آگاهی از نشانه های مصرف مواد در نوجوانان بدون اطلاع والدین و در بیرون از خانه ، در مراحل ابتدایی جهت پیشگیری از شدت یافتن اعتیاد و وارد شدن آسیب های جسمی، روحی و عاطفی ضروری به نظر می رسد. افراد در این سن دارای حساسیت های خاص خود می باشند و روانشناسان علل مصرف مواد در نوجوانانرا در مواردی همچون خانواده، همسالان و دوستان، ویژگی های شخصیتی، شکست های عاطفی و … جستجو می کنند.
در این مقاله قصد داریم تا جوانب مصرف مواد در نوجوانان را با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار دهیم. همچنین، چنانچه شما نیز به فرزند نوجوان و جوان خود در این رابطه مشکوک می باشید، نمی دانید که چگونه از این امر مطمئن شوید، چطور با او مطرح کنید و به دنبال موثرترین روش های ترک اعتیاد وی هستید، می توانید با کارشناسان دکتر فکر تماس حاصل نمایید.
اولین نشانه های مصرف مواد در نوجوانان
اگر والدین بتوانند در همان دفعات اول نشانه های مصرف مواد در نوجوانان را کشف کنند، قادر خواهند بود تا از اعتیاد بیشتر و وخیم شدن وضعیت جلوگیری نمایند. در زیر به چند مورد از مهمترین این نشانه ها اشاره خواهیم کرد.
البته این نکته را نیز باید به یاد داشته باشیم که علائم ذکر شده صرفاً نشانه اعتیاد در نوجوان نمی باشد و والدین یا اعضای خانواده نباید بدون بررسی های بیشتر سریعاً به چنین نتیجه ایی برسند. بلکه در صورت مشاهده این ویژگی ها لازم است به دنبال سایر سر نخ ها یا حتی تست اعتیاد بود و از برچسب زدن یا قضاوت کردن عجولانه بپرهیزید. بخصوص که در این سن بسیاری از نوسانات خلقی طبیعی می باشد.
- نسبت به مسائل یا فعالیت هایی که قبلاً به آنها علاقه مند بوده اند، بی میل می شوند.
- دوستانه قدیمی که قبلاً اوقات خود را غالباً با آنها می گذراندند رها کرده و به دوست یا گروههای جدید می پیوندند.
- رفتارهای پرخاشگرانه و نا امید آن از خود نشان می دهند.
- بیش از حد معمول میخوابند.
- قانون شکستن برایشان چندان اهمیتی ندارد.
- دچار کاهش وزن ناگهانی، خونریزی های مکرر بینی، خونی شدن رنگ چشم، آبریزش بینی یا لرزش می گردند.
- تماس چشمی اجتناب می کنند.
- رفتارهای غیر مسئولانه نشان می دهد.
- بدون اجازه پول بر می دارند.
- در اتاق خود را مدام قفل میکند.
- ارتباط های مخفیانه و مشکوکی با برخی از دوستان دارند.
- علاقه به گذراندن وقت با خانواده و دیگران ندارند یا رابطه مخرب ای برقرار می کند.
- دروغ های آشکار می گویند یا بهانه تراشی می کنند.
- در مدرسه غیبت های مکرر خواهند داشت.
- توان جسمی و چابکی آنها مانند قبل نیست.
رایج ترین نشانه های مصرف مواد در نوجوانان بدون اطلاع والدین
نشانه های اولیه مصرف مواد در نوجوانان قبلاً شد در ادامه مصرف نیز وجود دارند. با این تفاوت که میزان آن شدت گرفته و کنترل کردن آنها نیز دشوارتر میشود. روانشناسان معتقد است که نشانه های مصرف مواد در نوجوانان در بیرون از خانه را می توان در چند حیطه مهم از قبیل تغییرات خلقی، رفتاری، بهداشت و ظاهری، و فیزیکی مشاهده نمود.
