روش های مدیریت دعوای کودکان

10 راه جهت مدیریت دعوای کودکان در منزل توسط والدین

یکی از دغدغه های والدینی که بیش از یک کودک در خانه دارند این است چرا برخی از آن ها همیشه به دلایل مختلف راهی برای دعوا کردن با یکدیگر را پیدا می کنند؟ و آیا راهی برای مدیریت دعوای کودکان وجود دارد یا اینکه باید آن ها را به حال خود رها کرد تا به سازش باهم برسند. بهتر است بگوییم دعوا و بحث همیشه بین تمامی کودکان حتی آن هایی که تصور می کنیم رابطه بسیار خوبی باهم دارند، وجود دارد.

از یک جهت دعوا، حسادت و بحث کردن کودکان باهم طبیعی می باشد و بسیاری از این تنش ها خود به خود بعد از چند دقیقه فروکش می کند ولی از جهت دیگر دعوای میان کودکان گاهی می تواند موجب درگیری های فیزیکی شدید و آسیب به آن ها گردد.بنابراین رها کردن کودکان به حال خودشان کار درستی نیست ولی مداخله های گاه و بی گاه و غیر ضروری هم فکر خوبی به نظر نمی رسد. پس تمامی والدینی که بیش از یک کودک در خانه دارند و شاهد دعواهای مداوم آن ها می باشند باید به فکر پیدا کردن راه حل اصولی برای این موضوع باشند.

به دلیل اهمیت این موضوع و امکان رخ دادن خطرات احتمالی برای سلامت روح و جسم کودکان، ما در این مقاله به بررسی راه های مختلف برای مدیریت دعوای کودکان در خانه می پردازیم و نکات مفیدی را جهت اطلاع والدین بیان می کنیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید. همچنین می توانید برای توضیحات بیشتر در این زمینه با مشاوران دکتر فکر تماس بگیرید.

نحوه مدیریت دعوای کودکان در منزل

نحوه مدیریت دعوای کودکان

اغلب والدین با موضوع مشترکی به نام حسادت کودکان نسبت به هم مواجه هستند، بهتر است بدانیم که این حسادت بی دلیل نیست و کودکان برای اینکه تمام عشق و علاقه شما را سهم خود کنند به یکدیگر حسادت می کنند و در نهایت این موضوع موجب بحث و دعوا میان آن ها می شود. مهم ترین زمانی که چنین حسادتی بروز می کند در مواقعی است که فرزند دوم شما به دنیا می آید.

کودک بزرگتر که متوجه محبت بیشتر شما نسبت به نوزاد می شود حسادت کرده و گاهی از فرزند تازه متولد شده متنفر می شود. در بعضی از خانواده ها با تولد فرزند سوم، فرزند دوم این چنین حسادتی را دارد و فرزند اول که بزرگتر هم شده به درک بهتری نسبت به شرایط نوزاد رسیده و دیگر حسادت نمی کند. سوالی که در این میان وجود دارد این است که آیا تمام توجه و محبت خود را به مساوات میان کودکان تقسیم کنید یا اینکه با توجه به نیازهای سنی به آن ها عشق بورزید و مورد حمایت و توجه قرار دهید؟

باید بگوییم قطعا نوع نیاز کودک کوچکتر و یا نوازد با یک کودک بزرگتر متفاوت است و شما نباید شدت محبت و توجه خود را نسبت به آن ها کم یا زیاد کنید بلکه باید نوع ابراز علاقه و حمایت را تغییر دهید. به این نحو که رفتار محبت آمیز شما با یک کودک 8 ساله نباید آنقدر بچگانه باشد که او تصور کند شما او را مسخره می کنید یا به اصطلاح قصد گول زدن او را دارید.

برای اطلاع از روش های ایجاد صمیمیت در خانواده بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین هیچگاه به بهانه نیاز بیشتر کودکان کوچکتر از کودکان بزرگتر خود غافل نشوید زیرا تمامی فرزندان شما به حمایت و محبت نیاز دارند پس با در نظر گرفتن شرایط روحی، سنی و شخصیتی که فرزندان شما دارند به آن ها توجه کنید. با بزرگتر شدن نوزاد به دنیا آمده و درک شرایط محیطی تمایل کودکان شما برای بازی کردن با یکدیگر بیشتر می شود و در این زمان است که دعواهای احتمالی میان آن ها شکل می گیرد. در ادامه مطلب به راه های مهم برای مدیریت دعوای کودکان در منزل اشاره می کنیم:

به موقع مداخله کنید

مداخله والدین برای مدیریت دعوای کودکان

کودکان شما نیاز دارند گاهی بدون حضور والدین باهم بازی کنند و حرف بزنند، پس در تمام مدت بازی در کنار آن ها نباشید و خود را به انجام کارهای دیگر مشغول کنید. بسیاری از دعوا و بحث های میان کودکان بعد از چند دقیقه فروکش می کند، آن ها به سرعت باهم آشتی کرده و به خنده و بازی ادامه می دهند.

بنابراین برای مدیریت دعوای کودکان به محض شنیدن صدای بلندشان به سمت آن ها نروید و مداخله نکنید و این فرصت را به فرزندان خود بدهید که بتوانند مشکلات خود را باهم حل کنند، از شرایط روحی و شخصیتی یکدیگر آگاه شوند تا درک کردن دیگران را به تدریج یاد بگیرند. زمانی نیاز است که در دعواهای کودکان خود مداخله کنید که امکان درگیری فیزیکی، آسیب جسمی و فحاشی کردن وجود داشته باشد.

به صحبت های هر دو نفر گوش کنید

هیچگاه یک طرفه و از روی دانسته های اندک قضاوت نکنید. برای مدیریت دعوای کودکان بهتر است به صحبت های هر دو نفر گوش کنید، دلایل آن ها بشنوید و بدون جبه گرفتن نسبت به یکی از آن ها، روند دعوا و موضوع را قضاوت کنید. با این کار به کودکان خود نشان می دهید که آن ها هیچ تفاوتی برای شما ندارند و محبت شما سهم هر دو نفر آن ها می باشد.

برای اطلاع از مشاوره فرزند پروری بر روی لینک کلیک کنید.

به کودکان منطقی بودن را آموزش دهید

توصیه دیگری که در رابطه با مدیریت دعوای کودکان وجود دارد این است که به آن ها بگویید فکر کنند و راهکار هایی که برای حل مشکل به ذهنشان می رسد را بیان کنند، سپس راه حل ها را یادداشت کرده و تمامی آن ها را بررسی کنید، دلیل درست یا اشتباه بودن هر یک را به کودکان خود توضیح داده و با این کار منطقی بودن، فکر کردن و نظر دادن را به آن ها آموزش دهید. همیشه نیازی به بیان مستقیم و تذکر دادن نیست، گاهی می تواند غیر مستقیم نکات آموزشی و تربیتی را به کودکان خود یاد بدهید.

به فرزندان خود آموزش دهید که آن ها باهم رقیب نیستند

یکی از مهم ترین اصول مدیریت دعوای کودکان این است که فرزندان شما متوجه شوند که رقیب یکدیگر نیستند و یا اینکه در دو تیم متفاوت قرار نگرفته اند. بهتر است به آن توضیح دهید که تمام اعضای یک خانواده در کنار هم هستند و نه در مقابل یکدیگر. آن ها باید یاد بگیرند که یکدیگر را درک کنند.

مثلا اگر خواهر یا برادرشان یک اسباب بازی را بیشتر دوست دارد اجازه بازی کردن با آن را به او بدهند. در یک خانواده بهتر یا بدتر وجود ندارد، همه فرزندان برای والدین عزیز هستند و هر کدام از آن ها نوعی استعداد و توانایی برای شکوفایی دارند پس لزومی ندارد که همه کودکان شبیه به هم باشند و یا برای کسب موقعیت بهتر در خانواده با یکدیگر رقابت کنند.

برای اطلاع از موضوع انسجام خانوادگی بر روی لینک کلیک کنید.

به فرزندان خود نشان دهید که بین آن ها تفاوتی را در نظر نمی گیرید

ترس و حسادت همیشگی کودکان از این موضوع است که والدین یکی از کودکان را بیشتر از بقیه دوست دارند و درصد بیشتری از امکانات زندگی و محبت والدین به آن کودک می رسد. در برخی از موارد والدین چنین رفتاری را دارند و کودک تصوری درستی از این موضوع دارد، پس بهتر است برای جلوگیری از ضربه روحی به فرزندان خود و مدیریت دعوای کودکان نحوه درست محبت ورزیدن و در اختیار قرار دادن امکانات را بدون تفاوت های غیر منطقی یاد بگیرید.

گاهی اوقات هم برخی از کودکان تصوری اشتباه دارند و والدین آن ها بین فرزندانشان تفاوتی در نظر نمی گیرند، برای حل این مشکل بهتر است والدین با مشاور صحبت کرده، شرایط شخصیتی و روحی کودک مورد نظر را توضیح دهند و راهکار های تجویزی مشاور را برای بهبود شرایط کودک خود به کار بگیرند.

برای اطلاع از موضوع خانواده درمانی بر روی لینک کلیک کنید.

در حل اختلافات الگوی خوبی برای کودکان باشید

الگو بودن برای مدیریت دعوای کودکان

یکی دیگر از اصول مدیریت دعوای کودکان در خانه این است که شما در مواقعی که با همسر یا افراد دیگر اختلاف دارید، به خود مسلط باشید، منطقی فکر کنید، از درگیری فیزیکی خودداری کنید و با راهکار های درست اختلافات خود را حل کنید. در چنین مواقعی کودکان به شما نگاه کرده و از رفتار شما در حل اختلافات الگو برداری می کنند.

چه بهتر است که این یادگیری مثبت باشد و کودکان از شما رفتار منفی را نبینند زیرا اگر به فرزندان آموزش دهید که در دعواهای خود منطقی باشند، درگیری فیزیکی نداشته باشند، پرخاشگاری نکنند و… آن ها رفتار شما را در اختلافاتی که دارید به یاد می آورند، از این تناقض به وجود آمده متعجب می شوند و هیچگاه به توصیه های شما عمل نخواهند کرد.

برای اطلاع از نحوه و زمان عذرخواهی والدین از کودکان بر روی لینک کلیک کنید.

هرگز کودکان را سرزنش نکنید

رفتار کودکانه یعنی اشتباه و خطا، اگر قرار باشد افراد در دوران کودکی پختگی دوران بزرگسالی را داشته باشند که دیگر کودکی معنی ندارد. بنابراین برای مدیریت دعوای کودکان در مواقعی که فرزندان شما عمدا یا سهوا خطایی را مرتکب می شوند به جای سرزنش کردن و تضعیف عزت نفس به آن ها روش درست انجام آن کار را توضیح دهید و بگویید که انتظار دارید از این به بعد چنین خطا و رفتاری را مرتکب نشوند. کودک در این مواقع یاد می گیرد که نسبت به نتیجه کار خود متعهد باشد، از شکست نترسد و از گفتن حقیقت به والدین خود گریزان نباشد.

از خواندن کتاب، بازی و نمایش برای آموزش استفاده کنید

همانطور که گفتیم مدیریت دعوای کودکان همیشه به معنای بیان توضیحات به صورت مستقیم نیست بلکه می توانید از روش های غیر مستقیم برای یاد دادن نکات آموزشی استفاده کنید. بدون شک همه ما می دانیم که کودکان نکاتی که در غالب شعر، موسیقی، نمایش و بازی یاد می گیرند را هیچگاه فراموش نمی کنند. پس اگر کودک شما رفتاری ناشایست در دعواهای خود دارد به جای تنبیه و سرزنش می توانید از چنین روش هایی استفاده کنید.

