جنون جنسی یا اروتومانیا همان فکر و باور بی اساسی است که در آن فرد تصور می کند که شخص یا اشخاص دیگری با موقعیت های برتر عاشق و علاقه مند به او هستند، اما آن را بروز نمی دهند. این پدیده شکل غیر معمول اختلال هذیانی است که در صورت عدم رسیدگی بموقع، مشکلاتی را به وجود می آورد. حال سوال بسیاری از افراد این است که علائم، علت و درمان بیماری جنون جنسی یا اروتومانیا چیست؟
در ادامه خواهیم دید که چه عواملی در پیدایش این اختلال نقش دارند و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. همچنین، چنانچه در این زمینه نیازمند راهنمایی بیشتری هستید و یا با سوالات دیگری مواجه می شوید، می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.
جنون جنسی یا اروتومانیا چیست؟
جنون جنسی یا اروتومانیا که آن را سندروم دکلرامبو نیز می نامند، یک نوع سندروم روانپزشکی است و از زیر گروه های اختلالات هذیانی محسوب می شود. در این نوع بیماری که غالبا در زنان دیده می شود، شخص فکر می کند که مردی از طبقات بالای اجتماعی با موقعیت مالی و اقتصادی بسیار خوب عاشق او شده و این علاقه را مخفی نگه داشته است. البته مردان هم ممکن است چنین بیماری را تجربه کنند اما درصد آن بسیار کمتر از زنان است.
گاهی این توهم تنها به یک شخص ختم نمی شود و فرد تصور می کند که همزمان چند نفر برجسته به او علاقه مندند و این مورد را پنهان می کنند. شخص دارای جنون، نگاه ها، حالت بدن، نوع چیدن اشیاء خانگی و حتی بی ربط ترین رفتارها یا موارد را به عنوان عشق شخص مقابل به خودش تلقی می کند و این باور را دارد که تفکرات او درست است.
این اختلال بیشتر در خانم های خجالتی، وابسته، دارای عزت نفس پائین، سطح تحصیلاتی پائین و موقعیت های نه چندان بالای اجتماعی و مالی دیده می شود. نکته جالب توجه در مورد این بیماری آن است که گاهی حتی شخصی که فکر می کنند عاشق آن ها را از نزدیک ندیده باشند. مثلا، یک سیاستمدار، بازیگر، خواننده و یا فردی مشهور باشد.
علت جنون جنسی چیست؟
جنون جنسی دارای دو شکل اولیه و ثانویه است. اروتومانیا نوع اول همان سندرم دکلرامبو می باشد و معمولا بیماری های زمینه ایی دیگری به آن همراه نیست. اما شروع آن ناگهانی بوده و ممکن است نتایج منفی را به بار آورد.
در ترومای نوع دوم، برخی اختلالات روانی دیگر همچون اسکیزوفرنی، تومورهای مغزی، اختلالات دو قطبی، زوال عقلی (در موارد نادر)، اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، مصرف داروهای ضد افسردگی و اختلال افسردگی شخصیت مرزی نیز وجود داشته باشد.
در بعضی موارد نیز سابقه خانوادگی از بستگان درجه یک که قبلا دچار اختلالات روانپزشکی بوده اند، در بوجود آمدن جنون جنسی دخیل می باشد. از نظر فروید، اروتومانیا یک مکانیسم دفاعی برای مقابله با انگیزه های همجنس گرایی و تمایلات سیر نشده است.
گرچه علم پزشکی نیازمند تحقیقات بیشتری در این زمینه است اما احتمال می رود که برخی ناهنجاری های مغزی همچون عدم تقارن لوب گیجگاهی و حجم بیشتر بطن های جانبی در بیماران جنون جنسی بیشتر است.
البته تاثیر فضای مجازی را نیز نباید در افزایش و پیدایش این بیماری نادیده گرفت. با تمام این تفاسیر، پی بردن به علل چنین اختلالی هنوز نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.
علائم جنون جنسی چیست؟
اروتومانیا می تواند نشانه های مختلفی داشته باشد اما برخی علائم مشابه در افراد مبتلا به آن وجود دارد که در دو سطح احساسی و رفتاری خود نشان می دهند که به شرح زیر می باشند.
- احساس تنهایی و پوچی
- کمبود اعتماد بنفس
- احساس خجالت شرمندگی
- داشتن حسرت شخص مقابل
- حس سوءظن و حسادت
- اطمینان از علاقه دیگری
- حس خشم و عصبانیت از کسی که به عشق شما باور ندارد
- تاثیر منفی نسبت به کسی که این احساس را انکار می کند
- وقت گذاشتن برای کسی که فکر می کند او را دوست دارد
- تلاش برای نزدیک به شخص مورد نظر
- افکار وسواس گونه
- تلاش برای ارسال پیام، نامه، ایمیل یا تماس برای دیگران
- پیگیری برای اطلاع از اینکه فرد مورد نظر کجاست
- انرژی بالا
- مشکل در خوابیدن یا بی خوابی
- تمایل به شرکت در فعالیت های شخص مورد نظر
درمان بیماری اروتومانیا
درمان جنون جنسی بسته به نوع، علت، شدت و علائم مشخصه متفاوت است اما به طور عمده به دو شکل روان درمانی و دارو درمانی و یا ترکیبی از هر دو دیده می شود.
روان درمانی: برای روان درمانی از شیوه شناختی رفتاری (CBT) استفاده می شود. در این روش، درمانگر از طریق تکنیک های بازسازی شناختی، سعی می کند تا افکار و عقاید فرد را تغییر دهد.
در برخی از موارد ممکن است از روش بیزار درمانی یا تصاویر هدایت شده جهت کاهش علائم جنون جنسی بهره برده شود.
در درمان شناختی، از اتحاد درمانی، استراتژی های مدیریت ریسک، افزایش سیستم حمایت زمینه ایی، افزایش اعتماد بنفس و بررسی سوگیری شناختی کمک گرفته می شود.
دارو درمانی جنون جنسی
در مواردی که مورد حاد باشد و تشخیص داده شود که درمان شناختی برای جنون جنسی موثر نیست، از داروهای ضد روان پریشی استفاده می شود. این داروها تاثیر تفکر هذیانی را کاهش می دهند و اثرپذیری بسیار سریعتری دارند. نحوه عملکرد داروهای مربوطه بدین صورت است که گیرنده های دوپامین را در مغز مسدود می کند و هذیان ها را از بین می برند.
البته داروهای اروتومانیا خالی از عارضه نیز نیستند. به عنوان مثال، ایجاد سرگیجه، بی قراری، ضعف و خستگی، دهان خشک، تاری دید، بالا رفتن وزن، کاهش یا بی میلی جنسی، یبوست، حالت تهوع، فشار خون پائین و تشنج از جمله این عوارض می باشند.
سخن پایانی
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات سودمندی را در مورد اینکه جنون جنسی یا اروتومانیا چیست و چه علائمی دارد؟ کسب کرده و با شیوه های درمانی آن آشنا شده باشید.
با توجه به آنکه اختلالات روانی و جنسی گوناگونی زیادی دارند، متاسفانه بسیاری از افراد نسبت به آن ها اهمیت چندانی نمی دهند. اگر هر کدام از علائم ذکر شده را دارا می باشید و نشانه های دیگری را در خود احساس می کنید که موجب آزار روحی تان می شود، توصیه می شود که از مشاوران ما کمک بگیرید. کارشناسان و همکاران ما در تمامی روزهای هفته از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب آماده پاسخگویی به شما هستند.
جنون جنسی یا اروتومانیا چیست؟
ر این نوع بیماری که غالبا در زنان دیده می شود، او فکر می کند که مردی از طبقات بالای اجتماعی با موقعیت مالی و اجتماعی بسیار خوب عاشق آن ها شده و او این علاقه را مخفی نگه داشته است.
علائم جنون جنسی کدام است؟
در مقاله حاضر می توانید بارزترین علائم مربوط به را مطالعه فرمائید.
آیا جنون جنسی قابل درمان است؟
بله. درمان جنون جنسی بسته به نوع، علت، شدت و علائم مشخصه متفاوت است. اما به طور عمده به دو شکل روان درمانی و دارو درمانی و یا ترکیبی از هر دو دیده می شود.
جنون جنسی چه علتی می تواند داشته باشد؟
علت های متعددی می تواند در بوجود آمدن اروتومانیا نقش داشته باشند که ما سعی کرده در این مقاله به آن ها اشاره کنیم.