آیا می دانید قرص گاباپنتین برای چیست؟ گاباپنتین به طور کلی به عنوان داروی ضد تشنج شناخته می شود و درمان دردهای نوروپاتیک اصلی ترین کاربرد آن می باشد. همچنین، به دلیل ترکیباتی که این قرص دارد، در برخی موارد از تاثیر قرص گاباپنتین در ترک شیشه استفاده می شود تا افراد در حال ترک درد کمتری را احساس کنند. البته مصرف این دارو تنها تحت نظر پزشکان امکانپذیر است.
همچنین، بیمارانی که قرص گاباپنتین برای آن ها تجویز شده است، بایستی قبل، حین و بعد از قطع مصرف از یک سری نکات آگاه باشند تا با مشکلات جسمی و روانی احتمالی مواجه نشوند. برای اطلاع شما عزیزان، مهمترین توصیه های لازم در این باره را ذکر کرده ایم. بعلاوه، اگر درباره این دارو با هر گونه سوال یا ابهامی مواجه شدید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
قرص گاباپنتین چیست؟
قرص گاباپنتین در واقع یک داروی ضد صرع می باشد. نحوه عملکرد این دارو بدین نحو است که بر روی مواد شیمیایی و عصب هایی در بدن تاثیر می گذارد که منجر به تشنج و برخی دردها می شوند.
گاباپنتین به چهار شکل قابل استفاده است که عبارتند از: قرص زودرهش، قرص طولانی رهش، کپسول و محلول و تمامی آن ها دهانی می باشند. به همین دلیل این قرص را نمی توان به صورت تزریق وریدی یا شربت استفاده کرد.
موارد مصرف قرص گاباپنتین
گرچه در توضیحات بالا به اصلی ترین کاربرد گاباپنتین ، یعنی ضد تشنج اشاره شد، اما این قرص نیز مانند تمام داروها می تواند کاربردهای دیگری نیز داشته باشد. از جمله این موارد عبارتند از:
- درمان صرع
- تسکین درد نوروپاتی دیابتی
- درمان و یا پیشگیری از گرگرفتگی
- تسکین درد ناشی از ابتلا به زونا
- پیشگیری از درد میگرنی
- تسکین دردهای عصبی
- درمان کمردرد
- کمک به درمان بیماری اختلال دو قطبی
تاثیر قرص گاباپنتین در ترک شیشه
از آنجا که گاباپنتین خاصیت تسکین دهی و به تعادل رساندن بخشی از سیستم های بدن را داراست، برخی از متخصصان حوزه ترک اعتیاد آسان ممکن است این دارو را برای کاهش دردهای دوره ترک اعتیاد به شیشه تجویز نمایند.
البته هرگز نباید گاباپنتین را به طور خودسرانه مصرف کرد، زیرا احتمال بروز عوارض جانبی در آن بالا خواهد بود. بنابراین، اکیدا توصیه می شود که در این خصوص با متخصص صحبت کرده و مطابق با دستور العمل ها مصرف نمائید.
عوارض قرص گاباپنتین
مانند هر داروی دیگری، گاباپنتین نیز ممکن است دارای یک سری عوارض جانبی باشد. رایج ترین این عوارض به شرح زیر هستند. توجه داشته باشید که اگر علائم ذکر شده به شکل خفیفی باشند، پس از چند روز برطرف خواهند شد و جای نگرانی وجود ندارد.
- سرگیجه
- خستگی یا خواب آلودگی
- عدم تعادل
- تب
- حرکات تشنجی و لرزشی
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکل در تکلم
- دوبینی
- حرکات غیر معمول چم
- لرزش و تورم پاها
چنانچه موارد زیر را پس از مصرف مشاهده یا حس کردید، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید، چرا که جزء عوارض جدی قرص گاباپنتین به شمار می روند.
- فکر یا اقدام به خودکشی
- استرس و اضطرابی که رو به افزایش است
- آشفتگی که شدیدتر می شود
- بی قراری
- حمله هراس
- مشکل در خوابیدن
- خشم و رفتار پرخاشگرایانه
- افزایش چشمگیر میزان فعالیت و صحبت کردن
- تغییر غیر معمول در خلق و خو
- تغییر در رفتار و تفکر به ویژه در کودکان سنین 3 تا 12 : مثل تغییرات احساسی، عدم تمرکز، بی قراری و تغییر در رفتار یا عملکرد
موارد احتیاط گاباپنتین
مصرف کنندگان گرامی برای مصرف گاباپنتین به نکات زیر دقت داشته باشید.
- هرگز این دارو را به طور خودسرانه و بدون مشورت پزشک مصرف نکنید. پزشکان با توجه به سن، جنسیت و شرایط بیمار دوز مصفی مناسب را تجویز می کنند.
- اگر عوارض جانبی جدی فوق الذکر را در خود مشاهده کردید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- هرگز دارو به صورت یکباره و ناگهانی قطع نکنید، چرا که ممکن است منجر به وضعیت خطرناکی همچون صرع وضیعتی شود.
- در صورت داشتن سابقه بیماری های کبدی، حتما قبل از مصرف با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید.
- خانم هایی که قصد بارداری دارند یا در دوران بارداری و یا شیردهی به سر می برند، در مورد مصرف قرص گاباپنتین با پزشک مشورت نمایند.
- افراد سالمند در ابتدا باید دوزهای پائین مصرف کنند و در صورت تشخیص پزشک دوز آن ها تغییر خواهد کرد. چرا که اثرگذاری این دارو در افراد سالخورده به آهستگی انجام می شود.
- اگر بیماری های کلیوی دارید یا تحت دیالیز می باشید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- بیماران دیابت و افرادی که سابقه مصرف مواد مخدر داشته اند نیز باید در این باره پزشک خود را آگاه کنند.
تداخل های دارویی گاباپنتین
مصرف همزمان گاباپنتین با برخی داروهای دیگر ممکن است تداخل و حالات منفی ایجاد کند. برای مثال، بعضی از داروهای ضد درد در میزان اثر بخشی دارو تغییر ایجاد می کنند. مهمترین این داروها عبارتند از:
- هیدرو کدن و مورفین
- داروهای اسید معده مثل: آلومنیوم هیدروکسید و منیزیم هیدروکسید
- الکل
- داروهای ضد اضطراب یا خواب
- داروهای درمان افسردگی همچون آمی تریپتیلین، فلوکستین و سرترالین
- داروهای ویژه برای تشنج، مانند فنوباربیتال و پریمیدون
- بی حس کننده های موضعی یا عمومی
- داروهای ضد درد مواد مخدر
آیا قطع مصرف گاباپنتین باعث بروز علائم ترک می شود؟
با توجه به آنکه گاباپنتین بر روی شیمی مغز تاثیر می گذارد، احتمال اینکه فرد پس از مدتی نسبت به آن وابسته شود وجود دارد. مخصوصا اگر دوزهای بالاتر و در مدت زمان زیادی مصرف شده باشد. به همین دلیل هم ممکن است که اشخاص پس از قطع آن، حالت هایی همچون علائم ترک را در خود مشاهده نمایند. بعلاوه، اگر قرص گاباپنتین به یکباره قطع شود، احتمال بازگشت تشنج بیشتر خواهد شد.
گفتنی است که علائم ترک معمولا 12 ساعت بعد از قطع بروز پیدا می کنند. اما در برخی موارد نیز ممکن است که شخص تا 7 روز بعد علامتی را مشاهده نکنند. مدت زمان ماندگاری علائم ترک معمولا 10 روز یا بیشتر خواهد بود و این امر در افراد مختلف متفاوت می باشد.
اصلی ترین نشانه های ترک عبارتند از: اضطراب، گیجی ، تحریک ، سرگردانی ، تعریق زیاد، سرگیجه، خستگی، عصبی بودن، بی قراری، تپش قلب یا ضربان نامنظم قلب، سردرد، بیخوابی، خارش پوست، حساسیت به نور، درد عضلانی، لرزش، افزایش فعالیت تشنج (مانند تشنج غیر قابل کنترل) و افکار یا رفتار خودکشی.
نحوه مصرف گاباپنتین
بسته به تشخیص پزشک، ممکن است دوزهای لازم جهت بهبودی متفاوت باشند. اما به طور معمول در ابتدای درمان از دوزهای پائین شروع می شود و اگر علائم شخص بهبود نیابد، لازم است که دوز بیشتر شود. بر این اساس، عواملی همچون سن، جنسیت، شدت بیماری و وجود سایر بیماری های احتمالی در تعیین میزان دوز قرص گاباپنتین تاثیر گذارند.
توجه داشته باشید که دارو را باید دقیقا در سر ساعت و در زمان های تعیین شده مصرف نمایئد. اگر یک دوز فراموش شد، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اما چنانچه به نوبت بعد نزدیک شد، از مصرف دو دوز همزمان اجتناب فرمائید.
سخن پایانی
امیدواریم با خواندن مطالب فوق توانسته باشیم نکات مفیدی را را به شما ارائه دهیم و متوجه شده باشیم که تاثیر قرص گاباپنتین در ترک شیشه چیست؟
همچنین، اگر در مورد این دارو یا سایر داروهای حوزه ترک اعتیاد یا درمان بیماری های مختلف با سوالی مواجه شدید، می توانید در تمامی روزهای کاری هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب با کارشناسان دکتر فکر تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت نمائید.
کاربرد قرص گاباپنتین چیست؟
درمان صرع، تسکین درد نوروپاتی دیابتی، درمان و یا پیشگیری از گرگرفتگی، تسکین درد ناشی از ابتلا به زونا، پیشگیری از درد میگرنی، تسکین دردهای عصبی، درمان کمردرد، کمک به درمان بیماری اختلال دو قطبی از اصلی ترین کاربردهای این دارو است.
آیا قرص گاباپنتین در ترک شیشه تاثیر گذار است؟
از آنجا که گاباپنتین خاصیت تسکین دهی و به تعادل رساندن بخشی از سیستم های بدن را داراست، برخی از متخصصان حوزه ترک اعتیاد ممکن است این دارو را برای کاهش دردهای دوره ترک اعتیاد به شیشه تجویز نمایند.
عوارض جانبی گاباپنتین چیست؟
در این مقاله به مهمترین عوارض جانبی خفیف و جدی مصرف این دارو اشاره شده است.
آیادر دوران بارداری یا شیردهی می توان گاباپنتین را مصرف کرد؟
خیر. خانم هایی که قصد بارداری دارند یا در دوران بارداری و یا شیردهی به سر می برند، در مورد مصرف قرص گاباپنتین با پزشک مشورت نمایند.