آیا می دانید مفهموم اصلی طلاق توافقی چیست؟ شرایط و مراحل انجام طلاق به صورت توافقی به چه صورت می باشد؟ زوجین در چه صورت می توانند برای این نوع طلاق اقدام نمایند؟ از زمان و مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی چه می دانید؟ این ها پر تکرارترین سوالاتی است که در معمولا در مورد طلاق توافقی پرسیده می شود.
به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا به این موضوع پرداخته و مراحل، شرایط و مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی را مورد بررسی قرار دهیم. با این وجود چنانچه زوجین گرامی در مورد هر کدام از جنبه های طلاق و یا حتی راهکارهای کمک کننده برای جلوگیری از جدایی نیازمند راهنمایی بودند، می توانند با مشاوره طلاق دکتر فکر تماس حاصل نمایند.
منظور از طلاق توافقی چیست؟
گاهی یک زوج با وجود عشق و محبتی که قبلا بینشان جاری بوده است، به دلایل مختلفی مجبور می شوند یا تصمیم می گیرند که از یکدیگر جدا شوند.
حال اینکه یک طرف خواهان طلاق باشد یا هر دو، می تواند یک امر موثر در تسهیل یا دشواری جدایی باشد. چرا که در برخی از مواقع یکی از همسران به دلایل گوناگونی قصد گرفتن طلاق دارد، اما دیگر از این مورد خودداری می نماید.
اما گاهی نیز امکان دارد که زوجین با یکدیگر به این نتیجه برسند که بهتر است به زندگی مشترکشان پایان داده و از یکدیگر جدا شوند. این همان طلاق توافقی می باشد. تفاوتی که این نوع طلاق با دیگر انواع طلاق دارد این است که مسائل یا اختلاف نظر در مورد مسائلی همچون مهریه، حضانت، نفقه یا جهیزیه وجود نداشته یا حداقل کمتر می شود.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
برای روند و مراحل انجام طلاق به صورت توافقی به صورت قانونی طی شود، نیاز به یک سری مدارک می باشد که در صورت عدم ارائه آن ها، دادگاه تشکیل پرونده نداده و درخواست بررسی نمی گردد. از جمله اصلی ترین مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی سند ازدواج یا همان عقدنامه می باشد. زوجین بایستی این گواهی را حتما برای تشکیل پرونده با خود به همراه داشته باشند.
اگر پروانه به هردلیل گم شود یا اصلا آن در دسترس نباشد، تحویل نسخه کپی که اصل آن در دفترخانه به ثبت رسیده باشد کفایت می نماید. توجه داشته باشد که در چنین مواردی باید به همان دفترخانه ایی که عقد انجام شده است مراجعه و کپی دریافت گردد. اما اگر بخواهیم به طور کلی سایر مدارک را نام ببریم می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اسم سند ازدواج یا کپی آن
- اصل شناسنامه مرد
- اصل شناسنامه زن
- کپی کارت ملی زوجین
- ارائه برگه وکالتنامه محضری طلا اگر حق طلاق متعلق به زن باشد
- ارائه توافقنامه مربوط به مهریه، حضانت و …
- مدرک و گواهی عدم بارداری زوجه از سوی پزشکی قانونی و مراکز پزشکی صادر شده باشد
نکته 1: چنانچه هرکدام از زوجین شناسنامه ی کافی آنرا را در دسترس نداشته باشند، وکیل طلاق توافقی می تواند مراحل انجام طلاق به صورت توافقی را انجام دهد.
نکته 2: اگر زوجین در مرحله عقد برای طلاق مراجعه نمایند، امکان دارد در برخی از شهرها گواهی بکارت خواسته شود.
به منظور آشنایی با عوامل طلاق عاطفی زن و شوهر و راه های جلوگیری وارد لینک مربوطه شوید
شرایط طلاق توافقی چیست؟
بهترین شرایط طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیداست به توافق رسیدن زوجین برای جدا شدن از یکدیگر است. این توافق می تواند جنبه های مختلفی مانند مهریه، حضانت فرزند، ملاقات فرزند، جهیزیه میان همسران را در بر گیرد.
علاوه بر این برای مثال اگر زوجه رضایت دهد که مهریه خود را ببخشد، دیگر مرد ملزم به پرداخت آن نخواهد بود. برای آنکه بهتر مشخص شود که منظور از توافق در موارد ذکر شده چیست به صورت کوتاه توضیحاتی را در این باره ارائه خواهیم داد.
- مهریه: زوجه می تواند بخشی از مهریه را بخشیده یا دریافت نماید. ممکن است زوجه به جای مهریه تصمیم بگیرد که موارد دیگری همچون منزل، ملک، خانه یا … را از مرد بگیرد.
