
علت کمر درد در دوران بلوغ پسران چیست؟
جهش رشد، ترشح هورمون ها، ورزش های سنگین، نشستن زیاد، و مشکلات روحی همگی در بوجود آمدن کمردرد در دوره بلوغ پسران تاثیر گذار است