انواع طلاق
انواع طلاق

آشنایی با انواع طلاق میان زوجین و تاثیر آنها

آیا می دانید انواع طلاق کدامند؟ از منظر روانشناسی طلاق ها را به طور کلی می توان به چند دسته طلاق عاطفی، طلاق اقتصادی، طلاق اجتماعی، طلاق روانشناختی و طلاق رسمی یا قانونی دسته بندی کرد. تعریف طلاق در هر کدام از این موارد متفاوت بوده و اثرات خاص خود را بر روی زوجین و فرزندان خواهد گذاشت. به همین دلیل بسیار مهم است که زوجین علاوه بر شناخت انواع، از تاثیر طلاق نیز مطلع شوند.

در این مقاله قصد داریم تا همه انواع طلاق را معرفی و مورد بررسی قرار دهیم. همچنین، زوج های گرامی می توانند برای طرح مسائل و مشکلات خود در رابطه زناشویی و دریافت راهکارهای پیشگیری یا پیشرفت آن ها با روانشناسان و مشاوره طلاق دکتر فکر تماس بگیرند.

اهمیت شناخت انواع طلاق در چیست؟

ازدواج با تمام تقدس و ویژگی های مثبتی که با خود دارد، خالی از چالش و پیچیدگی نیست. پیوندی که قرار است عشق و آرامش را برای دو نفر به ارمغان آورد، اگر به درستی مدیریت نشود می تواند به مراتب ویرانگر باشد. به طوری که ختم شدن به طلاق دور از انتظار نخواهد بود.

اما طلاق همیشه قانونی یا به صورت جدایی قانونی دو نفر از یکدیگر نیست. گاهی اوقات تصور می شود صرف اینکه یک زوج در زیر یک سقف زندگی می کنند، تحت هر شرایطی زندگی مشترک نامیده شده و از طلاق رسمی جلوگیری نموده اند.

در حالیکه ما چند نوع طلاق داریم که اگر شناختی از علت طلاق در زندگی زناشویی و راه های پیشگیری از آن نداشته باشیم، هر کدام می تواند به طور پنهانی و آشکار کرده و به یک رابطه عاشقانه و سالم پایان دهد.

به همین دلیل بسیار مهم است تا با انواع طلاق آشنا شده و ابعاد مختل آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. این امر می تواند به جلوگیری از بروز چنین جدایی هایی کمک بسیاری کند.

انواع طلاق کدامند؟

انواع طلاق کدامند؟

همانطور که در بالا ذکر، چند نوع طلاق وجود دارد. امکان دارد که یک زوج تحت تاثیر طلاق از یک نوع باشد، اما به دلیل آنکه از آن اگاهی ندارند نتوانند بر آن غالب آیند. در زیر نه تنها تعریف بلکه تاثیر طلاق را در انواع مختلف بیان خواهیم کرد.

تعریف طلاق عاطفی

از جمله شایع ترین انواع طلاق را می توان نوع عاطفی آن دانست. در  این نوع، زن و مرد یا یکی از آن ها نسبت به دیگری احساس عاطفه و علاقه نداشته، اما به دلیل ملاحظات گوناگون اجتماعی یا وجود فرزندان مجبور می شوند، نمی توانند برای طلاق قانونی اقدام نمایند. در چنین شرایطی زندگی بسیار یکنواخت و بدون جذابیت خواهد شد.

از جمله نشانه های طلاق عاطفی، بی توجهی زوجین نسبت به نیازهای یکدیگر، عدم گفتگو، نبود علاقه و سردی رابطه، بی میلی به ایجاد رابطه جنسی، انزواطلبی، مخفیکاری، افسردگی، جایگزینی روابط نامناسب، زیاد شدن دعوا و مشاجره می باشد.

علت های متفاوتی نیز می تواند باعث به وجود آمدن و تحمیل تاثیر طلاق عاطفی شود. اما به طور معمول، عوامل طلاق عاطفی زن و شوهر  از مشکلاتی ریشه دار ناشی می شوند و خود را به مرور به صورت جدایی عاطفی نشان خواهند داد. به عنوان مثال، ممکن است یکی از زوجین دیگری را بشدت کنترل نماید یا برای حریم خصوصی او ارزش قائل نشود. همین امر باعث دوری تدریجی و شروع مخفیکاری خواهد شد.

از دیگر موارد بوجود آورنده انواع طلاق عاطفی عبارتند از: اهمال در برآورده کردن نیازهای جنسی، مادی و احساسی، رفتارهای پرخاشگرانه، عدم اعتماد متقابل، ازدواج اجباری یا تحمیلی، عدم درک دیگری، انتخاب نادرست، توجه بیش از حد به فضای مجازی، ترجیح دادن خانواده خود به همسر، بی توجهی به مسائل خانه و خانواده، اختلاف طبقاتی، عدم برخورداری از مهارت های زندگی یا نا آگاهی از نکات همسرداری و  … .

تاثیر طلاق عاطفی و راه حل

همه ما می توانیم تصور کنیم که یک زندگی بدون مهر و علاقه چقدر کسل کننده و بی رمق خواهد بود. همسران در واقع به هم خانه یا هم خوابگاه هایی تبدیل خواهند شد که حتی شاید تنها تبادل آن در زمان جر و بحث باشد.

حال اگر زوج دارای فرزند نیز باشند، تاثیر مخرب طلاق عاطفی دو صد چندان خواهد شد. چرا که پدر و مادر نه تنها به یک الگوی نامناسب تبدیل خواهند شد، بلکه خانه را به یک محل نا امن و تهی از آرامش تبدیل خواهند کرد. بعلاوه، چنین محیطی باعث بوجود آمدن علائمی همچون، انزوا، بی اشتهایی، پر خوری، افسردگی، میل به ارتباط بیش از حد با دوستان یا جنس مخالف،  خشونت، افت تحصیلی و … می گردد.

حال که با تعریف و تاثیر طلاق آشنا شدیم، بایستی با راهکارهای جلوگیری یا پیشرفت آن نیز اطلاع یابیم. ما به طور تیتروار چند راهکار مهم را ذکر می کنیم، اما مطمئنا نمی توان یک نسخه واحد برای همه زندگی ها پیچید. به همین سبب، اگر چنین خطری را در زندگی خود حس می کنید توصیه می کنیم که حتما با مشاوره روابط عاطفی دکتر فکر تماس حاصل نمایید.

  • نیازهای ذاتی همسر خود را به عنوان یک زن یا مرد بشناسید
  • از علایق و خواسته های او شناخت پیدا کنید
  • در زمان ناراحتی یا دلخوری به جای سکوت، با یکدیگر صحبت کرده و مشکل را مطرح نمایید
  • در مقابل محبت ها و کارهای خوبی می کند، سپاس و قدردانی را فراموش نکنید
  • برای او خود راآراسته و زیبا نگه دارید
  • نیاز جنسی را دست کم نگیرید و برای بهبود آن از روش های خلاقانانه استفاده نمایید

طلاق اقتصادی

طلاق اقتصادی
طلاق اقتصادی

این نوع طلاق که شاید بتوان گفت نسبت به دیگر انواع فراوانی کمتری دارد، به دلیل ناسازگاری های مالی به وجود می آید. اما نکته ایی که ممکن است در مورد طلاق اقتصادی قبل از هر چیز در ذهن متبادر شود، این است که زوجین به دلیل نداشتن پول یا فقر مادی از یکدیگر جدا می شوند. در حالیکه موضوع کاملا فرق می کند. انواع طلاق اقتصادی در واقع با وجود پول بیشتر اتفاق می افتد.

شاید نتوان تعریف طلاق اقتصادی را به طور واضح داد، اما با ذکر اشکال و علل پدیدآورنده آن بخوبی می توان به ماهیت آن پی برد. به طور معمول از دیرباز طلاق اقتصادی به دلیل نارضایتی های زن از مدیریت مالی مرد که مسئول تامین نیازهای مادی خانواده است، پیش آمده است. به طوری که احساس می کند که شوهر به اندازه لازم برای زندگی خرج نمی کند.

یک دلیل عمده این نوع طلاق از اشتغال بیش از پیش خانم ها ناشی می شود. در گذشته مرد تنها منبع درآمد خانه، و به اصطلاح حساب و کتاب هزینه و پس انداز مشخص بود.

اما همگام با اشتغال زنان، برخی از مشکلات و اختلاف نظرها به علت نحوه تقسیم درآمد و هزینه به وجود آمد. غالبا خانم ها دوست دارند که درآمد خود را صرف نیازها یا پس انداز شخصی نمایند، اما احتمالا جبهه گیری ها یا دلخوری هایی از سوی مرد پیش می آید. این همان اشتباه در زندگی زناشویی که منجر به طلاق می شود و باید راه جلوگیری از آن را پیدا نمود. 

منشاء یکی دیگر از انواع طلاق های اقتصادی ، مشکلات و فشارهای مالی است که به دلیل بالا رفتن هزینه های زندگی حاصل می شود. پرداخت قسط، شهریه، کرایه خانه، و امرار معاش در صورت کمبود مالی، سختی های زیادی را بر خانواده تحمیل کرده و همین امر موجب بروز اختلافات کوچک و بزرگ میان زوجین و خانواده می گردد.

بعلاوه، نزاع بر سر اینکه زن مدیریت مالی را برعهده گیرد یا زن، خود یک منبع ناسازگاری در بین همسران می باشد.

تاثیر طلاق اقتصادی

مسلما اولین تاثیر منفی انواع طلاق بر روی همسران خواهد بود. چرا که در صورتی که این اتفاق رخ دهد، نه تنها می تواند موجب مضیقه های پولی و مالی طرفیت شود، بلکه به دنبال کمبودهای عاطفی و روحی خود را نشان خواهد داد.

اما تاثیر وخیم طلاق اقتصادی بر روی فرزندان خواهد بود. با اختلاف مالی که بین همسران وجود دارد، فرزندان برای برآورده کردن نیازهایشان دچار مشکل شده و نمی دانند که به کدام یک از والدین متوسل شوند. همچنین، مشاجره های بین زوجین یک عامل تخریب کننده روحی و روانی خواهد بود.

راه حل این مسئله را شاید باید بیش از هر چیز در مدت آشنایی ازدواج جستجو کرد. اینکه دو طرف از نظر اقتصادی تا چه حد با یکدیگر تناسب داشته باشند، بسیار مهم است. از سوی دیگر، باید در مورد اینکه پول و نحوه صرف آن در زندگی برای هر کدام چگونه تعریف می شود، مشخص کننده مسیری است که در آینده انتظار آن را دارند.

اما در دوران زندگی نیز با گفتمان، در نظر گرفتن علایق یکدیگر، اولویت بندی نیازهای مالی، خلاقیت های اقتصادی خود در جلوگیری از انواع طلاق عاطفی بسیار تاثیر گذارند.

تعریف طلاق اجتماعی از انواع طلاق

انواع طلاق

یکی از ناشناخته شده ترین انواع طلاق را نوع اجتماعی آن می توان دانست. متاسفانه تاثیر طلاق اجتماعی با آنکه به طور رسمی ثبت نمی شود، اما بسیار مخرب تر می باشد. به نحوی که اثرات منفی آن را می توان در جنبه های مختلف زندگی مشاهده نمود.

در تعریف طلاق اجتماعی باید گفت که مهم ترین مشخصه آن قطع شدن ارتباط و همبستگی بین زن و شوهر، و به وجود آمدن یک ارتباط گسسته است. اما مهمترین نشانه آن، تلاش برای قطع یا کاستن ارتباط های اجتماعی همچون روابط کاری، رابطه با خانواده و دوستان خواهد بود.

همین امر باعث به وجود آمدن هفت نشانه و دلایل سرد شدن رابطه زناشویی شده و به مرور رابطه آن ها را سرد خواهد کرد.

تاثیر طلاق اجتماعی و راه حل آن

پر واضح است که یکی از پیامدها و مهم ترین تاثیر منفی طلاق اجتماعی، بوجود آمدن تنش و سوق دادن خانواده به سمت انزوا می باشد. علاوه بر این، فردی که توسط همسر خود یک سری محدودیت ها و سرخوردگی ها را متحمل می شود، علائم ناسازگاری را از خود نشان خواهد داد.

بدین ترتیب، احساس نارضایتی افزایش یافته و به دنبال رهایی از شرایط بد می باشد. حال اگر انواع طلاق اجتماعی ادامه یابد، وارد مراحل بعدی شده و رفع آن بسیار دشوار خواهد شد.

برای جلوگیری از به وجود آمدن و چیره شدن تاثیر طلاق اجتماعی، توصیه می شود که در همان ابتدا نشانه ها را شناسایی کرده و برای رفع آن گام بردارید. توجه داشته باشید که این نوع طلاق به طور مخفی پیش می رود و زمانی خود را بروز خواهد داد که رابطه زوجین تخریب شده است.

طلاق قانونی

کسی نیست که نام طلاق قانونی را نشنیده باشد و یا نداند که چه ماهیتی دارد. در تعریف طلاق باید گفت که یک نوع پایان قانونی به زندگی مشترک و جدا شدن زوجین می باشد. البته در قانون مدنی ما انواع طلاق آمده است و به چند دسته کلی طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم بندی می شوند. از سوی دیگر، طلاق می تواند از سوی مرد یا زن مطرح شده یا توافقی باشد.

در مورد دلایل طلاق رسمی می تواند به موراد بی شماری اشاره کرد. بطوریکه گفت که به تعداد زوج ها، علت ها نیز می تواند متفاوت باشد. اما چیزی که واضح می باشد آن است که اگر انواع طلاق فوق الذکر به درستی شناسایی و پیشگری نشوند، به احتمال زیاد به طلاق رسمی و قانونی منجر خواهد شد.

طلاق روانشاختی

این نوع طلاق  را بر خلاف مواردی که تا کنون ذکر کردیم، می توان از انواع مثبت طلاق محسوب کرد. تعریف طلاق در واقع به تفکیک ذهنی و افزایش مثبت استقلال زوجین اشاره دارد. به طوری که طرفین یاد می گیرند که به خود متکی باشند و به جای وابسته بودن به دیگری، تصمیمات را غالبا بر اساس دانسته ها و خواسته های خود اتخاذ نماید.

اما یادمان باشد که این نوع جدایی تا زمانی مثبت خواهد بود که سبب دوری طرفین نگردد. بلکه افراد از خود شناخت کافی پیدا کرده و آن را در راه ساختن یک رابطه سالم به کار ببرند.

تاثیر طلاق رسمی و راه حل آن

قبل از آنکه بخواهیم در مورد تاثیر منفی طلاق رسمی یا قانونی صحبت کنیم، باید یک نکته مهم را ذکر نماییم. متاسفانه در کشور و فرهنگ ما، کلمه طلاق بیش از حد منفور شناخته شده و همین دلیل، بسیاری از زوجین حاضر به طلاق غیر قانونی خواهند بود که به مراتب مخرب تر خواهند بود.

این در حالی است که گاهی جدایی یک راه درست و معقولانه جهت کم تر شدن کشکمش ها به شمار می رود.

اما در مجموع منطقی است که از عوامل به وجود آورنده چنین جدایی پیشگیری به عمل آمده تا شاهد اثرات منفی آن نیز نباشیم.

خلاصه مطالب

در این مقاله تلاش کردیم تا در مورد تعریف و تاثیر انواع طلاق میان زوجین و تاثیر آنها توضیح دهیم و راهکارهایی را جهت پیشگیری یا رفع عوامل به وجود آورنده ارائه دهیم. 

با توجه به پیچیدگی روابط زناشویی و زوجین، بهبود بخشیدن به زندگی نیازمند استفاده از مشاوره و کسب راهنمایی از متخصصان این حوزه می باشد. از این رو، روانشناسان دکتر در همه روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب پاسخگوی سوالات همه دوستان گرامی در این زمینه باشند. 

انواع طلاق کدامند؟

طلاق ها را به طور کلی می توان به چند دسته طلاق عاطفی، طلاق اقتصادی، طلاق اجتماعی، طلاق روانشناختی و طلاق رسمی یا قانونی دسته بندی کرد.

تعریف طلاق عاطفی چیست؟

در طلاق عاطفی، زن و مرد یا یکی از آن ها نسبت به دیگری احساس عاطفه و علاقه نداشته، اما به دلیل ملاحظات گوناگون برای طلاق قانونی اقدام نمایند.

تاثیر طلاق اقتصادی بر زندگی و راه حل رفع آن چیست؟

در این مقاله می توانید در مورد طلاق اقتصادی همه اطلاعات لازم را کسب نمایید.

چگونه از انواع طلاق جلوگیری به عمل آوریم؟

بریا دریافت مشاوره در زمینه طلاق و راه های پیشگیری از آن با کارشناسان و روانشناسان دکتر فکر تماس بگیرید.

5/5 - (2 امتیاز)

همچنین ببینید

انواع عوارض طلاق برای کودکان

عوارض طلاق برای کودکان + راه های کاهش آن

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور