علیرغم آنکه بسیاری از افراد، نقش مشاوره شغلی را در انتخاب شغل و کار آینده خود نادیده می گیرند، اما اگر در یک جامعه این نوع مشاوره جدی گرفته شود، دیگر شاهد مدرک های تحصیلی بی ثمر و این شاخه به آن شاخه پریدن نخواهیم بود. البته زمان مناسب جهت دریافت مشاوره شغلی اهمیت بسیاری دارد و بایستی بموقع برای آن اقدام کرد. با ما همراه باشید تا با صفر تا صد مشاوره شغلی آنلاین ، حضوری و تلفنی آشنا شوید.
چراکه سامانه دکتر فکر علاوه بر ارائه مشاوره حضوری، برای آن دسته از عزیزانی که به هر دلیلی امکان بهره مندی از این نوع مشاوره را ندارند، شرایطی را فراهم آورده تا به صورت آنلاین و تلفنی نیز فرصت دریافت راهنمایی داشته باشند. برای این منظور، کافی است که بر روی باکس ” تماس با مشاور ” کلیک کرده و وقت مشاوره خود را رزو نمائید.
چرا مشاوره شغلی اهمیت دارد؟
داشتن شغل نه تنها به تأمین امنیت مالی، بلکه ایجاد فرصتی مناسب جهت دستیابی به موفقیت و موقعیت موجه اجتماعی خود کمک می کند. از این منظر، اینکه چه شغلی را انتخاب می کنیم، از اهمیت بسزایی برخوردار است و شروع یک کار جدید، چه برای اولین بار، چه بار دوم یا چندم، می تواند یک رویداد استرس زا باشد،
خوب است بدانید که هر سال کار تمام وقت، معادل ۲۰۰۰ ساعت از زندگی ماست که بخش قابل توجهی از زمان را به خود اختصاص می دهد. بنابراین، تعجب آور نیست که ناراضی بودن یا نارضایتی از یک کار تا چه حد می تواند بر روی زندگی تاثیر گذار باشد.
تقریبا همه ما می دانیم که مهم ترین فاکتورهای تاثیر گذار در انتخاب شغل آینده، داشتن علاقه، استعداد، بازار کار و درآمدهای مالی است. اما آیا صرفا دانستن این چند عنوان می تواند به تصمیم و انتخاب صحیح شغل کمک کند؟
قطعا با تحقیق و خودشناسی می توان تا حد زیادی به آگاهی درباره این موارد دست یافت. اما شخصی که علم و دانش تخصصی دارد، بسیار دقیق تر و بروزتر ما را به نتیجه خواهد رساند.
مشاوران شغلی افراد حرفه ای و آموزش دیده ایی هستند که در کشف، درک و اجرای تصمیمات مربوط به شغل کمک می کنند. مثلا در مشاوره شغلی به شما گفته می شود که با توجه به ماهیت شغل مربوطه و ویژگی های شخصیتی شما، آیا می توانید در آن موفق شوید یا خیر.
یا مثلا اینکه کدام رشته تحصیلی و شغل در حال حاضر از بازار کار بهتری برخوردار است و میزان درآمد تقریبی چقدر خواهد بود. تمامی این موارد در سوالات مهم قبل از انتخاب شغل مشخص می شوند.
حتی گاهی یک شخص قصد ترک شغل فعلی خود را دارد و در این کار مردد است. مشاوره شغلی تلفنی، آنلاین یا حضوری به شما در اتخاذ یک تصمیم درست کمک می کند.
از مشاوره شغلی چه انتظاراتی می رود؟
- مشاور شغلی به شما کمک کند تا بفهمید چه کسی هستید و از تحصیلات، حرفه و زندگی خود چه می خواهید.
- با ارائه راهنمای، نقش زیادی در کاهش استرس انتخاب رشته یا شغل دارد
- می توانید با او در مورد افکار، ایده ها، احساسات و نگرانی های بیش از حد خود در انتخاب شغل و تحصیلات صحبت کنید، تا افکار و احساسات خود را مرتب و سازماندهی کنید.
- در مورد توسعه شغلی و نحوه افزایش درآمد راهنمایی می کند.
- با روش های راه اندازی کسب و کار آشنایی دارد.
- از طریق یک سری پرسشنامه ها و تست ها، شما را در شناخت علایق، اهداف واقعی و ارزش های شخصی تان یاری می دهد.
- اگر قصد تغییر رشته یا شغل داشته باشید،راهنمایی خواهد کرد که آیا این کار تصمیم درستی است یا خیر.
چه افرادی نیازمند مشاوره شغلی هستند؟
نمی توان یک رده سنی خاص را به مشاور شغلی نیازمند دانست. از سنین نوجوانی و جوانی به بعد، هر شخصی با هر سن و سال یا موقعیتی در معرض انتخاب شغل یا راهکارهای بهبود آن قرار می گیرد. نکته مهم در مورد زمان مناسب جهت دریافت این مشاوره آن است که ما چه وقت دچار شک و تردید می شویم و احساس می کنیم که نمی توانیم یک تصمیم قاطعانه بگیریم.
برای مثال، ممکن است یک کنکوری باشید که می خواهد انتخاب رشته کند، اما نمی داند که چه رشته ایی آینده شغلی بهتری برای او دارد. یا آنکه مدتی را در کاری مشغول بوده اید و حال احساس می کنید که رضایت یا درآمد کافی را در آن ندارید.
افرادی که جملاتی مانند زیر را بیان می کنند، حتما به مشاور شغلی نیاز دارند.
- نمی دانم چه رشته ای را انتخاب کنم
- گزینه های پیش روی خود را به دو مورد شغلی محدود کرده ام، اما در انتخاب آنها مشکل دارم
- می دانم که می خواهم در چه رشته ای تحصیل کنم، اما نمی دانم پس از فارغ التحصیلی می خواهم چه می خواهم
- می دانم که می خواهم چه کاری انجام دهم، اما مطمئن نیستم که بهترین رشته باشد
- می خواهم بدانم چه مشاغلی را می توانم با رشته خود بدست آورم
- بسیاری از دروس را دوست ندارم و مدام رشته خود را تغییر می دهم. زیرا مطمئن نیستم کدام یک برای من بهترین است ( عدم مهارت تصمیم گیری)
- هیچ كدام از رشته ها برای من واقعاً جذاب نیستند
- تجربه کاری زیادی دارم و می خواهم یک مسیر شغلی جدید پیدا کنم که با مهارتهایی حال حاضرم همخوانی داشته باشد
- رشته خودم را خیلی دوست دارم، اما این چیزی نیست که بخواهم برای حرفه خودم انجام دهم
- می دانم که می خواهم چه نوع کاری را انجام دهم، اما می ترسم نتوانم با انجام آن پول کافی بدست آورم
- می خواهم رشته ایی را پیدا کنم که در آن همیشه شغل های زیادی وجود داشته باشد
- می خواهم شغلی پیدا کنم که به من امکان دهد حمایت مالی قابل توجهی از خانواده ام فراهم کنم
رشته تحصیلی و وظایف مشاوران شغلی چیست؟
افرادی که مشاوره شغل ارائه می دهند، دارای مدرک کارشناسی ارشد یا گاها دکترای مشاوره شغلی هستند و مهارت های گوناگونی همچون انجام آزمون ها و تفسیر آن ها، انواع شغل ها، برنامه ریزی، نحوه مصاحبه، چگونگی غلبه بر موانع، و … را دارا می باشند.
این افراد، محققان با سوادی هستند که تحصیلات و آموزش، آنها را برای راهنمایی مراجعان خود واجد شرایط می کند. به طور جزئی تر، وظایف یک مشاور خوب شغلی شامل موارد زیر است:
- اجرا و ارزیابی آزمون های استعدادیابی و شخصیت شناسی: آنها به شما کمک می کنند تا مجموعه مهارتهای خود را شناسایی کرده و متوجه شوید که چه مشاغلی با مهارتهای خاص شما مطابقت دارد.
- همکاری در شناخت اهداف عملی شغلی: می دانید چه شغلی را می خواهید اما مطمئن نیستید که برای رسیدن به یک شغل مناسب چه مسیری را طی کنید. در یان صورت به شما در تهیه یک برنامه عملی جهت رسیدن به اهداف کمک می شود.
- آموزش تکنیک های جستجوی کار
- آموزش تکنیک ها و نکات موثر در مصاحبه: روند مصاحبه می تواند اعصاب خرد کن باشد. مشاوره می تواند مصاحبه های ساختگی تنظیم کند تا در زندگی واقعی فرصت تمرین را پیدا کنید.
- ارزیابی و بهبود رزومه، نمونه کارها و فعالیت در شبکه اجتماعی
- آموزش نحوه درخواست برای کار
- برخورداری از مهارت هایی مانند تحقیق، گوش دادن فعال، تفکر انتقادی و حل مسئله
- غلبه بر موانع: به عنوان مثال، اگر علائم استرس و اضطراب یا افسردگی دارید و این موارد در حرفه شما مشکل ایجاد کرده اند، با ارجاع شما به روانپزشک یا درمانگر بهداشت روان می توانند به شما کمک کنند.
زمان مناسب جهت دریافت مشاوره شغلی
هنگامی که در جستجوی کار هستید، اما هیچ پیشنهادی را دریافت نکرده اید، بهترین زمان برای مراجعه به مشاور شغلی است.
ممکن است صدها رزومه را بدون هیچ شانس تماس ارسال کرده اید. در این حالت با استفاده از خدمات مشاوره، می توانید مشکلاتی که باعث رد شدن آن شده است را بفهمید.
شاید هم مدتهاست که از بازار کار خارج گشته یا اخیراً از کار اخراج شده اید. در هر صورت، یک مشاور شغلی می تواند به شما کمک کند.
و یا اگر در حال برنامه ریزی برای یک تغییر عمده شغلی هستید، احتمالا انتقال شغلی چندان آسان نباشد. در این صورت، زمان مناسب جهت دریافت مشاوره شغلی است.
چگونه یک مشاور شغلی خوب پیدا کنیم؟
حالا که تصمیم قطعی خود را برای استفاده از خدمات مشاوره شغل گرفته اید، یافتن یک مشاوزه شغلی مناسب، کار سختی است. به همین دلیل ما در این قسمت می خواهیم نکاتی را به شما ارائه دهیم که با استفاده از آن ها بتوانید یک مشاور مطمئن را بیابید.
در حال حاضر این مشاوره به سه نوع زیر تقسیم بندی می شود:
مشاوره شغلی حضوری
مشاوره شغلی آنلاین
مشاوره شغلی تلفنی
هر فردی بنابر بر تمایل و شرایط خود می تواند از یک مورد استفاده نماید. طبیعی است که مشاوره شغلی تلفنی و آنلاین نسبت به حضوری نیاز به زمان و هزینه کمتری دارد. در مقابل مشاور شغلی حضوری می تواند تخصصی تر ارائه گردد. معیارهای زیر در شناخت یک مشاور شغلی خود کمک می کند.
فریب اغراق ها و مبالغه گویی ها را نخورید
افراد بی تدبیر زیادی در جامعه وجود دارند که خدمات مشاوره شغل را ارائه می دهند و صلاحیت کافی را ندارند. یکی از بارزترین نشانه های یک مشاور ناشی و دروغگو، ارائه تضمین صد در صدی است. مثلا می گویند، من تضمین می دهم که بهترین شغل را برای شما معرفی کنم یا ضمانت می دهم در آن موفق خواهید شد. هیچ مشاور حرفه ایی تضمین قاطع نمی دهد.
مشاور دارای مدرک معتبر باشد
توصیه می کنیم فرد یا سازمانی را انتخاب کنید که دارای مدرک و یا مجوز معتبر برای ارائه خدمات مشاوره شغلی باشد.
برای این منظور، شخص باید مدرک کارشناسی ارشد یا بالاتر در مشاوره روانشناسی، مشاوره توانبخشی، آموزش مشاور یا یک گرایش مرتبط داشته باشد. این متخصصان هم در زمینه پیشرفت شغلی و هم در زمینه مشاوره آموزش و پرورش تخصص دارند.
ببینید آیا برای مورد شما مناسب است یا خیر
پس از یافتن یک مشاور شغلی معتبر، مرحله بعدی تعیین این موضوع است که آیا این فرد برای شما مناسب هست یا خیر؟
این مورد را می توانید با پرسیدن سوالات زیر مشخص کنید.
- آیا شما در زمینه کاری من تجربه یا تخصص دارید؟ به دنبال شخصی باشید که در مورد زمینه شغلی شما آگاهی داشته باشد.
- مدارک / تحصیلات شما چیست؟
- آیا آنها در سطح مشاوره، تحصیلات تکمیلی دارید؟
مزیت استفاده از مشاوره شغلی آنلاین و تلفنی
مشاوره شغل از هر نوعی باشد، فواید خود را دارد. اما شاید برایتان سوال باشد که تفاوت مشاوره آنلاین و تلفنی با مشاوره حضوری چیست. در زیر به چند مورد از مزایای این شکل از مشاوره اشاره خواهیم کرد.
کاهش بلاتکلیفی و اجرای برنامه های شغلی
یک مطالعه نشان داد که تنها پس از چهار یا پنج جلسه مشاوره شغلی، بیشتر مراجعان در طول یک سال برنامه شغلی خود را انجام داده و در تصمیم گیری شغلی مشکلات کمتری داشتند. مشاوره تلفنی و آنلاین به دلیل در دسترس بودن، امکان راهنمایی سریعتر و در دسترس تر بودن را فراهم نموده است.
شفاف سازی ارزش ها و رضایت از زندگی
کسب یک کار خوب با مشاور شغلی ، ارتباط بارزی با افزایش احساس رضایت از زندگی و کاهش مشکلات تصمیم گیری شغلی دارد. چرا که کار و شغل بخش زیادی از روز را به طور اختصاص می هد.
تعیین یک هدف و شغل قابل دستیابی
مشاوره شغل به شما کمک می کند تا یک هدف شغلی قابل دستیابی تعیین کنید. علاوه بر این، مهارت های لازم برای رسیدن به اهداف را آموزش می دهد؟ همچنین، نشان می دهد که چگونه هدف شغلی خود را با اهداف زندگی تان تطبیق دهید، و در نهایت شما را به سمت واقع گرایی و مثبت گرایی راهنمایی می کند.
برنامه شغلی موفق
یک برنامه شغلی موثر موفقیت شغلی را به همراه دارد. مشاور به شما کمک می کند تا اهداف شغلی کوتاه مدت و بلند مدتی را تنظیم کنید.
ایجاد آمادگی شغلی
آمادگی پیش شرط دستیابی به شغل رویایی تان است. مراحل آماده سازی چگونه خواهد بود؟ چگونه آمادگی مناسب را کسب کنیم؟ چه زمانی باید تفکر شغلی را شروع نمائیم؟ اصولاً زمان آماده سازی و تحصیل در دانشگاه چه زمانی است؟
برطرف کردن ابهامات
مشاوره شغلی آنلاین یا تلفنی گیجی و ابهام مربوط به تصمیم گیری شغلی را کاهش می کند و برایتان روشن می نماید که شما بیشتر به چه حرفه یا شغلی علاقه دارید. بدین ترتیب، به بسیاری از سوالات ذهنیتان پاسخ داده خواهد شد.
آگاهی از فرصت های شغلی جدید
فراتر از گزینه های شغلی سنتی، در چند وقت اخیر با پیشرفت تکنولوژی، فرصت های شغلی جدیدی ایجاد شده است که ممکن است همه آنها را نشناسند. یک مشاور شغلی، فرصت های جدید را به شما معرفی می کند. چه بسا در فضای مجازی بتوان درآمدهای بسیار بالاتری را کسب نمود. ..
گسترش شغل
هر کس باید حرفه خود را توسعه دهد. منظور از پیشرفت شغلی، ارتقاء حرفه ای است. به نظر شما، برای رشد شغلی، افزایش سطح درآمد، معرفی خود در بازار چه باید کرد؟ مشاوره شغلی پاسخ همه این سوالات را بداند.
افزایش احتمال موفقیت
هدف نهایی مشاور شغلی، موفقیت بیشتر در حرفه و کار است. اما موفقیت شغلی یعنی چه؟ این موضوع تعریف مشخصی دارد. در واقع، ارتقاء موقعیت اجتماعی، اعتبار، اطمینان اقتصادی و رضایت شغلی می تواند به عنوان موفقیت شغلی تلقی شوند.
افزایش رضایت شغلی
هر چقدر موفقیت شغلی تان بزرگ باشد، اما رضایت شغلی نداشته باشید، احساس خوبی نخواهید داشت. عواملی مانند تعامل، احترام و قدردانی، تقویت عزت نفس، افزایش انگیزه ها از مهمترین دستاوردهای یک شغل خوب می باشند.
کسب حمایت کارشناسانه
یک مشاور شغلی خوب، بینش، و اطلاعات بی طرفانه را ارائه می دهد. بنابراین، فضایی ایجاد خواهد شد تا در یک محیط امن به گفتگو در مورد حرفه خود، بدون هیچ محدودیت بپردازید. بدین ترتیب، می توانید درباره ایده ها، احساسات و نگرانی های خود در یک محیط صادقانه، شفاف و محرمانه صحبت کنید.
تعیین کردن نقاط ضعف و قوت
آزمون های شخصیت، استعداد، تحلیل روان سنجی و تست های ضریب هوشی به شما کمک می کند تا نقاط ضعف و قوت خود را بدانید.
یادگیری مهارت های کلیدی
در یک مشاوره شغلی ، مهارت های مختلفی برای زمان درخواست شغل، شرکت در مصاحبه و برتری در آن ها ارائه می شود. به عنوان مثال، شما این فرصت را خواهید داشت تا نحوه پاسخ دادن به سوالات مصاحبه تخصصی یا عمومی را بیاموزید.
مشاوران شغلی همچنین مهارت های مذاکره و توانایی شناسایی شکاف ها در ایجاد آمادگی حرفه ای را متذکر می شوند.
یادگیری نحوه توسعه استراتژی های صحیح
مشاوران شغلی به شما کمک می کنند تا استراتژی متناسب با شرایط خاص خود را بدست بیاورید. آنها طیف وسیعی از استراتژی های به روز را آموزش می دهند.
چرا دانش آموزان و دانشجویان باید از مشاوره شغلی استفاده کنند؟
دانش آموزان و دانشجویان، مهم ترین قشری هستند که باید از مشاور شغلی بهره مند شوند. دلیل آن نیز حساسیت بسیار زیاد این مرحله از زندگی است. از سوی دیگر، فرصت های شغلی روز به روز در حال افزایش است كه در نهایت بر انتخاب دانشجو تأثیر می گذارند. این وضعیت باعث سردرگمی یک دانش آموز خواهد شد.
وقتی او صدها انتخاب داشته باشد، انتخاب با ارزش ترین گزینه دشوار است.از این رو، سامانه دکتر فکر برای دانش آموزان و دانشجویان عزیز هم مشاوره شغلی ارائه می دهد. اما این نوع مشاوره چه کمکی می تواند به دانش آموزان و دانشجویان داشته باشد؟
- سردرگمی در مورد شغل را برطرف می کند: مشاور موارد درست یا غلط را در مسیر شغلی برجسته می کنند و از این طریق دانش آموز می تواند شغل مناسب را برگزیند.
- مسیر درست آموزش را نشان می دهد: مشاوران شغلی ناجی هایی هستند که می توانند دانش آموزان و دانشجویان را از افراد سودجو و فریبکار نجات دهند.
- راهنمای پیروزی در رقابت ها: با وجود رقابت های تنگاتنگ و روش های بازاریابی نوین، مشاور شغلی به دانش آموز در یافتن بهترین استراتژی های موفقیت یاری می دهد.
- تست های شخصیت شناسی و استعدادیابی: با طبقه بندی تمام توانایی های انسانی، مشاوران شغلی می توانند به شما کمک کنند تا این ویژگی ها را در خود از قوی به ضعیف رتبه بندی کنید.
- معرفی مشاغل فردا: هزاران شغل جدید در راه ظهور و بروز است که اگر نوجوانان و جوانان از آن ها مطلع شوند، موقعیت های کاری بسیار بهتری خواهند داشت.
- درک درست مشاغل: مشاوران در برقراری ارتباط مناسب بین علایق و مسیرهای احتمالی شغلی دانش آموزان بسیار عالی هستند.
چرا امروزه نیاز به مشاوره شغلی بسیار احساس می شود؟
دنیای کار همیشه در حال تغییر است. مشاغلی پدید آمده اند که پنج یا ده سال پیش وجود نداشته اند. فضای مجازی و کسب و کارهای اینترنتی دنیای رقابتی تنگاگی ایجاد کرده اند و هر روز هزاران دوره آموزشی درباره نحوه اخذ درآمد در این فضاها برگزار می شود.
از سوی دیگر، حتی در رشته های آکادمیک و شغل های علمی نیز به علت پیشرفت سریع علم، بایستی خود را به سرعت آپدیت کرد و از شیوه های جدید استفاده کرد تا بتوان به موفقیت دست یافت.
به همین دلیل هم نیاز به مشاوره شغلی در حال حاضر چند برابر گذشته شده و به نوعی آن را ضروری کرده است.
سخن پایانی
ما در این مطلب بررسی کردیم که چه افرادی نیازمند مشاوره شغلی هستند؟ همچنین در مورد مزایای مشاوره شغلی حضوری، مشاوره شغلی آنلاین و مشاوره شغلی تلفنی صحبت کردیم.
اگر می خواهید که براحتی از این نوع مشاوره بهره مند شوید، می توانید در تمامی روزهای کاری هفته از ساعت صبح الی شب با مشاوران دکتر فکر تماس بگیرید.
مشاوره شغلی در آینده جویندگان کار چه قدر تاثیر دارد؟
با توجه به توضیحات ارائه شده قطعاً تاثیر بسیاری خواهد داشت.
آیا مشاوره شغلی آنلاین نیز ارائه می شود؟
بله این خدمات به صورت حضوری و تلفنی نیز ارائه می گردد.
چه افرادی نیازمند مشاوره شغلی هستند؟
هر فردی در هر سن و با هر تحصیلاتی می تواند از این مشاوره استفاده نماید.
زمان مناسب جهت دریافت مشاوره شغلی کدام است؟
برای دریافت مشاوره شغلی می توانید هر زمانی اقدامی کنید.