- حضانت فرزند: از آنجا که حضانت فرزند تا هفت سالگی با مادر و بعد از آن با پدر می باشد، زوجین می توانند بدون وکالت نامه دیگر توافق کنند که مثلاً مرد یا زن حضانت دائم فرزندان را برعهده گیرد. یا اینکه حضانت در بین آنها تقسیم شود. همچنین، چنانچه زوجه از طریق وکالت نامه طلاق اقدام نماید، بایستی حق تعیین حضانت فرزند در آن ذکر شود. در این صورت حضانت فرزند تا ۷ سالگی با مادر خواهد بود. به علاوه، در برای طلاق توافقی آن ها میتوانند در مورد نحوه و مدت زمان ملاقات فرزند نیز تصمیم بگیرند.
- نفقه: از آنجا که دادگاه در صورت تایید شرایط و ادله تائید نماید که مرد باید به زن نفقه دهد، می تواند در این باره نیز تصمیم گیری کنند و به توافق برسد آن را ببخشند یا دریافت کنند.
- اجرت المثل: این اصطلاح معادلی برای کارهای منزل است که زوجه خانه مرد انجام داده است. چنانچه زن تصمیم بگیرد می تواند آن را از مرد بگیرد.
- جهیزیه: در صورتی که زوجه تمایل داشته باشد، می تواند اثاثیه یا اقلامی را که به عنوان جهیزیه به خانه مرد آورده است، مطابق با لیستی که به امضای داماد رسیده دریافت نماید.
مراحل انجام طلاق به صورت توافقی
اگر بخواهیم مراحل انجام طلاق به صورت توافقی را بعد از تشکیل پرونده مورد بررسی قرار دهیم، می توان آن به پنج مرحله اصلی تقسیم بندی کرد که در ادامه به صورت گام به گام آن ها توضیح می دهیم.
- پس از آنکه زوج تصمیم طلاق توافقی گرفتند، ابتدا به مراکز مشاوره طلاق معرفی خواهند شد. در این مرحله از آنها خواسته میشود تا حداقل در پنج جلسه مشاور شرکت نمایند. هدف از این جلسات شناسایی مشکلات اصلی زوج و تلاش برای رفع آن ها می باشد.
- چنانچه پس از این جلسه تشخیص داده شود که دو طرف نمیتوانند با یکدیگر زندگی کنند یا از طلاق منصرف نمی شوند، برای آنها گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می گردد. نکته قابل ذکر در این جا آن است که مجموع پنج جلسه مشاوره بایستی حداقل در ۴۵ روز برگزار شود.
- در برخی از اوقات جهت طلاق توافقی، زن به پزشکی قانونی فراخوانده می شود. چرا که در صورت مشاهده حمل در زوجه، مسئله از طریق پزشکی قانونی به دادگاه اطلاع داده خواهد شد. همچنین عدم بارداری زوج نیز می بایست به اثبات برسد.
- در گام بعدی دادگاه سازش های مربوط به مهریه، حضانت فرزندان، میزان نفقه، نحوه پرداخت، مقدار اجرت المثل و سایر توافقات را صورتجلسه خواهد کرد.
- داوران زوجین را به دادگاه معرفی کرده در صورت عدم سازش مراتب کتبی فیلم دادگاه خواهد شد.
- پس از گذراندن مراحل فوق الذکر برای انجام طلاق به صورت توافقی ، دادگاه پرونده را مورد بررسی قرار داده و نتیجه را ظرف یک تا ده روز به آنها ابلاغ می کند. اگر هرکدام از زوجین نسبت به رای دادگاه اعتراض داشته باشند، می توانند مراتب اعتراض خود را را اعلام نمایند. در غیر این صورت رای صادر شده قطعی خواهد شد.
- آخرین مرحله نیز مربوط به طلاق توافقی در دفترخانه می باشد. به طوری که پس از صادر شدن رای قطعی طلاق توافقی، زوجین قادر خواهند بود تا حداقل سه ماه بعد به یکی از دفترخانه های طلاق مراجعه کرده و در حضور دو شاهد، صیغه طلاق در بین آنها جاری شود. لازم به ذکر است که زوجه باید پس از این مرحله به مدت حداقل یک ماه و سه روز عده نگه دارد. البته عده نگه داشتن برای زنان یائسه ضرورتی ندارد.
چنانچه مایل به کسب اطلاعات در مورد علت دعوای زیاد زن و شوهر هستید، وارد لینک شوید
زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی
در مورد زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی نمیتوان یک مدت مشخص تعیین نمود. چرا که بسته به شعبه دادگاه یا شهری که زوجین مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی را ارائه می دهند، متفاوت خواهد بود.
اما یک نکته رایج آن است که به دلیل به توافق رسیدن زوجین و عدم نیاز به طی کردن برخی مراحل در سایر انواع طلاق، به طور معمول قاضی به روند پرونده زودتر رسیدگی کرده و رای را در مدت زمان کمتری اعلام می کند.
برای مثال به طور میانگین در شرایطی که زوجین به توافق کامل رسیده اند شاید حدود ۱۰ روز کاری برای انجام طلاق کافی باشد. حال اگر وکالت طلاق متعلق به زن بوده و حق اسقاط تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی نداشته باشد، حداقل بایستی حداقل ۴۴ از زمان ابلاغ رای طلاق توافق سپری شود تا دادنامه قطعی ساده و اجرا گردد.
نکته دیگر که در زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی تاثیرگذار می باشد، داشتن یا نداشتن وکیل است. مسلما در صورت داشتن وکیل نه تنها زمان بلکه هزینه نیز برای انجام طلاق در خواهد شد.
همچنین همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم برای اجرای دادنامه طلاق به سه ماه زمان از تاریخ قطعیت دادنامه نیاز می باشد .
طلاق توافقی در دوران عقد یا نامزدی
علی رغم آنکه غالبا تصور می شود که طلاق توافقی در دوران پس از عروسی اتفاق می افتد، اما امکان دارد که زوجین در دوران نامزدی یا عقد تصمیم به انجام این کار بگیرند. به طور کلی شرایط و مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و حتی مراحل هم تقریبا یکسان می باشد.
اما یک نکته که در این مورد وجود دارد، مربوط به باکره بودن یا نبودن زوجه است. با توجه به چیزی که در عرف و فرهنگ ما وجود دارد، اگر زوجه باکره باشد ممکن است از دادگاه بخواهد که حتما این موضوع را در رای خود ذکر نماید. البته در چنین مواقعی نیاز به معاینه و تشخیص پزشکی قانونی می باشد.
حال اگر زوجه باکره نباشد، دیگر نیازی به گذراندن مراحل مذکور نبوده و این مورد نیز در حکم طلاق ذکر نمی گردد. برای اطلاع بیشتر در مورد تمامی جوانب طلاق توافقی دوران عقد یا نامزدی می توانید با مشاوران دکتر فکر تماس حاصل نمایید
هزینه طلاق توافقی چقدر است؟
از جمله سوالات دیگری که در مورد شرایط و مراحل انجام طلاق به صورت توافقی پرسیده می شود، در حیطه هزینه است. بسیاری از زوجین مایلند بدانند که طلاق بدون یا با وکیل چقدر هزینه دارد. همچنین، اینکه مرد مسئول پرداخت هزینه ها است یا زن، پرسش پر تکرار دیگیر است.
در این باره قبل از هر چیز باید بدانیم که هر کدام از مراحل انجام طلاق به صورت توافقی هزینه ایی جداگانه دارد. برای مثال، هزینه مشاوره های اجباری، هزینه دادرسی، هزینه مشاوره ارجاع شده از سوی دادگاه، هزینه ثبت طلاق در دفترخانه، حق الوکاله وکیل دادگستری و غیره از جمله این موارد به شمار می رود .
دیگر آنکه به دلیل توافقی بودن طلاق، قانونی مبنی بر الزام مرد یا زن جهت پرداخت هزینه های مربوطه وجود ندارد. بنابراین، زوجین می توانند خود تصمیم بگیرند که کدام هزینه ها را پرداخت کنند. حتی این امکان وجود دارد که این هزینه ها به طور مساوی تقسیم شوند.
در مورد هزینه حق الوکاله نیز نمی توان مبلغ مشخصی را معرفی نمود. چرا که وکلا به طور معمول دستمزدهای متفاوت می گیرند.
خلاصه مطالب
در این مقاله دیدیم که مدارک و شرایط مورد نیاز برای طلاق توافقی شامل چه مواردی است و نکاتی را در مورد مراحل انجام طلاق به صورت توافقی ذکر نمودیم.
با این وجود، اگر زوجین یه درک درستی از زندگی مشترک و راه های به دست آوردن دل همسر داشته باشند، نیاز به انجام هر گونه طلاقی بسیار کمتر خواهد بود. مشاوران دکتر فکر به دلیل تخصص و تجربه بالایی که در این زمینه دارند، می توانند به زوجین کمک کنند تا از ۷ اشتباه در زندگی زناشویی که منجر به طلاق می شود پیشگیری کرده و زندگی پرباری داشته باشند. اما با این وجود، چنانچه نیازمد هر گونه راهنمایی در مورد قوانین طلاق توافقی بودید، می توانید از ساعت ۸ صبح لی ۱۲ شب با مشاوران ما در ارتباط باشید.
.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی کدامند؟
مدارک مورد نیاز جهت طلاق توافقی عبارتند از عقدنامه، شناسنامه، کارت ملی، وکالتنامه و … می باشد.
شرایط طلاق توافقی به چه مواردی اشاره دارد؟
در این مقاله می توانید همه شرایط لازم برای طلاق توافقی را مطالعه فرمایید.
زمان مورد نیاز برای طلاق توافقی چقدر است؟
نمی توان یک زمان معین را برای همه طلاق ها معرفی کرد، اما برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله کنونی را بخوانید.
برای گرفتن وکیل در طلاق توافقی چه باید کرد؟
جهت کسب راهنمایی در این مورد می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.