هرگز تنبیه بدنی را به کار نگیرید

در اکثر مواردی که کودکان به دلیل دعوای با خواهر و برادر خود مورد تنبیه بدنی قرار می گیرند، بعد از مدتی این روش تنبیه برایشان بی اثر شده و حتی کارهای خطرناک تری انجام می دهند زیرا تصور می کنند که از تنبیه بدنی که سخت تر نداریم نهایت کتک می خورم. پس به جای تنبیه فیزیکی و بدنی از روش های دیگری برای مدیریت دعوای کودکان خود استفاده کنید.

برای اطلاع از انواع تعرض به کودکان بر روی لینک کلیک کنید.

توجه فرزندان را به موضوع دیگری جلب کنید

اصول مدیریت دعوای کودکان

در مواقعی که کودکان شما با یکدیگر دعوا می کنند و موضوع مورد بحث آن ها یک رفتار منفی از فرد مقابل می باشد، بهتر است برای مدیریت دعوای کودکان از جنبه های مثبت شخصیتی آن کودک به خواهر یا برادرش توضیح دهید.

با این کار به کودکان خود یاد می دهید که هر فردی اگر رفتاری اشتباه دارد، تعداد زیادی نکته مثبت شخصیتی هم دارد. مثلا می توانید بگویید ببین خواهر یا برادرت تو را چقدر دوست دارد یا اینکه اسباب بازی خودش را به تو داده تا بازی کنی و…. با انجام چنین کارهایی ارتباط عاطفی میان فرزندان خود را بهتر کنید و میزان صمیمیت در خانواده را افزایش دهید.

برای اطلاع از اهمیت روانشناسی رنگ ها برروی لینک کلیک کنید.

بنابراین با توجه به توضیحات گفته شده برای مدیریت دعوای کودکان در تمامی بحث های آنان دخالت نکنید و در مواقع ضروری این کار را انجام دهید، با رفتار خود در ابراز علاقه و محبت حس حسادت را در کودکان ایجاد نکنید و به جای روش های خشنوت آمیز از روش های آموزشی برای توجیه کردن کودکان استفاده کنید زیرا بسیاری از مشکلات بزرگسالی ریشه در اتفاقات دوران کودکی دارند، پس از وارد کردن ضربه روحی به آن ها خودداری کنید.

خلاصه مطلب

ما در این مقاله به بررسی برخی از مهم ترین راهکارهای مدیریت دعوای کودکان در خانه توسط والدین پرداختیم و از تاثیرات رفتارهای اشتباه پدر و مادر بر شخصیت و روحیه کودکان نکاتی را بیان کردیم. با توجه به اهمیت موضوع دعوای کودکان با یکدیگر و تاثیر در روابط عاطفی میان آن ها و حتی تاثیر در آینده، چنانچه در رابطه با این موضوع به مشاوره تخصصی نیاز دارید، می توانید با مشاوران دکتر فکر تماس بگیرید.

آیا برای مدیریت دعوای کودکان می توان به مشاور مراجعه کرد؟

بله، یکی از راه های اصولی که مدیریت دعوا را سریع تر می کند مراجعه به مشاور است

آیا دعواهای کنترل نشده کودکان عواقب خطرناکی دارد؟

بله، می تواند منجر به آسیب های فیزیکی شود، کودکان فحاشی کردن را یاد بگیرند، با خشونت رفتار کردن را بیاموزند و در روابط اجتماعی خود خشن بوده و ضعف اجتماعی داشته باشند

آیا دعوا و اختلافات کودکانه می توانند ادامه دار می شوند؟

در برخی از موارد که کنترل به موقع انجام نشود، بله دعواهای کودکانه ادامه دار شده، وارد بزرگسالی می شوند و عوارض بیشتری را به دنبال خواهند داشت

آیا حسادت کودکان زمینه ساز دعوا می باشد؟

بله، حسادت نسبت به علاقه والدین به فرزند دیگر و تقسیم ناعادلانه امکانات فراهم شده در زندگی

به این پست امتیاز دهید

همچنین ببینید

ترس کودکان از تاریکی

ترس کودکان از تاریکی

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور