تنبلی تخمدان زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها قبل از 40 سالگی عملکرد خود را متوقف میکنند. وقتی این اتفاق میافتد، تخمدانهای شما مقادیر معمولی هورمون استروژن را تولید نکرده یا تخمک منظم آزاد نمی شود. این وضعیت تنبلی تخمدان نیز نامیده می شود و اغلب منجر به ناباروری خواهد شد. گاهی اوقات نارسایی اولیه تخمدان با یائسگی زودرس اشتباه گرفته می شود، اما این شرایط یکسان نیستند. زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است سالها پریود نامنظم یا گاه به گاه داشته باشند و حتی ممکن است باردار شوند. اما زنان مبتلا به یائسگی زودرس پریود نمی شوند و نمی توانند باردار شوند.
علائم تنبلی تخمدان
علائم و نشانه های نارسایی اولیه تخمدان مشابه علائم یائسگی یا کمبود استروژن است و شامل موارد زیر می شود:
پریودهای نامنظم یا حذف شده، که ممکن است سال ها وجود داشته باشد یا بعد از بارداری یا پس از قطع قرص های ضد بارداری ایجاد شود.
- مشکل باردار شدن
- گرگرفتگی
- عرق شبانه
- خشکی واژن
- خشکی چشم
- تحریک پذیری یا مشکل در تمرکز
- کاهش میل جنسی
اگر قاعدگی خود را برای سه ماه یا بیشتر از دست داده اید، برای تعیین علت به پزشک مراجعه کنید. شما می توانید به دلایل متعددی پریود خود را از دست بدهید. از جمله بارداری، استرس، یا تغییر در رژیم غذایی یا عادات ورزشی اما بهتر است هر زمان که چرخه قاعدگی شما تغییر کرد، مورد ارزیابی قرار بگیرید.
از جمله دلایل دیگر این موضوع می توان به موارد زیر اشاره کرد،تغییرات کروموزوم برخی از اختلالات ژنتیکی با نارسایی اولیه تخمدان مرتبط است. اینها شامل شرایطی است که در آن یک کروموزوم X معمولی و یک کروموزوم X تغییر یافته اند.
سموم شیمی درمانی و پرتودرمانی از علل شایع نارسایی تخمدان ناشی از سم هستند. این درمان ها می تواند به مواد ژنتیکی در سلول ها آسیب برساند. سایر سموم مانند دود سیگار، مواد شیمیایی، آفت کش ها و ویروس ها ممکن است نارسایی تخمدان را تسریع کنند.
پاسخ سیستم ایمنی به بافت تخمدان (بیماری خود ایمنی) نیز جزء دلایل است. در این شکل نادر، سیستم ایمنی بدن شما آنتی بادی هایی را علیه بافت تخمدان تولید می کند که به فولیکول های حاوی تخمک آسیب می رساند. اینکه چه چیزی باعث تحریک پاسخ ایمنی می شود، مشخص نیست، اما قرار گرفتن در معرض ویروس یکی از احتمالات است. علت نارسایی اولیه تخمدان اغلب ناشناخته است (ایدیوپاتیک).
عوامل خطر نارسایی تخمدان
عواملی که خطر ابتلا به نارسایی اولیه تخمدان را افزایش می دهند عبارتند از:
سن: این خطر در سنین 35 تا 40 سالگی افزایش می یابد. اگرچه قبل از 30 سالگی نادر است، نارسایی اولیه تخمدان در زنان جوان تر و حتی در نوجوانان امکان پذیر است.
سابقه خانوادگی: داشتن سابقه خانوادگی نارسایی اولیه تخمدان خطر ابتلا به این اختلال را افزایش می دهد.
جراحی تخمدان: جراحی های مربوط به تخمدان ها خطر نارسایی اولیه تخمدان را افزایش می دهد.
عوارض تنبلی تخمدان
عوارض تنبلی تخمدان می تواند شامل موارد متعددی باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
ناباروری: ناتوانی در باردار شدن می تواند از عوارض تنبلی تخمدان باشد.
