آیا می دانید نکروزو اسپرمی چیست؟ احتمالا شما هم کمتر نام این نوع بیماری را شنیده اید، چرا که شیوع بسیار کمی در بین مردم جهان دارد. با این حال، نکروزو اسپرمی می تواند مشکلات جدی را مخصوصا از حیث باروری برای مردان به وجود آورد زیرا در آن، درصد بالایی از اسپرم های مردانه مرده هستند. با این حال، خوشبختانه با کشف علل به وجود آمدن آن، می توان به درمان این بیماری و رفع مشکلات خوش بین بود.
در ادامه با هم آگاهی بیشتری را در این مورد کسب خواهیم کرد و به سوالاتی که احتمالا برایتان به وجود آمده است، پاسخ می دهیم. همچنین، اگر به چنین بیماری یا هر کدام از بیماری های مردانه مبتلا هستید، می توانید با متخصصان ما تماس گرفته تا ضمن کسب راهنمایی درباره نحوه تشخیص دقیق، با روش های درمان نیز آشنا شوید.
نکروزو اسپرمی چیست؟
نکروزو اسپرمی یکی از نادرترین بیماری های مردانه است که نرخ شیوع آن تنها حدود ۰.۲ درصد در افراد نابارور می باشد.
حال سوالی که احتمالا پیش می آید، آن است که اصلا نکروزو اسپرمی چیست؟ منظور از وضعیتی می باشد که درصد بسیار بالایی از اسپرم در مردان مرده و فقط درصد اندکی زنده اند.
برای تشخیص نکروزو اسپرمی، نمونه هایی از اسپرم های بی حرکت رنگ آمیزی می شوند و زنده بودن آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.
چنانچه اسپرم مرده باشد، لکه دار خواهد شد. علت این امر نیز آن است که غشاء اسپرم شکسته شده و رنگ وارد اسپرم می شود.
جدی ترین مشکلی که بیماری مذکور می تواند به وجود آورد، ناباروری در مردان است زیرا اسپرم مرده نمی تواند وارد تخمک شود و بنابراین، لقاح غیر ممکن خواهد بود.
علل به وجود آمدن نکروزو اسپرمی
دانشمندان هنوز به این قطعیت نرسیده اند که علل به وجود آمدن این بیماری چیست زیرا موارد ابتلا به آن بسیار کم بوده و هنوز نیازمند بررسی های بیشتری است. با این وجود به نظر می رسد که احتمالا موارد زیر در پیدایش این امر تاثیرگذار باشند.
- بالا بودن دمای بدن
- افزایش سن
- عفونت دستگاه تناسلی مردان
- واریکوسل
- حمله آنتی بادی های ضد اسپرمی به اسپرم های خودی
- سرطان زودرس بیضه
- بیماری های بیضوی یا اپیدیدیم
- عدم انزال برای مدت طولانی
- آسیب به ناحیه نخاع
- مصرف داروهای غیربهداشتی
- نفوذ مواد سمی همچون سرب، جیوه، کادمیم و آفت کش ها
- دلایل هورمونی مانند ﻫﻴﭙﻮﮔﻨﺎﺩﻭﺗﺮﻭﭘﻴﮏ ﻫﻴﭙﻮﮔﻨﺎﺩﻳﺴﻢ
تفاوت نکروزو اسپرمی با آستنواسپرمی
در بسیاری از مواقع، افراد تصور می کنند که نکروزو اسپرمی با آستنوزواسپر با یکدیگر مشابه بوده و در واقع یک نوع بیماری می باشند. این در حالی است که آستنواسپرمی به شرایطی گفته می شود که اسپرم ها زنده هستند اما نحوه شنای آن ها در مایع منی در مردان غیر طبیعی می باشند.
شکل وخیم این بیماری زمانی است که ۱۰۰% اسپرم ها در یک نمونه قادر به حرکت نیستند. البته میزان وقوع چنین اختلالی نیز بسیار کم بوده و از هر ۵۰۰۰ نفر، یک مورد به آستنواسپرمی مبتلا می شود.
علاوه بر این، روش درمان بیماری مذکور با آستنواسپرمی با یکدیگر متفاوت اند. به طوری که برای درمان آستنواسپرمی، از روش تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی استفاده می شود. البته یک نقطه اشتراک بین این دو بیماری آن است که هر دو اختلال در ناباروری نقش دارند.
درمان نکروزو اسپرمی
درمان این بیماری بسته به علت پیدایش آن متفاوت است. به عنوان مثال، در مواردی که دلیل بیماری، عفونت های جنسی یا هر نوع عفونت دیگری در دستگاه تناسلی مردان است، معمولا از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود.
برای نکروزو اسپرمی ناشی از مصرف مواد مخدر، بایستی شخص هر چه زودتر برای ترک اعتیاد اقدام نماید.
در این میان، اصلی ترین شیوه برای درمان در اینگونه موارد، استخراج کردن اسپرم از بیضه است. متخصصان با استفاده از بی هوشی موضعی، بیضه را بی حس کرده و از طریق وارد کردن یک سوزن، نمونه بیضه گرفته می شود.
دلیل چنین کار این است که سلول های اسپرم زنده و نابالغ در بیضه یافت می شوند. سپس، اسپرم های نابالغ را در آزمایشگاه کلینیک باروری کشت می کنند. از آنجا که اسپرم ها به تنهایی نمی توانند تخمک را بارور کنند، از IVF (آی وی اف) به همراه ICSI استفاده می شود و اسپرم بارور شده مستقیما به درون تخمک تزریق می شود تا باروری اتفاق بیفتد.
سخن پایانی
امیدواریم در این مقاله اطلاعات سودمندی را در مورد علل به وجود آمدن و روش های درمان نکروزو اسپرمی کسب کرده باشید.
با توجه به اینکه زوج های زیادی با ناباروری دست و پنجه نرم می کنند، سوالات بسیاری در این زمینه مطرح می شود. خوشبختانه امروزه در علم پزشکی، راهکارهای موثری در حل ناباروری وجود دارد و تقریبا همه مشکلات در این زمینه قابل درمان هستند. اگر مایل به کسب راهنمایی بیشتر درباره این بیماری یا هر کدام از علت های ناباروری دارید، می توانید در تمامی روزهای کاری هفته از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ با همکاران ما در تماس باشید.