لجبازی کودکان امری شایع در میان بسیاری از کودکان امروزی است. به دلیل رایج بودن آن و همچنین اهمیت نحوه برخورد با لجبازی کودکان ما در این مطلب قصد داریم به بررسی علل لجبازی کودکان و همچنین، روش های درمان لجبازی کودکان بپردازیم.
نحوه برخورد با لجبازی کودکان چگونه است؟
برخورد با لجبازی کودکان برای والدین یک چالش است زیرا واداشتن آنها به انجام کارهای اساسی مانند حمام کردن، خوردن یک وعده غذایی یا رفتن به رختخواب یک مبارزه روزمره است. والدین با تسلیم شدن در برابر عصبانیت های کودکان، ناخواسته رفتار قاطعانه را در کودکان تشویق می کنند.
بهترین راه برای برخورد با لجبازی کودکان این است که به آنها نشان دهید که رفتارشان جواب نمی دهد. برای نتیجه مطلوب به رفتار خوب آنها توجه کنید.
ویژگی های یک کودک لجباز
هر کودکی که اراده آزاد را اعمال می کند، لجباز نیست. مهم است که قبل از انجام هر اقدام قوی متوجه شوید که آیا کودک شما لجباز است یا مصمم است. کودکان با اراده قوی می توانند بسیار باهوش و خلاق باشند. آنها سؤالات زیادی می پرسند که ممکن است به عنوان شورش در نظر گرفته شود. آنها عقیده دارند و “انجام دهنده” هستند. از سوی دیگر، کودکان لجباز به عقاید خود پایبند هستند و حاضر نیستند به آنچه شما می گویید گوش دهند.
در اینجا چند ویژگی دیگر وجود دارد که در هنگام لجبازی کودکان ممکن است با آن مواجه شوید:
آنها نیاز شدیدی به تایید و شنیده شدن دارند. بنابراین ممکن است اغلب توجه شما را جلب کنند.
آنها می توانند به شدت مستقل باشند.
آنها متعهد هستند و در انجام کاری که دوست دارند متعهد هستند.
همه کودکان عصبانی می شوند، اما افراد لجباز ممکن است این کار را بیشتر انجام دهند.
آنها ویژگی های رهبری قوی دارند و حتی آنها می توانند گاهی “رئیس” باشند.
آنها دوست دارند کارها را با سرعت خود انجام دهند.
مدیریت لجبازی کودکان ممکن است دشوار باشد، اما اگر اصول آن را بدانید با مشکلات بسیاری مواجه نخواهید شد.
بچه های لجباز تمایل دارند هر چیزی را که می تواند با عصیان اشتباه گرفته شود زیر سوال ببرند.
آنها میخواهند شنیده شوند و انتظار دارند که مورد تایید قرار بگیرند، که باعث میشود اغلب توجه شما را جلب کنند.
آنها تمایل به مستقل بودن و پرحاشیه بودن دارند.
ممکن است سخت باشد که آنها را به یک روال عادی عادت دهید، زیرا آنها دارای اراده آزاد هستند.
آنها ممکن است به طور مکرر کج خلقی داشته باشند.
آنها ویژگی های رهبری را نشان می دهند و حتی می توانند رئیس به نظر برسند.
روانشناسی لجبازی کودکان
اگر قاطعیت یکی از موارد قوی شماست، دوست دارید آن را در فرزندانتان نیز ببینید. اما بخش دشوار این است که تفاوت بین قاطعیت و سرسختی را بدانید. پس چگونه یکی را از دیگری تشخیص می دهید؟
معنای فرهنگ لغت عزم «استحکام هدف» است.
لجبازی به معنای داشتن عزم تزلزل ناپذیر برای انجام کاری یا عمل به روشی خاص است. به زبان ساده، امتناع از تغییر افکار، رفتارها یا اعمال خود بدون توجه به فشار بیرونی برای انجام غیر آن است.
لجبازی کودکان می تواند ژنتیکی یا یک رفتار اکتسابی ناشی از تأثیرات محیطی باشد.
برخورد با کودکان لجباز ممکن است به صبر و تلاش بیشتری نیاز داشته باشد، زیرا باید الگوی رفتاری کودک خود را به دقت مشاهده و درک کنید. در ادامه، نکاتی را به شما ارائه خواهیم داد که ممکن است در برخورد با لجبازی کودکان به شما کمک کند.
برای برخورد صحیح با لجبازی کودکان خود، ابتدا مهم است که بفهمید چرا آنها اینگونه هستند و چه چیزی آنها را اینگونه می کند.
این که فرزند شما مصمم باشد یک چیز است و لجبازی یک چیز دیگر. قاطعیت به عنوان «استحکام هدف» تعریف میشود، در حالی که لجبازی «امتناع از تغییر فکر، رفتار یا عمل تحت هر فشار خارجی است.» لجبازی میتواند رفتاری ژنتیکی و همچنین رفتار اکتسابی باشد که با مشاهده دیگران آموخته میشود. اما این رفتار را می توان برای اثبات مولد و ملایم بودن فرزند شما به یک فرد خوب هدایت کرد.
نکاتی که ممکن است به مقابله با لجبازی کودکان کمک کند
ممکن است کودک نوپا لجبازی داشته باشید که از ماندن در گهواره خود امتناع می کند یا هر بار که می خواهید به او غذا بدهید قاشق غلات خود را کنار می گذارد. یا ممکن است یک کودک شش ساله داشته باشید که اصرار دارد هر روز یک لباس بپوشد و پای خود را به پا می زند تا از هر قانون یا دستوری که به او می دهید سرپیچی کند. در اینجا چند نکته وجود دارد که می تواند هنگام برخورد با طبیعت لجباز کودک شما مفید باشد.
-
سعی کنید گوش کنید!
ارتباط یک خیابان دو طرفه است. اگر میخواهید فرزندتان به حرفهای شما گوش کند، ابتدا باید مایل باشید که به حرفهای او گوش دهید. کودکان لجباز ممکن است عقاید قوی داشته باشند و تمایل به بحث نداشته باشند.
اگر احساس کنند صدایشان شنیده نمی شود، ممکن است سرکشی کنند. در بیشتر مواقع، وقتی فرزندتان اصرار دارد کاری را انجام دهد یا انجام ندهد، گوش دادن به صحبتهای او و گفتوگوی آزاد در مورد چیزی که او را آزار میدهد میتواند مشکل را حل نماید. به عنوان مثال، اگر کودک شما برای تمام کردن ناهار عصبانی است، به او به زور غذا ندهید. در عوض، از آنها بپرسید که چرا نمیخواهند غذا بخورند و گوش کنند و این ممکن است به دلیل بازیگوش بودن یا داشتن شکم درد باشد.
-
با آنها ارتباط برقرار کنید، آنها را مجبور نکنید!
وقتی بچهها را مجبور به انجام کاری میکنید، آنها تمایل دارند که عصیان کنند و هر کاری که نباید انجام میدهند. اصطلاحی که به بهترین وجه این رفتار را تعریف می کند، اراده متقابل است که یکی از ویژگی های رایج کودکان لجباز است. ضد اراده غریزی است و تنها محدود به کودکان نیست. با فرزندان خود ارتباط برقرار کنید.
به عنوان مثال، مجبور کردن کودک شش ساله خود که اصرار دارد بعد از خوابش تلویزیون تماشا کند، فایده ای ندارد. در عوض، با آنها بنشینید و به آنچه که تماشا می کنند علاقه نشان دهید. وقتی نشان می دهید که مراقب آن ها هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که کودک تان به شما گوش کند.
-
به آنها گزینه هایی بدهید!
کودکان لجباز ممکن است ذهن خودشان را داشته باشند و همیشه دوست نداشته باشند که به آنها گفته شود چه کار کنند. به کودک لجباز چهار ساله خود بگویید که باید تا ساعت 9 شب در رختخواب باشد و تنها چیزی که از او دریافت خواهید کرد یک “نه!” است. به کودک پنج ساله سرسخت خود بگویید که اسباب بازیی را که شما انتخاب کرده اید بخرد، او آن را نمی خواهد. به فرزندان خود گزینه بدهید نه دستورالعمل . به جای اینکه به آنها بگویید به رختخواب بروید، از آنها بپرسید که آیا می خواهند داستان A یا B را قبل از خواب بخوانند.
فرزند شما می تواند به سرکشی خود ادامه دهد و بگوید: “من به رختخواب نمی روم!” وقتی این اتفاق افتاد، آرام بمانید و به طور واقعی به آنها بگویید: «خب، این یکی از انتخابها نبود». می توانید همان کار را هر چند بار که لازم است و تا حد امکان با آرامش تکرار کنید. زمانی که به نظر شما یک رکورد شکسته است، احتمالاً فرزندتان تسلیم می شود.
گفته می شود، گزینه های زیاد نیز خوب نیستند. برای مثال، درخواست از فرزندتان برای انتخاب یک لباس از کمد لباس ممکن است او را گیج کند. میتوانید با به حداقل رساندن گزینهها به دو یا سه لباس انتخاب شده توسط شما و درخواست از فرزندتان برای انتخاب از این مشکل، اجتناب کنید.
-
آرامش خود را حفظ کنید!
فریاد زدن بر سر یک کودک نافرمان و کودک بهانه گیر، بی فایده است.
فرزند شما ممکن است پاسخ شما را به عنوان دعوتی برای مبارزه کلامی تلقی کند و این فقط اوضاع را بدتر خواهد کرد. این به شما بستگی دارد که در بزرگسالی مکالمه را به یک نتیجه عملی هدایت کنید. به فرزندتان کمک کنید نیاز به انجام کار یا رفتار خاص را درک کند.
آنچه را که برای آرام ماندن لازم است انجام دهید مانند مدیتیشن، ورزش یا گوش دادن به موسیقی. موسیقی آرام بخش یا آرامش بخش را در خانه پخش کنید تا حتی فرزندان شما هم بتوانند گوش کنند. هر چند وقت یکبار موسیقی مورد علاقه فرزندتان را پخش کنید. به این ترتیب، میتوانید «رای» آنها را به دست آورید و همچنین به آنها اجازه دهید که از پیچ و خم خارج شوند.
-
به آنها احترام بگذارید!
به دنبال همکاری باشید، بر پایبندی به دستورالعمل ها اصرار نکنید.
قوانین ثابتی برای همه فرزندان خود داشته باشید و فقط به این دلیل که آن را راحت می دانید، سست نباشید.
با آنها همدردی کنید – هرگز احساسات یا ایده های آنها را نادیده نگیرید.
اجازه دهید فرزندانتان هر کاری که می توانند برای خودشان انجام دهند، از وسوسه انجام کاری برای آنها دوری کنید تا از بار آنها بکاهید. این همچنین به آنها می گوید که شما به آنها اعتماد دارید.
-
با آنها کار کنید!
کودکان لجباز یا با اراده به نحوه برخورد شما با آنها بسیار حساس هستند. بنابراین مراقب لحن، زبان بدن و واژگانی که استفاده می کنید باشید. وقتی از رفتار شما ناراحت میشوند، برای محافظت از خود کاری را انجام میدهند که بهتر میدانند: شورش میکنند، حرف میزنند و پرخاشگری نشان میدهند.
تغییر نحوه برخورد با یک کودک لجباز می تواند واکنش آنها را نسبت به شما تغییر دهد. به جای اینکه به آنها بگویید چه کاری انجام دهند، با آنها شریک شوید.
از جملاتی مانند “بیایید این کار را انجام دهیم…”، “چطور است که آن را امتحان کنیم…” به جای “من از شما می خواهم انجام دهید …” استفاده کنید.
از فعالیت های سرگرم کننده برای ترغیب فرزندانتان به انجام کاری استفاده کنید. برای مثال، اگر میخواهید کودک لجبازتان اسباببازیهایش را کنار بگذارد، خودتان این کار را شروع کنید و از او بخواهید «کمک ویژه» شما باشد.
همچنین می توانید زمان فعالیت را تعیین کنید و کودک را به چالش بکشید تا اسباب بازی ها را سریعتر از آنچه می توانید کنار بگذارد. این یک ترفند زیرکانه است که بیشتر جواب می دهد.
-
مذاکره کنید!
گاهی اوقات لازم است با فرزندان خود مذاکره کنید. برای آنها معمول است که وقتی به آنچه می خواهند دست نمی یابند دست به کار می شوند. اگر می خواهید آنها به حرف شما گوش دهند، باید بدانید چه چیزی آنها را از انجام این کار باز می دارد.
با پرسیدن چند سوال شروع کنید مانند: “چه چیزی شما را آزار می دهد؟” “مشکلی هست؟” یا “چیزی میخوای؟” تا آنها را وادار به صحبت در مورد آن کنید. این به آنها می گوید که شما به خواسته های آنها احترام می گذارید و مایلید آنها را در نظر بگیرید.
مذاکره لزوماً به این معنا نیست که شما همیشه به خواسته های آنها تسلیم شوید. همه چیز مربوط به با ملاحظه بودن و عملی بودن است.
به عنوان مثال، ممکن است فرزند شما حاضر نباشد در ساعت معینی به رختخواب برود. به جای اصرار، سعی کنید ساعت خوابی را انتخاب کنید که مناسب هر دوی شما باشد.
-
محیطی مناسب در خانه ایجاد کنید!
کودکان از طریق مشاهده و تجربه یاد می گیرند.اگر ببینند که پدر و مادرشان مدام دعوا می کنند، یاد می گیرند که از آن تقلید کنند. اختلافات زناشویی بین والدین می تواند منجر به ایجاد یک محیط استرس زا در خانه شود و بر روحیه و رفتار فرزندان تأثیر بگذارد. بر اساس یک مطالعه، اختلافات زناشویی ممکن است منجر به کناره گیری اجتماعی و حتی پرخاشگری در کودکان گردد.
-
دیدگاه کودک را درک کنید!
برای درک بهتر رفتار کودک لجباز خود، سعی کنید از منظر او به موقعیت نگاه کنید. خود را به جای فرزندتان بگذارید و سعی کنید تصور کنید که او باید چه شرایطی را تحمل کند تا چنین رفتاری داشته باشد. هرچه بیشتر فرزندتان را بشناسید، بهتر می توانید با لجبازی او مقابله کنید.
با کودک همدردی کنید حتی در حالی که تسلیم خواسته های او نمی شوید. شما میتوانید بفهمید.
دکتر راچس توضیح میدهد: «کودکان در این سن دستخوش تغییرات رشدی زیادی میشوند که باعث میشود اینگونه رفتار کنند، و این بدان معنا نیست که مشکلی در آنها یا مهارتهای والدینی شما وجود دارد.»
برای اطلاع از نحوه رویارویی ترس کودک از مدرسه کلیک کنید.
چگونه با لجبازی کودکان رفتار کنیم؟
نوزادان، کودکان نوپا، نوجوانان و حتی بزرگسالان می توانند لجباز باشند. به عنوان والدین، مهم است که راه هایی برای رفتار با کودک لجباز خود بیابید، به گونه ای که بتوانید رفتار او را بدون استرس هیچ یک از شما محدود کنید. در اینجا چند تکنیک برای رفتار با کودک لجباز وجود دارد:
-
بحث نکنید!
کودکان لجباز همیشه آماده رویارویی با مشاجره هستند. بنابراین، این فرصت را به آنها ندهید. درعوض، به حرف های فرزندتان گوش فرا دهید و به جای مشاجره، آن را به یک گفتگو تبدیل کنید. وقتی نشان میدهید که آماده گوش دادن به طرف داستان آنها هستید، باعث میشود که آنها نیز به آنچه شما برای گفتن دارید گوش دهند.
-
یک اتصال ایجاد کنید!
فرزندتان را به انجام کاری که نمی خواهد مجبور نکنید. این فقط آنها را سرکش تر می کند و آنها دقیقاً کاری را انجام می دهند که قرار نیست انجام دهند. بنابراین، اگر می خواهید فرزندتان تماشای تلویزیون را متوقف کند و به جای آن تکالیف خود را انجام دهد، سعی کنید مدتی با او تلویزیون تماشا کنید. این باعث ایجاد رفاقت می شود و پس از مدت کوتاهی، می توانید از فرزندتان بپرسید که آیا دوست دارد در حین خواندن کتابتان تکالیفش را انجام دهد یا اینکه در نزدیکی نشستن کارهایی را انجام دهد.
-
چند انتخاب ارائه دهید!
گفتن به یک کودک لجباز چه کاری انجام دهد، راه مطمئنی برای شعله ور کردن رگه های سرکش اوست. در عوض، گزینههایی را به آنها پیشنهاد دهید تا از بین آنها یکی را انتخاب کنند، زیرا این باعث میشود احساس کنند که بر زندگی خود کنترل دارند و میتوانند به طور مستقل تصمیم بگیرند که چه کاری میخواهند انجام دهند. برای جلوگیری از سردرگمی فرزندتان، انتخاب ها را محدود نگه دارید و فقط دو یا سه گزینه ارائه دهید. به عنوان مثال، اگر قرار است اتاق خود را تمیز کنند، از آنها بپرسید که آیا میخواهند ابتدا با تخت یا کمد شروع کنند به جای اینکه بگویند «از کجا میخواهی شروع کنی؟»
-
خودتان را جای او بگذارید!
از دیدگاه فرزندتان به موضوع مورد نظر نگاه کنید و سعی کنید بفهمید که چرا این گونه رفتار می کند. اگر قول داده اید که آنها را به پارک ببرید اما به دلیل بد شدن هوا نپذیرفتید، باید به آنها توضیح دهید که چرا نمی توانید به قول خود عمل کنید. فرزند شما آن را تنها به عنوان یک وعده شکست خورده تلقی می کند، اما با بیان اینکه چرا نمی توانید بیرون بروید و با تعیین تاریخ بعدی برای گردش، می توانید وضعیت را نجات دهید.
-
حفظ صلح!
اطمینان حاصل کنید که خانه شما مکانی است که کودک شما همیشه در آن احساس شادی، راحتی و امنیت کند. همانطور که بچه ها از مشاهده یاد می گیرند، در خانه با همه افراد به خصوص همسرتان مودب باشید. آنها احتمالاً آنچه را که می بینند تقلید می کنند، بنابراین ضروری است که آرامش خود را حفظ کنید و از بحث و جدل و همچنین توهین در مقابل کودک خودداری کنید.
-
مهارت های مذاکره خود را تقویت کنید!
کودکان لجباز وقتی چیزی را درخواست می کنند، به سختی می توانند یک امتناع صریح را جذب کنند. بنابراین، در عوض، به جای وضع قانون، سعی کنید با آنها مذاکره کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما اصرار دارد به دو داستان قبل از خواب گوش دهد، با دستیابی به توافقی که میتواند داستانی را برای امشب و داستانی دیگر را برای فردا انتخاب کند، از آن صحبت کنید.
مشکلات با یک کودک لجباز
تربیت فرزند لجباز کار آسانی نیست. اگر سریع راه حلی پیدا نکنید، هر چیز کوچکی می تواند هر روز به یک مبارزه تبدیل شود. شما ممکن است با اطلاعات زیادی در مورد نحوه کنترل رفتار لجباز کودکان مواجه شده باشید، اما هر روز یک چالش جدید است. تنبیه یک کودک لجباز ممکن است در همه موارد بهترین راه حل نباشد و یافتن راه حل ممکن است موثرتر باشد.
پس از صحبت دررابطه با علل لجبازی کودکان و درمان لجبازی کودکان و همچنین، نحوه برخورد با لجبازی کودکان در این قسمت قصد داریم مشکلات با یک کودک لجباز را بیشتر بررسی کنیم.
ایراد از غذا!
بیشتر کودکان در مورد غذا و وعده های غذایی می توانند دمدمی مزاج باشند، و اگر کودک لجبازی داشته باشد، بیشتر از غذا ایراد می گیرند. در این حالت می توانید غذای مورد علاقه او را طبخ نمایید. شما همچنین می توانید سعی کنید با تهیه دستور العمل های خلاقانه با مواد سالم، غذا را جالب کنید. همچنین، سعی کنید کودک خود را در کارهای مربوط به غذا مانند چیدن سفره درگیر کنید.
انجان ندادن تکالیف!
ببینید آیا فرزند شما در انجام تکالیف محول شده مشکل دارد یا از مقداری که باید بنویسد یا یاد بگیرد غرق شده است. اگر اینطور به نظر می رسد، می توانید آن را به قطعات کوتاه تری تقسیم کنید تا در مرحله تکمیل شود. استراحت های کوتاه می تواند مفید باشد. گزینه دیگر ترکیب آن با فعالیت دیگری است. به عنوان مثال، یادگیری املا را می توان در حالی انجام داد که شما در حال آبیاری باغ هستید و فرزندتان به شما کمک می کند.
اختلاف بر سر لباس پوشیدن!
یکی از اختلافات رایج کودکان و والدین، اختلاف بر سر لباس پوشیدن است. یکی از راه حل ها این است که لباس های نامناسب برای فصل را جدا کرده و کنار بگذارید وهر زمان که فرزندتان می خواهد لباسش را عوض کند، دو یا سه لباس مختلف بچینید و از او بخواهید که انتخاب کند.
مبارزات قبل از خواب
با نزدیک شدن به زمان خواب، کودک شما شروع به دویدن می کند و سعی می کند آدرنالین را بالا ببرد، بنابراین به راحتی به خواب نمی رود. بنابراین، حدود 30 دقیقه قبل از اینکه چراغ خاموش شود، موسیقی آرام بخش را روشن کنید و نور را کم کنید. تلويزيون را خاموش کنيد و از کودکتان بخواهيد که آن را عوض کند
خلاصه مطلب
ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی موضوع لجبازی کودکان بپردازیم. اینکه علل لجبازی کودکان چیست و برای درمان لجبازی کودکان چه راهی وجود دارد. از آنجایی که نحوه برخورد با لجبازی کودکان بسیار مهم است و اگر درمان نشود می تواند مشکلات بعدی مانند استرس در کودکان را به وجود بیاورد، به همین دلیل لازم است به آن رسیدگی شود و ما سعی کردیم نکات مهم در این باره را در اختیار شما قرار دهیم.
آیا لجبازی در کودکان نوعی اختلال روانی است؟
خیر موضوعی تقریباً طبیعی است که باید نحوه مواجهه با آن را بدانید.
برای درمان لجبازی کودکان چه راهی وجود دارد؟
برای درمان لجباری کودکان می توانید انواع روش هایی را که در متن آورده ایم، استفاده کنید.
آیا تنبیه کودک لجباز راهکاری موثر است؟
خیر اصولاً تنبیه کودکان لجباز موثر واقع نخواهد شد.
علت لجبازی کودکان چیست؟
گاهی برخی ویژگی های وراثتی و گاهی هم ویژگی های محیطی منجر به لجبازی کودکان می شود.