علائم جسمانی
- قرمزی زیاد چشم
- وجود کبودی یا ضعفهای بدون علت
- بی اهمیتی به موارد بهداشتی همچون حمام رفتن، شانه کردن و به طور کلی داشتن ظاهری نامرتب
- لرزش انگشتان
- داشتن بوی نامتعارف ( احتمال دارد که برای پنهان کردن این رو آدامس یا نعنا مصرف نمایند)
- آبریزش بینی بدون سرماخوردگی
- رسیدن به زبان دور لب ها
- نداشتن تمرکز کافی هنگام انجام کار در منزل یا درس خواندن
- بزرگ شدن مردمک چشم
- ایجاد زخم در دهان
- سردرد
- تغییر در اشتها
- تغییر در برنامه خواب
- تشنگی بیش از حد ( غالبا در اثر مصرف ماری جوانا می باشد)
- بدنی و بیماری های مکرر
- یبوست
تغییرات رفتاری
- فراری بودن از خانه و منزل
- نداشتن میل به همکاری و نقض کردن قوانین
- تمایل به تنهایی
- انجام کارهای محرمانه
- نارنگی به فعالیت های خانوادگی و دورهمی ها
- درخواست مکرر پول در حالیکه دلیل آن به روشنی مشخص نمی باشد
- بی اعتنایی به مجازاتها
- دروغگویی
- پنهان کردن یا بردن از کیف پول، اشیاع گرانبها و قیمتی از خانه
تغییرات تحصیلی
- پایین آمدن نمره دروس و شدن عملکرد در مدرسه
- پیدا کردن مشکل در ارتباط با دوستان و یا رفتارهای نامناسب در مدرسه
- تاخیرهای مکرر تاخیر
- شرکت نکردن در فعالیتهای فوق کلاسی، ورزش، باشگاه و ..
- تبعیت نکردن از قوانین مدرسه یا شاکی شدن معلمان و مدیران
- خوابیدن غیر ارادی در کلاس
- نداشتن تمرکز هنگام درس خواندن بی توجهی به گفته های معلم
- در میان گذاشتن جلسات اولیا و مربیان، کنفرانس ها یاد جشن های مدرسه با شما
چگونه علائم مصرف مواد در نوجوانان در بیرون از خانه را شناسایی کنیم؟
همانطور که ذکر شد، نوجوانان در سنی قرار دارند که بسیاری از تغییرات برای سن آنها طبیعی است. همین امر باعث دشوار شدن شناخت علائم مصرف مواد در نوجوانان می گردد. توصیه میکنیم که جهت جلوگیری از سوء تفاهمات احتمالی و به یقین رسیدن، در مورد وجود یا عدم وجود چنین گرایشی نکته های زیر را در نظر داشته باشید.
زمانی که نوجوان از بیرون به خانه بر می گردد به او نزدیک شوید و رو در رو با او صحبت کنیم. در این مواقع بروز علائم حاصل از نوشیدن الکل یا بوی تنفس و لباسشان در فضا محتمل تر است. چشم هایشان را با دقت نگاه کنید. ماری جوانا مصرف می کند چه اسم هایشان قرمز و پر نشان سنگین میشود. نوشیدن مشروب نیز سبب شدن مردمک ها و نداشتن تمرکز می گردد. به علاوه صورتهای برافروخته و قرمز مانند نیز می تواند حاکی از نوشیدن الکل باشد .
در رفتارهایشان از از برگشتن از کنار دوستان دقت کنید. اضطراب، هیجان های غیر طبیعی، خندیدن های نسبتاً علت، عدم تعادل، و سختی در راه رفتن یا نشستن می توانند از نشانه های مصرف مواد در نوجوانان باشد. همچنین ممکن است پس از چند ساعت یا یک شب بیرون بودن از خانه زمانی که برمیگردند گوشه گیر، عبوس، یا به صورت غیر عادی خسته و روحانی باشند.
علاوه بر این، یافتن یکسری لوازم دارویی یا ابزار همچون لوله کاغذی، سوزن، بطری، فندک، کبریت، کپسول و قرص های مشکوک، و زدن عطر های بسیار قوی ( که برای مخفی کردن بو به کار می رود) توانند از نشانه های مصرف مواد در نوجوانان به شمار آیند.
علل مصرف مواد در نوجوانان
در اکثر اوقات یک مشکل واحد نوجوان را به سمت مواد مخدر سرخ نمی دهد بلکه ممکن است عوامل جدید و قدیم دست به دست هم داده و او را به سمت چنین موادی بکشاند. با این وجود، منشا پیدایش نشانه های مصرف مواد در نوجوانان بدون اطلاع والدین را غالباً میتوان به موارد زیر مرتبط دانست.
- عدم نظارت والدین: برخی از والدین به دلیل مشغله زیاد یا این دیدگاه غلط که باید آزادی های بی قید و شرط به نو جوان و جوان داده شود، نظارت و کنترل کمی بر او داشته و متوجه کشش او به سمت چنین موادی نمی شوند.
- احساس بزرگی کردن: برخی از نوجوانان با مصرف مواد مخدر میخواهند همانند بزرگسالان رفتار خان که از آنها الگو میگیرند.مثلاً سیگار کشیدن، مصرف الکل یا دیگر مواد مخدر به آنها هیجان و احساس بزرگ شدن منتقل میکند.
- شکست های عاطفی و احساسی: تجربه شکست عشقی برای نوجوانان به دلیل غلیان احساسات، هیجانات و استرس های نسبتا زیادی را در آن ها به وجود می آورد. متاسفانه ممکن است برخی برای فرار از این حالت تحت تاثیر گروه همسالان یا پیشنهادهای افراد دیگر، برای فراموش کردن به مصرف مواد مخدر کشیده شوند.
- خصوصیات شخصیتی: ویژگی های شخصیتی همچون کم رویی، خجالت، اعتماد بنفس پایین، عدم ارتباط های صحیح اجتماعی، تاثیر پذیری زیاد، استرس و … زمینه ساز مصرف مواد در نوجوانان می باشند.
- دسترسی آسان به مواد مخدر: نوجوانانی که یک یا چند نفر از افراد خانواده یا دوستان آن ها به مواد مخدر اعتیاد دارند، دسترسی برایشان آسانتر خواهد بود و بعلاوه با در معرض بودن مداوم، بتدریج میل به امتحان آن افزایش می یابد.
- فرار از تنش ها: فرزندان طلاق یا نوجوانانی که در زندگی خود تنش های بسیاری را تجربه کرده اند، ترجیح می دهند که برای فرار از تنشج ها و فشارها به سمت چنین موادی بروند. به ویژه اگر احساس تنهایی کنند یا مهارت های حل مسئله را نیاموخته باشند.
خلاصه مطالب
همانطور که مطالعه فرمودید، نشانه های مصرف مواد در نوجوانان در بیرون از خانه و پنهکاری های آن ها در زمینه بررسی شد.
با این وجود اگر همچنان در این زمینه با سوالی مواجه شدید و یا برای مقابله و درمان اعتیاد فرزند خود نیازمند راهنمایی می باشید، می توانید با مشاوران و روانشناسان دکتر فکر تماس گرفته و مشاوره تخصصی ترک اعتیاد دریافت نمایید. همکاران ما در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب پاسخگوی پرسش های شما عزیزان خواهند بود.
نشانه های مصرف مواد در نوجوانان بدون اطلاع والدین چیست؟
در این مقاله می توانید مهم ترین نشانه های مصرف مواد در نوجوانان در بیرون از خانه را مطالعه فرمایید.
علل مصرف مواد در نوجوانان چیست؟
از جمله علت های این امر عبارتند از دسترسی آسان به مواد مخدرف نظارت نادرست خانواده، ویژگی های شخصیتی، فرار از تنش، شکست های عاطفی و …
چگونه علائم مصرف مواد در نوجوانان در بیرون از خانه را شناسایی کنیم؟
برای این امر، والدین و اعضای خانواده باید به فعالیت ها و تغییرات رفتاری، جسمی، تحصیلی و ظاهری نوجوان دقت نمایند.
چگونه به نوجوان معتاد به مواد مخدر کمک نماییم؟
برای دریافت راهنمایی و مشاوره در این زمینه می توانید با مشاوران دکتر فکر تماس حاصل نمایید.