ازدواج سفید
ازدواج سفید

ازدواج سفید چیست و بررسی دلایل آن

ازدواج سفید چیست؟ این روزها معضلی در شهرهای بزرگ ایران در حال افزایش است که ازدواج سفید نام دارد. از آنجایی که این مشکل رو به افزایش است و بسیاری از آن اطلاعات کمی دارند ما در ادامه قصد داریم به بررسی فواید ازدواج سفید و معایب ازدواج سفید به همراه حکم ازدواج سفید در ایران بپردازیم. همچنین دلایل ازدواج سفید در ایران را نیز بررسی خواهیم کرد.

ازدواج سفید روند رو به رشد زوج های جوان در ایران!

همانطور که می دانید ازدواج سفید در کشور ما ایران، به صورت بسیار متفاوتی نسبت به سایر فرهنگ ها و کشورها می باشد. شاید در کشورهای با فرهنگ اروپایی و امریکایی ازدواج سفید امری عادی باشد؛ اما برای کشور ما ازدواجی نامعمول و تقریباً ناپسند است. اصولاً ازدواج سفید بدین صورت است که دو نفر یعنی یک دختر و یک پسر بدون اینکه هیچ نسبی با هم داشته باشند، در یک خانه زندگی کرده و هزینه ها را نیز با یکدیگر تقسیم می کنند. در ایران این ازدواج تقریباً غیرقانونی است و اعتقاد بر این است که می تواند منجر به ارزش های مذهبی در کشور شود.

سال گذشته، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، آیت الله علی خامنه ای، این زندگی مشترک را «شرم آور» خواند.

محمد محمدی گلپایگانی گفت: «حاکم اسلامی باید قاطعانه با این نوع زندگی مبارزه کند» و مسئولان در برخورد با این رویه «ترحم نکنند».

هیچ تخمین رسمی در مورد تعداد زوج‌های مجردی که در ایران ازدواج سفید دارند، اما مقاماتی مانند معاون استاندار تهران بزرگ می‌گویند که «ازدواج سفید» رو به افزایش است.

به گفته نینا انصاری، کارشناس حقوق زنان در جمهوری اسلامی، با حدود 60 درصد جمعیت زیر 30 سال، این نوع زندگی مشترک در ایران اجتناب ناپذیر است.

انصاری می گوید که زنان ایرانی «نترس» هستند.

او همچنین خاطر نشان می کند که: «هر چیزی که ممنوع است، از رقص تا نوشیدن و داشتن رابطه جنسی، در زیر زمین انجام می شود. نکته قابل توجه در مورد نسلی که در این اقلیم متولد و بزرگ شده اند این است که آنها قوانین محافظه کارانه را منعکس نمی کنند.

بسیاری از ایرانیان قبل از ازدواج با هم زندگی می کنند و این روش را برای فرار از هزینه های ازدواج رسمی انتخاب کرده اند.

فواید ازدواج سفید

ازدواج سفید در ایران برای فرار از هزینه های سرسام آور!

یکی از افرادی که به صورت سفید ازدواج کرده در گزارشی می گوید:

چرا باید ده ها میلیون تومان خرج کنیم تا در زندگی زناشویی و به طور بالقوه طلاق بسیار پرهزینه گرفتار شویم؟

طبق گزارش رسانه‌های ایران، میزان طلاق در کشور در 15 سال گذشته نزدیک به سه برابر شده است و حدود 20 درصد از ازدواج‌ها به طلاق منجر می‌شود.

طلاق در ایران نه تنها گران است، بلکه برای زنان نیز سخت است. اگر شوهر حاضر به طلاق همسرش نباشد، زن باید از نظر قانونی ثابت کند که او مورد آزار جسمی، مشکلات روحی و روانی بوده یا در انجام وظایف زناشویی خود کوتاهی کرده است.

جایگزین ازدواج سفید چه چیزی می تواند باشد؟

یکی از جایگزین‌های ازدواج سنتی، صیغه است که از نظر شرعی ازدواج موقت است. قرارداد کوتاه مدت اجازه روابط قبل از ازدواج را می دهد. صیغه می‌تواند چند ساعت طول بکشد یا چندین دهه طول بکشد و به طلاق پرهزینه ختم نمی‌شود.

اگرچه مقامات دولتی و روحانیون به مردان جوان توصیه می کنند که ازدواج موقت را در نظر بگیرند، اما بسیاری از ایرانیان، به ویژه زنان جوان تحصیل کرده، این عمل را توهین آمیز می دانند.

حکم ازدواج سفید در ایران

در سال‌های اخیر در ایران، برخی از اشکال روابط جنسیتی معمولی برای یک جامعه سنتی دستخوش دگرگونی قابل توجهی شده است. یکی از این تغییرات مربوط به ازدواج است که پویایی آن شامل تغییراتی در ساختار خانواده و بازتعریف نقش‌های جنسیتی در جامعه است. با این حال، مواجهه با مدرنیته به طور گسترده، که توسط بسیاری از محققین به عنوان دلیل اصلی این تغییرات شناخته شده است، نیاز به مقابله با مفاهیم دینی را نیز به همراه دارد که سال‌ها بر درک روابط جنسیتی تأثیرگذار بوده است. همانطور که مارال صاحبجامه در مطالعه خود در مورد برخورد ایران با مدرنیته اشاره می کند، «در ایران نهاد ازدواج در حال تجربه یک تغییر سریع در تعریف، هنجارها و اعمال است. آنچه به نظر می رسد پذیرش ارزش ها و پروتکل های مدرن در رابطه با ازدواج است، چالش هایی را برای ارزش های سنتی به همراه داشته است .به نظر می‌رسد این چالش به‌ویژه دشوار است، زیرا در ایران معاصر، روابط جنسیتی نه تنها بر اساس آموزه‌های دینی و مفاهیم آن شکل می‌گیرد، بلکه تابع مقررات قانونی تدوین‌شده تحت قوانین شیعه نیز می‌باشد.

تحولات در روابط جنسیتی که از جمله به عنوان تأثیرات مواجهه مدرنیته و سنت رخ می دهد، لزوماً نباید منجر به طرد ساده و کامل آنچه کهنه و جایگزین آن با آنچه جدید است، شود. در ایران، سنت گاهی می تواند وسیله ای برای مشروعیت بخشیدن به تغییر باشد. این مطالعه با بررسی چگونگی مواجهه جامعه ایرانی با چالش سبک زندگی جدید که در چند سال اخیر محبوبیت یافته است، به تفصیل این موضوع می پردازد. به طور خاص به پدیده «ازدواج سفید» (ازدواج سفید/ازدواج سپید) می پردازد، شکل جدیدی از رابطه زن و مرد که اخیراً در بین جوانان ایرانی محبوبیت پیدا کرده است. نویسنده با بررسی یکی از مهم ترین جنبه های آن، یعنی بعد حقوقی، بحث جاری را که در حوزه عمومی ایران در جریان است، تحلیل می کند.

معایب ازدواج سفید

ازدواج سفید چیست؟

واژه «ازدواج سفید» چند سال پیش برای توصیف روابط زوجی که زیر یک سقف با هم زندگی می‌کنند، وارد فضای عمومی ایران شد. به این ترتیب، با معنای غربی اصطلاح رایج ازدواج بلانک – یعنی ازدواج بدون پایان – مطابقت ندارد، بلکه نشان دهنده رابطه عاطفی و فیزیکی بین دو نفر است، اگرچه ثبت نشده است. جالب اینجاست که این اولین اصطلاحی نیست که رابطه زن و مرد را در گفتمان معاصر ایران توصیف می کند که از رنگ ها برای توضیح شخصیت خود استفاده می کند. زیرا در ایران مفاهیمی با عنوان ازدواج سیاه و ازدواج خاکستری نیز رواج دارد.

معرفی اصطلاح «ازدواج سفید» به حوزه عمومی اعتراضات زیادی را به‌ویژه در میان محافل محافظه‌کار برانگیخته است. بسیاری شکایت داشتند که یک رابطه غیررسمی را نباید «ازدواج» یا «سفید» نامید. این پیشنهاد مطرح شد که استفاده از اصطلاح “ازدواج” عمدی بوده و با هدف ایجاد تصور یک زوج قابل قبول از نظر قانونی و اجتماعی است. با این وجود، این اصطلاح در بین مردم ریشه دوانده است، و اگرچه عبارات دیگری مانند همباشی یا همخانگی (هم‌خانگی) نیز استفاده می‌شد، اما هرگز به طور کامل جایگزین اصطلاح ازدواج سفید نشدند.

محققین بر این باورند که هنوز داده‌های موثقی در مورد مقیاس این عمل وجود ندارد، اگرچه تعداد ارجاعاتی که اخیراً در رسانه‌های ایران انجام شده است ممکن است باعث شود تا فکر کنیم که «ازدواج سفید» بیشتر و بیشتر در حال محبوب شدن است، عمدتاً در شهرهای بزرگ و در میان جوانان. مردم. بدیهی است که تعیین اینکه این پدیده چه زمانی رخ داده و چه زمانی شروع به محبوبیت کرده است بسیار دشوار است. علل این پدیده نیز پیچیده است.

دلایل ازدواج سفید در ایران

جنبه های جامعه شناختی، جمعیت شناختی، اقتصادی، روانی و اخلاقی بر افزایش این ازدواج موثر بوده اند. بسیاری از مفسران بحران ازدواج سنتی را عامل اصلی افزایش تعداد روابط غیررسمی در جمهوری اسلامی می دانند. بحثی که اغلب مورد استناد قرار می گیرد این است که الزامات مالی، برگزاری مراسم طولانی و پرهزینه و انتظارات اجتماعی بالا برای مردانی که می خواهند ازدواج کنند، باعث کاهش تعداد ازدواج ها در سال های اخیر شده است. از سوی دیگر، بسیاری به نقاط ضعف قانون خانواده در ایران اشاره می کنند. آنها پیشنهاد می کنند که اگر برای مردان «ازدواج سفید» راهی برای اجتناب از مسئولیت مالی و اجتماعی باشد، برای زنانی که در یک رابطه غیررسمی زندگی می کنند ممکن است فرصتی برای دور زدن محدودیت های ناشی از احکام اسلامی (مانند تسلیم شدن در برابر شوهر، مشکلات) شود.

برای اطلاع از پیامدهای پنهان کاری در ازدواج کلیک کنید.

آیا ازدواج سفید در ایران غیر قانونی است؟

بحث در مورد وضعیت حقوقی «ازدواج سفید» از درون خود دکترین اسلامی نشأت می‌گیرد، چرا که این موضوع مبنای قانون ازدواج در ایران معاصر است. بر اساس احکام شیعه، هرگونه رابطه صمیمی بین زن و مرد که بدون ازدواج یا خارج از عقد باشد (مانند زنا) نامشروع یا غیر قانونی است. طبق ماده 637 فصل 18 (با عنوان جرایم منافی عفت و اخلاق عمومی) قانون مجازات اسلامی روابط صمیمی بین زن و مردی که زوج نیستند تا 99 ضربه شلاق محکوم می شود. بحث حقوقی بر دو مفهوم معروف به نام محرم و نامحرم متمرکز است که همانطور که شهلا حائری به درستی اشاره کرده است، یک پارادایم اساسی در روابط جنسیتی اسلامی را تشکیل می دهد (1989: 76). عموماً هر زن و مردی که خویشاوند یا خویشاوند نباشند، اما بتوانند با یکدیگر ازدواج کنند، مانند پسرعمو یا اقوام دور، نامحرم ـ یعنی غریبه ـ محسوب می شوند و ارتباط آنها در خلوت محدود است. یعنی زن باید در مقابل چنین مردی حجاب کند و مرد با زن تماس فیزیکی و حتی چشمی طولانی نداشته باشد. حالت نامحرمیات (وضعیت غیبت و در دسترس نبودن) به عنوان یک حالت طبیعی برای کسانی که خویشاوند نیستند، مثلاً با نکاح قابل اسقاط است که زن و مرد را محرم یک دیگر می کند، یعنی با یکدیگر محرم می شوند.

بر اساس آموزه اسلام، «ازدواج سفید» به عنوان رابطه ای که در آن پیوندهای زناشویی برقرار نمی شود، ناقض اصل اساسی حاکم بر روابط جنسیتی در اسلام است، زیرا به دو نامحرم (غریبه) اجازه می دهد تا با هم رابطه صمیمی برقرار کنند. همانطور که قبلا ذکر شد، چنین عملی طبق قانون مجازات ایران قابل مجازات است. یکی از پیامدهای مجازات چنین اعمالی در ایران این است که کسانی که دست به «ازدواج سفید» می زنند معمولاً تصمیم می گیرند آن را مخفی نگه دارند. ماهیت پنهانی «ازدواج سفید» ممکن است ناشی از طبیعت همیشه محافظه کارانه جامعه ایران باشد که در آن زندگی مشترک قبل یا بدون ازدواج رسمی ممکن است غیرقابل قبول تلقی شود. با این وجود، به نظر نمی‌رسد محدودیت‌های قانونی و اجتماعی در رابطه با زندگی بدون ازدواج رسمی، مانع بزرگی برای بسیاری از جوانان (حداقل در شهرهای بزرگ) باشد، که همانطور که رسانه‌ها و نهادهای دولتی گزارش داده‌اند، به‌طور فزاینده‌ای مشتاق مشارکت هستند.

دلایل ازدواج سفید در ایران

ازدواج سفید یک معضل در جامعه امروز ایران

افزایش روزافزون این زوج‌ها باعث نگرانی نهادهای دولتی می‌شود که تصمیم گرفتند با راه‌اندازی برنامه‌ای با هدف کمک به جوانان برای تامین شرایط مالی ازدواج (تهیه جاهیه، مهریه و غیره) با «ازدواج سفید» مبارزه کنند. مسئولان معتقدند که حمایت از جوانان ایرانی در تلاش برای تشکیل خانواده منجر به کاهش روابط غیررسمی می شود. با این حال، نگرانی نهادهای دولتی از این وضعیت دو چندان است. دلیل اول، همانطور که اغلب در مطبوعات و در سخنرانی های عمومی به آن اشاره می شود، به مسائل جمعیتی مربوط می شود.

در عین حال، بحث در مورد وضعیت حقوقی «ازدواج سفید» مسئله اخلاق را تحت تأثیر قرار می دهد. این دیدگاه در مورد روابط غیررسمی معمولاً توسط محافل مذهبی در سخنرانی‌های عمومی، مصاحبه‌ها و بیانیه‌های شخصی مطرح می‌شود، اگرچه هنوز هیچ حکم قانونی رسمی (فتوا) علیه «ازدواج سفید» اعلام نشده است. همانطور که قبلاً گفته شد، هر گونه رابطه صمیمی بین دو نامحرم، از نظر عقاید شیعه، نامشروع است. بنابراین، اکثر علمای دین آن را نه تنها به عنوان یک فعالیت غیرقانونی، بلکه به عنوان یک فعالیت غیراخلاقی نیز مورد انتقاد قرار می دهند. آیت‌الله محمدرضا گلپایگانی زمانی گفته بود که شرم‌آور است که زن و مرد و دختر و پسر بدون ازدواج با هم زندگی کنند. بسیاری از مراجع دینی موافقند که چنین رابطه غیررسمی را باید ازدواج «سیاه» نامید تا یک ازدواج سفید (همباشی سیاه)، زیرا، همانطور که توسط جامعه شناس قبلی، دکتر امان الله قرائی تأکید شد، زندگی یک فرد را می سازد.

معایب ازدواج سفید

معایب ازدواج سفید را می توان شامل موارد متعددی دانست. ازدواج سفید اصولاً نوعی دوستی قبل از ازدواج رسمی محسوب می شود که در آن روابط به صورت زن و شوهری است.

اولین مورد مربوط به تعهد دو طرف است. در این ازدواج از آنجایی که هیچ پیمانی ثبت نشده، در نتیجه هر طرف می تواند به راحتی در هر زمان ازدواج را شکسته و رابطه را ترک کند. در واقع ممکن است این ازدواح به صورت ازدواج بدون عشق باشد. این از جمله معایبی است که برای دختر بسیار سنگین تر تمام خواهد شد. مورد بعدی مشخص نبودن حق و حقوق و نحوه سرپرستی کودک احتمالی است که حاصل از ازدواج می تواند باشد. از جمله معایب دیگر نیز می توان به مسائل بهداشتی در این ازدواج اشاره کرد که مشخص نیست چه بیماری های طرفین ممکن است داشته باشند.

فواید ازدواج سفید

در ایران فواید ازدواج سفید بسیار کمتر از معایب ازدواج سفید است. زیرا دختر و پسر شان و آبروی خود را به صورت کامل زیر سوال برده و در به علاوه تمامی معایب شامل حال آن ها می شود. تنها فایده آن را می توان در از بین بردن هزینه های ازدواج سنتی نامید. البته گاهی این ازدواج به منظور آشنایی قبل از ازدواج رسمی نیز تلقی می شود که البته با آن کاملاً متفاوت است. در واقع در فرهنگ های غربی ازدواج سفید برای آشنایی و شناخت بیشتر است.

خلاصه مطلب

ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی جزییات ازدواج سفید بپردازیم. همچنین فواید ازدواج سفید و معایب ازدواج سفید را نیز بررسی کردیم. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب نیاز به اطلاعات بیشتری در خصوص، حکم ازدواج سفید در ایران و یا دلایل ازدواج سفید در ایران داشتید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

آیا ازدواج سفید در ایران غیر قانونی است؟

بله زیرا خلاف قوانین شرع و حکومتی است.

حکم ازدواج سفید در ایران چیست؟

حکم آن ضربه شلاق است.

راه حلی که برای ازدواج سفید ارائه شده چیست؟

ازدواج موقت یا صیغه برای آن ارائه شده است.

آیا برای ازدواج سفید در ایران قانون خاصی وجود دارد؟

خیر زیرا به صورت کلی برخلاف قوانین است.

5/5 - (3 امتیاز)

همچنین ببینید

راه های شناخت پیش از ازدواج

بهترین راه های شناخت پیش از ازدواج

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور