مصرف ناس که یکی از انواع مواد مخدر به شمار می رود، به دلیل اثرات منفی کوتاه مدت و بلندمدتی که بر روی مصرف کننده می گذارد، نه تنها از سوی پزشکان بلکه مراجع دینی نیز مضر شناخته شده است. بزرگترین جنبه منفی این ماده اعتیادآوری آن می باشد که متاسفانه شیوع آن در میان جوانان بیشتر است. در حالیکه اگر در مورد عوارض کوتاه مدت و بلندمدت مصرف ناس بیشتر اطلاع رسانی شود، میزان گرایش به آن کمتر خواهد بود.
به همین منظور، مقاله حاضر را به این موضوع اختصاص دادیم و قصد داریم تا شما را با عوارض و حکم مصرف ناس بیشتر آشنا کنیم. همچنین، اگر برای خود یا یکی از نزدیکان جهت ترک اعتیاد به ناس نیازمند راهنمایی هستید، می توانید با کارشناسان دکتر فکر تماس گرفته و مشاوره دریافت کنید.
حکم مراجع در مورد مصرف ناس
دین ما به لحاظ آنکه علاوه بر توجه به سلامت معنوی، سلامت جسمانی را نیز مد نظر قرار داده است، یکی از کاملترین ادیان به شمار می رود. در این میان، حتی در مورد مصرف مواد مخدر نیز احکامی صادر شده و سعی بر این است که افراد از گرایش به سمت چنین موادی باز دارد.
یکی از مواد مخدری که شاید در جامعه ما کمتر به آن پرداخته شده است، ناس است. این ماده که از گیاه تنباکو به دست می آید، با مواد دیگری نیز ترکیب می شود و در نتیجه خطرات احتمالی را به همراه دارد. از این رو، مصف ناس به توصیه نمی شود.
مراجع مختلف دینی نیز در مورد مصرف ناس احکامی صادر کرده اند که البته بیشتر در حیطه روزه می باشد. در زیر ذکر کرده ایم که اگر فردی در هنگامی که روزه است، ناس مصرف کند، چه حکمی دارد؟
آیت اله خامنه ای: بنا بر احتياط واجب روزه باطل است.
آیت آله مکارم: مشکلی ندارد
آیت آله زنجاني: اگر ذرات آن پایین نرود، مشکلی ندارد.
آیت آله سيستاني: تا زمانی که به حلق نرسد، روزه باطل نیست.
مضرات مصرف ناس چیست؟
افرادی که ناس مصرف می کنند، می دانند این ماده به دلیل داشتن نیکوتین بالا، سرخوشی زیاد ایجاد می کند. اما از آنجایی که در ساخت این ماده از آهک استفاده می شود، می تواند منجر به سوزاندن، آسیب و عفونت لثه گردد. گاهی علاوه بر آهک در ساخت آن از مواد مخدر دیگری نیز استفاده می شود که عوارض آن را شدیدتر می کند.
عوارض کوتاه مدت مصرف ناس
عوارض کوتاه مدت مصرف ناس، شامل سردرد، سرگیجه، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، حالت تهوع خواهد شد. حرکاتی همچون دندان قروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی روانی، فشار خون و ضربان قلب نیز با مصرف این مشاهده می شود.
سیاه شدن و از بین رفتن دندان ها، عفونت لثه و بسیاری از موارد دیگر نیز از جمله عوارض کوتاه مدت مصرف ناس است.
عوارض بلندمدت مصرف ناس
عوارض بلندمدت مصرف ناس نیز شامل بی خوابی، عدم تعادل در رفتار، زودرنجی، عدم تمرکز، اختلال در رفتار، بیماری در دهان، سرطان حنجره و سرطان های دیگر می باشد.
از بین رفتن کلیه های افراد مصرف کننده نیز از جمله مضرات استفاده از این ماده مضر می باشد. زیرا دستگاه گوارش و کلیه ما برای دفع آهک، توانایی لازم را نداشته و این ماده منجربه نارسایی در کلیه ها خواهد شد.
شاید برای شما جالب باشد بدانید که افراد استفاده کننده از ناس، به مرور زمان کاهش قابل توجهی در اعتماد به نفس شان را تجربه خواهند کرد. به همین دلیل هم هست که بسیاری از استفاده کنندگان از اقرار به اعتیاد در این ماده، خجالت زده می شوند.
نحوه ساخت ناس چگونه است؟
همانطور که در موارد فوق گفته شد، ناس از برگهای خشک شده تنباکو بدست میآید. پس از خشک شدن برگها، با کمی آهک مخلوط شده و سپس در جلوی دهان برای ایجاد سرخوشی گذاشته میشود. به همین دلیل هم گاهی مصرف ناس تست اعتیاد را مثبت می کند. گفته میشود، این ماده می تواند منجر به لاغری نیز شود.
چگونه ناس را ترک کنیم؟
مهم ترین نکته در مورد ترک ناس، غلبه بر وابستگی روانی پیش از وابستگی جسمی است. در این مرحله کمک روانشناسان و مشاوران ترک اعتیاد می تواند بسیار کمک کننده باشد.، زیرا این افراد جنبه های مختلفی جسمی و روانی را در نظر می گیرند.
در این مرحله علاوه بر این که افراد اعتماد به نفس لازم برای ترک را بدست می آورند. همچنین از این موضوع آگاه می شوند که برای ترک ناس، گاهی باید دردهای زیادی را تحمل کنند.
در نهایت پس از شروع ترک و پشت سر گذاشتن دو مرحله ابتدایی، در مرحله سوم فرد باید بداندکه هرگونه رفت و آمد با افرادی که قبلاً به این ماده معتاد بوده اند و یا قرار گرفتن در محیط های محرک، می تواند تمامی زحمات آن ها را به هدر دهد. برای این که در تمامی این مراحل موفق باشید، لازم است حتماً یک سرگرمی خوب نیز برای خودتان ایجاد کرده و در مواقعی که احتمال عود وجود دارد، خودتان را به آن فعالیت مشغول نمایید.
آزمایش تشخیص اعتیاد به ناس
معمولاً برای تشخیص اعتیاد به ناس، مانند تمامی اعتیادهای دیگر از تست اعتیاد خون و ادرار استفاده می شود. اگر فردی در نزدیکی شماست که به او در مورد ناس مشکوک هستید، پیشنهاد می کنیم وی را برای آزمایش به مراکز درمانی معتبر بفرستید.
نکاتی مهمی که در رابطه با مصرف ناس باید بدانید
در این قسمت همراه ما باشید تا نکات کمتر شنیده شده درباره عوارض مصرف ناس و ترکیبات این ماده را بررسی کنیم.
برخی تصور می کنند این ماده مخصوص افراد آسیایی و شرقی به خصوص مناطقی مانند هند و افغانستان است. در حالی که به تازگی مصرف ناس در امریکا و اروپا نیز بسیار زیاد شده است. طبق آمارهای منتشر شده از این کشورها حدوداً بین ۱۰ تا ۱۲ درصد مردم به استفاده از این ماده مشغول هستند.
برای تشویق خرید به ناس، آن را به عنوان تنباکو بدون دود معرفی می کنند. با این روش بسیاری تصور می کنند که ناس ضررهای تنباکو را نداشته و برای خرید آن تشویق می شوند.
افرادی که به ناس معتاد هستند، گرفتار بیماری های سخت بسیاری همچون انواع سرطان مخصوصاً سرطان دهان، لثه و گلو می شوند. پوسیدگی دندان نیز از جمله عوارض عادی آن محسوب می شود.
نیکوتین ناس به اندازه ۳ الی ۴ برابر بیشتر از سیگار جذب بدن می شود. به همین دلیل هم اعتیاد آن سنگین تر و ترک سخت تر خواهد بود.
در افراد معتاد به ناس، بیماری های قلبی و عروقی بسیار نیز دیده می شود. سرطان دستگاه گوارش به ویژه مری و معده و سرطان لوزالمعده و سرطان مثانه، سرطان های سر و گردن، سرطان روده بزرگ، سرطان لثه از جمله بیماری هایی است که افراد معتاد به ناس تجربه می کنند. مصرف ناس در خانم های باردار می تواند منجر به تولد زیر وزن و نوزادان زودرس شود.
انواع محصولات تنباکو بدون دود
محصولات دخانیات بدون دود از توتونهایی تشکیل می شود که به جای دود، جویده، مکیده یا بو می شود. نیکوتین از طریق بافت های دهان جذب شده و در بعضی موارد بلعیده می شود.
انواع مختلفی از محصولات دخانیات بدون دود در سراسر جهان استفاده می شود. در ایالات متحده، محبوب ترین ها شامل تنباکوهای جویدنی، تنفس، اسناس و محصولات توتون قابل حل است.
تنباکو جویدنی
تنباکوهای جویدنی به صورت برگهای شل، برگهای بافته شده (به نام پیچ و تاب) و برگهای فشرده (که به آن شاخه می گویند) فروخته می شوند که ممکن است طعم دار باشد. توتون جویدنی بین گونه و آدامس قرار می گیرد. بزاق جمع شده در دهان یا تف می شود یا بلعیده می شود. به جویدن تنباکو جویدن، تنباکو تف یا تف هم گفته می شود.
ناس
ناس تنباکو ریز آسیاب شده ای است که ممکن است خشک یا مرطوب باشد. این بسته بندی در قالب یا کیسه است. ممکن است طعم دار باشد. در اینگونه، مصرف ناس به این شکل است که یک مشت پوزه در امتداد خط لثه ، یا پشت لب یا بین لثه و گونه قرار می گیرد.
اسنوس
اسنوس نوعی تنفس مرطوب است که از سوئد منشا گرفته است. به صورت شل و یا کیسه ای فروخته می شود. برخی شواهد نشان می دهد که مصرف کنندگان اسنوس در معرض خطر سرطان دهان، بیماری های قلبی، سکته مغزی، سرطان ریه و سایر مشکلات ریه خواهند بود.
تنباکو قابل حل شدن
محصولات قابل حل توتون و تنباکو، توتون های پودری هستند که به شکل هایی مانند قرص، چوب یا نوار فشرده می شوند. برخی حاوی مواد شیرین کننده یا طعم دهنده هستند و ممکن است شبیه آب نبات باشند. توتون فشرده شده را جویده یا در دهان نگه می دارید تا حل شود. این محصولات همان قرص های لوزی نیکوتین است که برای کمک به افراد در ترک سیگار استفاده می شود.
خطرات بهداشتی دخانیات بدون دود
محصولات دخانیات، بویژه مصرف ناس بدون دود ممکن است افراد را در معرض مقادیر کمتری از مواد شیمیایی مضر نسبت به دود تنباکو قرار دهد، اما این بدان معنا نیست که این محصولات جایگزینی ایمن برای سیگار کشیدن هستند.
تنباکو بدون دود حاوی نیکوتین است که منجر به اعتیاد می شود و دهها ماده شیمیایی دراد که احتمال ابتلا به سرطان را بالا می برد. مشکلات بهداشتی مربوط به تنباکو بدون دود شامل موارد زیر است:
اعتیاد: نیکوتین ماده شیمیایی است که باعث ایجاد اعتیاد می شود. تحقیقات نشان می دهد افرادی که از تنباکو بدون دود استفاده می کنند به اندازه فرد سیگاری یا حتی بیشتر از آن، نیکوتین وارد بدن می کنند. دقیقاً مانند سیگار کشیدن، ترک از توتون و تنباکو بدون دود می تواند باعث هوس شدید، تحریک پذیری و خلق و خوی افسرده شود.
سرطان: استفاده از تنباکوهای جویدنی و سایر محصولات تنباکو بدون دود، خطر سرطان دهان، گلو و لوزالمعده را افزایش می دهد. تنباکو بدون دود همچنین خطر ایجاد لکه های سفید کوچکی را در دهان شما ایجاد می کند که لکوپلاکیا نامیده می شود. این وصله ها پیش سرطانی هستند، به این معنی که امکان تبدیل شدن به سرطان را دارند.
بیماری قلبی: برخی از اشکال تنباکو بدون دود ضربان قلب و فشار خون شما را افزایش می دهد. استفاده طولانی مدت از دخانیات بدون دود خطر مرگ در بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد.
بیماری دندان: قند و تحریک کننده های موجود در محصولات تنباکو بدون دود می تواند باعث ایجاد حفره، سایش دندان، لک شدن دندان، بوی بد دهان، بیماری لثه، عقب رفتن لثه ها، از بین رفتن استخوان در اطراف ریشه و از بین رفتن دندان شود.
خطر بارداری: استفاده از تنباکو بدون دود در دوران بارداری خطر سقط جنین، وزن کم هنگام تولد و تغییر ضربان قلب در نوزادان را افزایش می دهد.
خطر مسمومیت: شکلات و طعم های شیرینی مانند برخی از محصولات تنباکو بدون دود آنها را برای کودکان جذاب می کند. خوردن این محصولات می تواند مسمومیت با نیکوتین ایجاد کند. مسمومیت با نیکوتین در کودکان ممکن است باعث حالت تهوع، استفراغ، ضعف، تشنج، عدم پاسخگویی، مشکل تنفس و حتی مرگ شود.
ترک توتون
تولید کنندگان ممکن است اینگونه القا کنند که تنباکو یا مصرف ناس بدون دود به شما در ترک سیگار کمک خواهد کرد، اما این ثابت نشده است. به دلیل خطرات سلامتی، محصولات دخانیات بدون دود گزینه خوبی برای ترک سیگار نیستند.
اگر از تنباکو جویدنی یا سایر اشکال تنباکو بدون دود استفاده می کنید ، گزینه هایی را برای کمک به ترک آن در نظر بگیرید. پزشک شما می تواند یک منبع عالی باشد و به شما در ایجاد یک برنامه ترک کمک کند. مداخلات زیر در تحقیقات در مورد ترک جویدن تنباکو و سایر محصولات بدون دود موثرترین است:
مداخلات رفتاری : مانند مشاوره تلفنی، مطالب خودیاری و مشاوره می تواند شما را پشتیبانی کند و به شما کمک کند مهارتهای کنار آمدن را توسعه دهید.
درمان جایگزینی نیکوتین: با استفاده از پچ، آدامس یا پاستیل می تواند به کاهش ولع مصرف محصولات تنباکو کمک کند.
دارو: دو داروی بدون نسخه نیکوتین برای کمک به کاهش علائم ترک نیکوتین تأیید شده اند.
سخن پایانی
ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی عوارض مصرف ناس به صورت کوتاه مدت و بلند مدت بپردازیم و همچنین نظرات مراجع در رابطه با مصرف ناس را بررسی کنیم. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب، نیاز به اطلاعات بیشتری در رابطه با مصرف ناس داشتید، می توانید با ما تماس بگیرید.
ناس چیست و چطور به دست می آید؟
ناس ماده مخدری است که از برگ تنباکو ساخته می شود.
آیا ضررهای ناس از سیگار کمتر است؟
خیر زیرا نیکوتین بیشتری را وارد بدن می کند و به علاوه مواد شیمیایی بسیار مضری دارد.
آیا با استفاده از ناس می توان لاغر شد؟
ممکن است برخی با استفاده از این ماده لاغر هم شوند.
نظر و حکم مراجع در مورد مصرف ناس چیست؟
در این مقاله می توانید حکم مراجع در این باره را مطالعه فرمائید.