پوکی استخوان: هورمون استروژن به حفظ استخوان های قوی کمک می کند. زنان با سطوح پایین استروژن در معرض خطر بیشتری برای ایجاد استخوانهای ضعیف و شکننده (پوکی استخوان) هستند که احتمال شکستگی آنها بیشتر از استخوانهای سالم است.
افسردگی یا اضطراب: خطر ناباروری و سایر عوارض ناشی از سطوح پایین استروژن باعث می شود برخی از زنان افسرده یا مضطرب شوند.
بیماری قلبی: از دست دادن زودهنگام استروژن ممکن است خطر بیماری قلبی را افزایش دهد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع در بین زنان در سنین باروری است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است دوره های قاعدگی نادر یا طولانی مدت یا سطح هورمون مردانه (آندروژن) بیش از حد داشته باشند. تخمدان ها ممکن است مجموعه های کوچک متعددی از مایعات (فولیکول ها) ایجاد کنند و نتوانند به طور منظم تخمک را آزاد نمایند.
علت دقیق PCOS ناشناخته است. تشخیص و درمان به موقع همراه با کاهش وزن ممکن است خطر عوارض طولانی مدت مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را کاهش دهد.
علائم و نشانه های PCOS اغلب در زمان اولین قاعدگی در دوران بلوغ ایجاد می شود.
علائم و نشانه های PCOS متفاوت است. تشخیص PCOS زمانی انجام می شود که حداقل دو مورد از این علائم را تجربه کنید:
پریودهای نامنظم، سیکل های قاعدگی نامنظم یا طولانی مدت شایع ترین علامت PCOS است. برای مثال، ممکن است کمتر از 9 دوره در سال، بیش از 35 روز بین پریودها و پریودهای غیرطبیعی یا سنگین داشته باشید.
تخمدان پلی کیستیک. تخمدان های شما ممکن است بزرگ شده و حاوی فولیکول هایی باشد که اطراف تخمک ها را احاطه کرده اند. در نتیجه، تخمدان ها ممکن است به طور منظم عمل نکنند.
علائم و نشانه های PCOS معمولاً در صورت چاق شدن شدیدتر هستند.
عوارض PCOS می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ناباروری
- دیابت بارداری یا فشار خون بالا ناشی از بارداری
- سقط جنین یا زایمان زودرس
- استئاتوهپاتیت غیر الکلی – التهاب شدید کبد ناشی از تجمع چربی در کبد
- سندرم متابولیک – مجموعه ای از شرایط از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا و سطوح غیر طبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
- دیابت نوع 2 یا پیش دیابت
- آپنه خواب
- افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- سرطان پوشش رحم (سرطان آندومتر)
بارداری و یائسگی
زنانی که به PCOS مبتلا هستند ممکن است این اثرات را در طول زندگی خود تجربه کنند.
ممکن است خطر سقط جنین، دیابت بارداری، پره اکلامپسی و زایمان زودرس افزایش یابد.
علائمی مانند رشد بیش از حد مو و طاسی با الگوی مردانه می تواند پس از یائسگی ادامه داشته باشد و ممکن است بدتر شود.
با افزایش سن، خطر عوارض سلامت ثانویه مربوط به PCOS، از جمله بیماری قلبی نیز وجود دارد.
خلاصه مطلب
ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی دلایل تنبلی تخمدان، علائم تنبلی تخمدان و عوارض آن بپردازیم. عوارض تنبلی تخمدان گسترده است و می تواند شامل موارد متعددی باشد. اگر پس از مطالعه این مطلب نیاز به اطلاعات بیشتری در خصوص تنبلی تخمدان و تمامی مشکلات مرتبط با آن داشتید، می توانید با ما تماس بگیرید.
تنبلی تخمدان می تواند باعث ناباروری شود؟
ممکن است باعث این مشکل شود.
آیا تنبلی تخمدان درمانی دارد؟
بله برای آن انواع درمان های دارویی وجود دارد.
بدترین عارضه تنبلی تخمدان چیست؟
عوارض متفاوتی دارد که بدترین آن سرطان تخمدان می تواند باشد.