کاپ قاعدگی به عنوان یکی از گزینه های مناسب در دوران پریود، بسیاری از مشقات این دوران را برای خانم ها مرتفع کرده و می تواند جایگزین خوبی برای نوار و پد بهداشتی محسوب شود. در این میان، به علت تبلیغات محدود در کشور ما، بسیاری از بانوان با انواع، عوارض و نحوه استفاده از کاپ قاعدگی آشنایی نداشته و به نوعی نگران این هستند که مبادا با مشکل مواجه شوند.
به همین دلیل هم ما مقاله حاضر را به این موضوع اختصاص داده و سعی داریم تا شناخت بیشتری را در مورد کاپ قاعدگی کسب کنیم. همچنین، اگر درباره هر کدام از جوانب استفاده از وسایل بهداشتی دوران عادت ماهیانه یا دردها و مشکلات آن با مشکل و سوالی مواجه شدید، می توانید با همکاران ما تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
کاپ قاعدگی چیست؟
در کشور ما اغلب خانم ها برای رعایت مسائل بهداشتی و جذب خون در دوران قاعدگی، از نوار بهداشتی استفاده می کنند. عده کمتری نیز تامپون را برای این منظور انتخاب کرده و آن را گزینه بهتری می دانند.
در این میان، کاپ قاعدگی در میان بانوان ما کمتر شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد که البته دلیل اصلی آن عدم آگاهی کافی و ترس از عوارض احتمالی آن است.
کاپ قاعدگی برای اولین در سال 1987 در کشور آمریکا ساخته شده و استقبال خوبی هم از آن به عمل آمد. این کاپ ها به شکل قیف انعطاف پذیری می باشند که در درون واژن قرار گرفته و خون قاعدگی را جمع آوری می کند. بنابراین، بر خلاف نوار بهداشتی، خون جذب نمی شود بلکه در این کاپ جمع و تخلیه خواهد شد.
نکاتی در مورد نحوه استفاده از کاپ قاعدگی
کاپ قاعدگی از جنس سیلیکون طبی لاستیک و پلاستیک هستند که به راحتی وارد واژن می شوند و انعطاف پذیر می باشند. خارج کردن این کاپ ها نیز به سادگی قابل انجام است و خانم ها می توانند هر شش تا 12 ساعت یکبار آن را تخلیه کنند. البته زمان خارج کردن کاپ قاعدگی بستگی به میزان خونریزی نیز دارد و اگر خانم احساس کند که ترشحات او زیاد است و فنجان پر شده، می تواند آن را بیرون بیاورد.
پس از این مرحله لازم است که کاپ با آب و صابون شسته شود و مجددا وارد واژن گردد. در صورت زیاد بودن خونریزی، ممکن است نیاز باشد که در روز چندین بار تخلیه و تمیز شود.
اگر برای اولین بار از کاپ قاعدگی استفاده می کنید، احتمالا کمی احساس درد خواهید کرد. برای این منظور می توانید با از روان کننده های مناسب آن را چرب یا خیس نمائید.
مراحل استفاده از کاپ قاعدگی
- ابتدا کاپ قاعدگی را حدود 5 تا 6 دقیقه در آب جوش رو حرارت قرار دهید تا کاملا استرلیزه شود. توجه داشته باشید که کاپ به ته ظرف نچسبد تا نسوزد.
- به حالت ایستاده قرار بگیرید و پاهایتان را از یکدیگر باز کنید.
- لبه های کاپ را به یکدیگر چسبانده و سپس یک تای دیگر بزنید.
- کاپ را به آرامی داخل واژن ببرید
- با یک انگشتان دیواره کاپ را خوب کمی به داخل فرو ببرید و بچرخانید تا دهانه کاپ باز شود.
- برای حصول اطمینان از اینکه کاپ به خوبی در جای خود گرفته و نشتی نمی دهد، پایه آن را کمی به عقب فشار دهید. اگر به راحتی خارج نشد، مطمئن می شوید که کاملا در محل جای گرفته است.
- برای بیرون آوردن نیز مجددا کمی دیواره کاپ را به داخل فشار داده و آن را عقب بکشید.
- مجددا کاپ را بشوئید و پس از استرلیزه کردن، کاملا خشک و در یک محل پاکیزه قرار دهید.
انواع کاپ قاعدگی
شکل انواع کاپ قاعدگی تقریبا به یک صورت است و همه آن ها حالت قیفی شکلی دارند. با این حال، برخی از آن ها دارای تفاوت های اندکی از نظر اندازه و سایز می باشند.
توجه داشته باشید که باید اندازه کاپ متناسب با خود را بدانید و این اندازه معمولا بر اساس طول دهانه رحم، سن، شدت معمول خونریزی، میزان سفتی عضلات لگن و نوع زایمان تعیین می شود. بدین ترتیب، توصیه می شود که خانم های کمتر از 30 سال که زایمان طبیعی نداشته اند از نوع کوچک و بانوان بالای 30 سال این نوع زایمان را تجربه کرده و خونریزی شان بیشتر است نیز از نوع بزرگ استفاه کنند.
برندهای بسیار گوناگونی نیز در این زمینه وجود دارد، اما به طور کلی در دو سایز 1 ( برای خانم های زیر 30 سال و زایمان نکرده) و سایز 2 ( برای خانم های بالای 30 سال و زایمان کرده) موجود هستند.
برخی از این کاپ ها یکبار مصرف هستند اما آن هایی که چند بار مصرف می باشند، حتی تا 5 سال نیز قابلیت استفاه دارند.
فواید کاپ قاعدگی چیست؟
برخلاف شیوه های قدیمی تر که در میان اغلب خانم ها متداول ترند، کاپ قاعدگی نقاط قوت بیشتری دارند و آن ها را در میان بانوان کشورهای پیشرفته محبوب ساخته است. این خانم ها معتقدند که به علت فواید زیر از کاپ قاعگی استفاده می کنند.
- این کاپ ها به دلیل سهولت، مانع از خشکی واژن می شود.
- کم هزینه تر هستند و می توان آن ها را چندین بار استفاده نمود
- درد زیر شکم در پریود کمتر احساس می شود
- در صورت استفاده درست، خون به هیچ وجه به بیرون نشت نخواهد کرد
- برای شب ها بسیار مناسب هستند و می توان آن ها را در طول شب استفاده کرد
- به دلیل آنکه خون در کاپ قاعدگی جمع می شود و در معرض هوا قرار نمی گیرد، بوی بدی از آن متساعد نخواهد شد
- ظرفیت نگهداری خون در آن حدود دو برابر بیشتر از پد بهداشتی است
عوارض کاپ قاعدگی چیست؟
بسیاری از خانم ها در مورد عوارض کاپ قاعدگی و اینکه آیا حساسیت زا هستند یا خیر، نگرانند. حقیقت این است که مواد سازنده این کاپ ها طبی بوده و بارها و بارها توسط شرکت های سازنده از این نظر مورد ارزیابی قرار می گیرند. با این حال، اگر یک سری موارد در نظر گرفته نشود، احتمال تجربه برخی مشکلات دور از انتظار نخواهد بود. به عنوان مثال:
- اگر از آن دسته از خانم هایی هستید که با دیدن خون جمع شده در کاپ قاعدگی حال بدی به شما دست می دهد یا احساس ناخوشایندی دارید، بهتر است از آن استفاه نکنید.
- سایز و اندازه کاپ بایستی متناسب با بدن باشد، در غیر این صورت احساس ناخوشایندی ایجاد خواهد کرد.
- اگر پریود بسیار شدید و همراه با لخته های خونی باشد، ممکن است ترشحاتی از آن خارج شود.
- چنانه در هنگام مصرف یا تعویض نکات بهداشتی را رعایت نکنید، ممکن است دچار عفونت ها یا التهاب واژن شوید.
- با وجود جنس بسیار مناسب آن، احتمال دارد که برخی خانم ها واکنش آلرژیک نشان دهند یا در صورت نبود بهداشت، واژن آن ها تحریک شود.
چند نکته را در مورد فنجان پریود بدانید
ذکر یک نکته در اینجا ضروری است که توصیه می شود به آن ها توجه کنید.
- انتخاب کاپ قاعدگی که با سن، شدت خونریزی و اینکه آیا دوران بارداری را پشت سر گذاشته اید یا خیر بسیار مهم است. چرا که حتی در صورتی که وارد کردن آن راحت باشد، بیرون آوردنش دشوار خواهد بود.
- در هنگام برداشتن از عضلات تحتانی لگن خود کمک بگیرید تا کاپ به سمت دهانه واژن حرکت کند. سپس با دست انتهای آن را بگیرید و به آرامی به عقب برگردانید تا ترشحات از آن بیرون نریزد.
- اگر از کاپ قاعدگی سیلیکونی یا لاستیکی استفاده کرده و قصد برقراری رابطه جنسی دارید، بهتر است که برای این عمل کاپ را خارج کنید. البته در مورد کاپ های یک بار مصرف نیازی به برداشتن آن نیست و ساختار آن به نحوی است که آلت تناسلی مرد آن را احساس نمی کند و خونریزی نیز وجود نخواهد داشت.
- لازم است که پس از هر بار مصرف آن را با دقت شسته و تمیز کنید تا از عفونت های احتمالی جلوگیری به عمل آید.
سخن پایانی
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات سودمندی در مورد انواع، نحوه استفاده، فواید و عوارض کاپ قاعدگی کسب نموده و به سوالات ذهنی تان پاسخ داده باشیم.
با توه به آنکه بسیاری از خانم ها در دوران عادت ماهانه با مشکلات مختلفی مواجه می شوند، ممکن است در مورد تاثیر استفاده از کاپ قاعدگی و تاثیر آن بر روی این مسائل نگران باشند. همکاران ما در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب به صورت تلفنی و آنلاین آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما هستند.
کاپ قاعدگی چیست؟
کاپ های قاعدگی به شکل قیف انعطاف پذیری می باشند که در درون واژن قرار گرفته و خون قاعدگی را جمع آوری می کند. بنابراین، بر خلاف نوار بهداشتی، خون جذب نمی شود بلکه در این کاپ جمع و تخلیه خواهد شد.
نحوه استفاده از کاپ قاعدگی چگونه است؟
در این مقاله می توانید راهنمای استفاده از فنجان پریود یا همان کاپ قاعدگی را مطالعه فرمائید.
آیا کاپ قاعدگی عوارض هم دارد؟
خیر. مواد سازنده این کاپ ها طبی بوده و بارها و بارها توسط شرکت های سازنده از این نظر مورد ارزیابی قرار می گیرند تا از ایجاد حساسیت جلوگیری به عمل آید.
چند نوع کاپ قاعدگی وجود دارد؟
برندهای بسیار گوناگونی نیز در این زمینه وجود دارد، اما به طور کلی در دو سایز 1 ( برای خانم های زیر 30 سال و زایمان نکرده) و سایز 2 ( برای خانم های بالای 30 سال و زایمان کرده) موجود هستند.