درمان ناباروری
درمان ناباروری

روش های درمان ناباروری و علل ناباروری

درمان ناباروری موضوع مورد بحث ما در این مطلب است. اگر در مورد علل ناباروری در مردان، علل ناباروری در زنان و یا روش های درمان ناباروری اطلاعات کافی را ندارید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به تمامی سوالات شما در رابطه با درمان ناباروری با داروهای گیاهی و یا ناباروری چیست؟ پاسخ دهیم.

درمان ناباروری

ما در مطالب قبلی سعی کردیم به بررسی مشکلاتی که در حین بارداری ممکن است رخ دهد مانند یبوست در بارداری، بواسیر در بارداری، درد پهلو در بارداری و دیگر موارد که طی فرایند بارداری رخ می دهد، بپردازیم. اما در این قسمت عدم باروری یکی از مشکلات شایع این روزها است، موضوع مورد بحث ما می باشد.

بسته به علت ناباروری، می توان آن را از طریق درمان های مختلف باروری، از جمله درمان ها، داروها، روش های IUI یا IVF و غیره درمان کرد.

بله، ناباروری بسته به علت آن قابل درمان است. درمان های مختلف می تواند به یک زوج کمک کند تا باردار شده و منجر به زایمان موفق شوند. با این حال، برخی از علل، به ویژه ناهنجاری‌های ساختاری در اندام‌های تناسلی، قابل اصلاح نیستند و نیاز به درمان‌هایی مانند تکنیک‌های کمک باروری برای رسیدن به بارداری دارند.

ناباروری می تواند هم در مردان و هم در زنان رخ دهد. تقریباً از هر هفت زوجی که بیش از یک سال رابطه جنسی مکرر و محافظت نشده دارند، یک نفر نمی توانند بچه دار شود.

ناباروری چیست؟

درمان ناباروری مردان چگونه است؟

در بسیاری از مواقع علت دقیق ناباروری ناشناخته مانده و با وجود انجام آزمایشات مختلف قابل شناسایی نیست. پزشک ممکن است برخی از درمان ها و روش های باروری را توصیه کند که عبارتند از:

درمان عفونت ها: عفونت های دستگاه تناسلی ممکن است منجر به ناباروری شود. یک دوره آنتی بیوتیک به درمان آنها کمک می کند.

عمل جراحی: واریکوسل، وضعیتی که در آن وریدهای کیسه بیضه بزرگ می‌شوند، می‌تواند باعث ناباروری مردان شود که می‌توان آن را با جراحی ترمیم کرد.

تکنیک‌های بازیابی اسپرم شامل باز کردن بیضه‌ها با جراحی برای استخراج اسپرم و انتقال آن به رحم یا بارور کردن آن در بیرون در یک لوله آزمایش است.

مشاوره: در صورت وجود مشکلاتی مانند اختلال نعوظ یا انزال زودرس، داروها و مشاوره ممکن است کمک کننده باشد.

درمان هورمونی: عدم تعادل هورمونی ممکن است بر رشد اسپرم در برخی از مردان تأثیر بگذارد. درمان هورمونی، مانند درمان با گنادوتروپین، می تواند به این مردان کمک کند.

تکنیک های کمک باروری نیز شامل موارد زیر می شود که در درمان ناباروری موثر است.

لقاح مصنوعی: اسپرم های استخراج شده یا در دهانه رحم یا مستقیماً در رحم زن قرار می گیرند.

لقاح آزمایشگاهی : اسپرم های سالم با چندین تخمک در ظرفی در آزمایشگاه مخلوط می شوند. سپس این تخمک های بارور شده در رحم قرار می گیرند.

تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم: اسپرم منفرد مستقیماً به تخمک تزریق می شود.ی پس از لقاح، تخمک بارور شده در رحم قرار می گیرد.

برای اطلاع از عوامل رشد جنین کلیک کنید.

ناباروری زنان چگونه درمان می شود؟

برای درمان ناباروری در زنان بهتر است که ابتدا علت آن مشخص گردد. به صورت کلی یکی از علل ناباروری در زنان در صورتی که مشکل خاص دیگری وجود نداشته باشد، استرس است. تاثیر اضطراب در بارداری همانطور که می تواند قابل توجه باشد، در قبل از بارداری نیز قابل توجه است و باید به آن توجه ویژه ای شود.

درمان ناباروری در زنان به مدت زمان ناباروری، سن زن و علل آن بستگی دارد. این شامل دارو، جراحی، یا تکنیک های کمک باروری است.

داروهای باروری

این داروها در موارد اختلالات تخمک گذاری استفاده می شوند یا می توانند برای تحریک کیفیت بهتر تخمک یا تخمک اضافی در یک زن در حال تخمک گذاری استفاده شوند. این داروها عبارتند از:

  • کلومیفن سیترات
  • گنادوتروفین ها
  • متفورمین
  • لتروزول
  • بروموکریپتین

این داروهای تخمک گذاری با خطر ایجاد عوارض همراه هستند که عبارتند از:

  • حاملگی چند قلو
  • سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
  • خطر طولانی مدت سرطان تخمدان
  • جراحی لاپاروسکوپی

این جراحی شامل اصلاح ناهنجاری‌های ساختاری دستگاه تناسلی با کمک یک دوربین لوله‌مانند باریک و نورانی است که از طریق یک برش کوچک در شکم وارد می‌شود. نمونه هایی از این جراحی ها عبارتند از:

  • برداشتن پولیپ یا فیبروم آندومتر
  • از بین بردن چسبندگی لگن یا رحم
  • جراحی های لوله

اگر لوله فالوپ مسدود یا پر از مایع باشد، این جراحی ها به برداشتن چسبندگی، گشاد شدن لوله یا ایجاد دهانه لوله جدید کمک می کند.

  • گامت انتقال داخل فالوپی

یک ابزار فیبر نوری کوچک به نام لاپاروسکوپ برای هدایت انتقال اسپرم و تخمک بارور نشده در لوله فالوپ ماده با ایجاد یک برش کوچک روی شکم استفاده می شود.

  • انتقال زیگوت به داخل فالوپ

تخمک در آزمایشگاه بارور می شود و سپس این تخمک بارور شده با استفاده از لاپاراسکوپ به لوله فالوپ منتقل می شود. این روش در زنان دارای لوله فالوپ سالم استفاده می شود.

  • اهدا کننده تخمک

جنین از اهداکننده به ماده نابارور منتقل می شود. این تکنیک در زنان مسن بیشتر رایج است.

  • انجماد جنین

این روش زمانی استفاده می شود که چرخه لقاح آزمایشگاهی در یک زمان جنین های بیشتری تولید کند. سپس جنین های باقی مانده برای انتقال در چرخه آینده حفظ می شوند.

علل ناباروری در مردان

علل ناباروری در مردان و زنان چیست؟

باردار نشدن می تواند به دلیل وجود مشکل در زن یا مرد یا هر دو باشد. علتی که بر باروری تأثیر می گذارد یا ناشناخته است یا ترکیبی از عوامل زن و مرد است.

 علل ناباروری مردان عبارتند از:

  • کم یا عدم وجود اسپرم
  • عملکرد غیر طبیعی اسپرم
  • واریکوسل
  • اختلال هورمونی
  • نقص کروموزومی
  • مشکل ایمنی
  • نقص مادرزادی
  • مسئله انزال
  • بیضه های نزول نکرده
  • جراحی قبلی
  • عفونت

علل ناباروری زنان عبارتند از:

  • اختلال تخمک گذاری (سندرم تخمدان پلی کیستیک)
  • نقص های ساختاری در اندام های دستگاه تناسلی
  • عفونت ها، مانند بیماری التهابی لگن
  • آندومتریوز (زمانی که بافتی که به طور معمول در رحم وجود دارد در مکان های دیگر رشد می کند)
  • نقائص هنگام تولد
  • کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)
  • هورمون
  • هیستروسالپنگوگرافی

قبل از مراجعه برای درمان بارداری بهتر است اطلاعات خود را از علائم بارداری پنهان نیز افزایش دهید. زیرا در برخی موارد نادر مشاهده می شود که زن بارداری پنهان دارد و به همین دلیل تصور می کند که نابارور است.

آزمایش های باروری

در این قسمت همراه ما باشید تا انواع آزمایش هایی را که برای آزمایش باروری انجام می شود به شما بگوییم.

  • تست تخمک گذاری

تست تخمک گذاری یک کیت پیش‌بینی تخمک‌گذاری بدون نسخه در خانه، افزایش هورمون لوتئینیزه کننده را که قبل از تخمک‌گذاری رخ می‌دهد، تشخیص می‌دهد. آزمایش خون برای پروژسترون – هورمونی که پس از تخمک گذاری تولید می شود – می تواند نشان دهد که شما در حال تخمک گذاری هستید. سایر سطوح هورمونی مانند پرولاکتین نیز ممکن است بررسی شوند.

  • هیستروسالپنگوگرافی

 در طول هیستروسالپنگوگرافی، اشعه ایکس به رحم شما تزریق می شود و برای بررسی مشکلات داخل رحم، یک عکس اشعه ایکس گرفته می شود. این آزمایش همچنین نشان می دهد که آیا مایع از رحم خارج شده و از لوله های فالوپ شما بیرون می ریزد یا خیر. اگر مشکلی پیدا شد، احتمالاً به ارزیابی بیشتری نیاز خواهید داشت.

  • آزمایش ذخیره تخمدان

 این آزمایش به تعیین کیفیت و کمیت تخمک های موجود برای تخمک گذاری کمک می کند. زنانی که در معرض خطر کمبود تخمک هستند. از جمله زنان بالای ۳۵ سال  ممکن است این سری از آزمایش های خون و تصویربرداری را انجام دهند.

سایر آزمایشات هورمونی سایر آزمایشات هورمونی سطح هورمون های تخمک گذاری و همچنین هورمون های تیروئید و هیپوفیز را که فرآیندهای تولید مثل را کنترل می کنند، بررسی می کند.

تست های تصویربرداری سونوگرافی لگن به بررسی بیماری رحم یا لوله فالوپ می پردازد. گاهی از سونوهیستروگرام، که به آن سونوگرافی انفوزیون نمکی نیز می گویند، یا هیستروسکوپی برای مشاهده جزئیات داخل رحم که در سونوگرافی معمولی قابل مشاهده نیستند استفاده می شود.

بسته به وضعیت شما، به ندرت آزمایش شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

لاپاراسکوپی این جراحی کم تهاجمی شامل ایجاد یک برش کوچک در زیر ناف و قرار دادن یک دستگاه نازک دید برای بررسی لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ها و رحم است. لاپاراسکوپی می تواند اندومتریوز، اسکار، انسداد یا بی نظمی لوله های فالوپ و مشکلات تخمدان ها و رحم را شناسایی کند.

  • آزمایش ژنتیک

 آزمایش ژنتیک به تعیین اینکه آیا تغییراتی در ژن های شما وجود دارد که ممکن است باعث ناباروری شود کمک می کند.

  • رفتار

درمان ناباروری به علت، سن شما، مدت زمان ناباروری و ترجیحات شخصی بستگی دارد. از آنجایی که ناباروری یک اختلال پیچیده است، درمان شامل تعهدات مالی، فیزیکی، روانی و زمانی قابل توجهی است.

درمان‌ها می‌توانند باروری را از طریق دارو یا جراحی بازیابی کنند یا با تکنیک‌های پیچیده به باردار شدن کمک کنند.

علل ناباروری در زنان

روش های درمان ناباروری با انواع داروها

داروهایی که تخمک گذاری را تنظیم یا تحریک می کنند به عنوان داروهای باروری شناخته می شوند. داروهای باروری درمان اصلی زنانی است که به دلیل اختلالات تخمک گذاری نابارور هستند.

داروهای باروری معمولاً مانند هورمون های طبیعی و هورمون محرک فولیکول و هورمون لوتئین کننده  برای تحریک تخمک گذاری عمل می کنند. آنها همچنین در زنانی که تخمک گذاری دارند برای تحریک تخمک بهتر یا تخمک یا تخمک اضافی استفاده می شود.

داروهای باروری عبارتند از:

کلومیفن سیترات. این دارو که از راه خوراکی مصرف می‌شود، تخمک‌گذاری را تحریک می‌کند و باعث می‌شود غده هیپوفیز FSH و LH بیشتری آزاد کند که باعث تحریک رشد فولیکول تخمدان حاوی تخمک می‌شود. این به طور کلی اولین خط درمان برای زنان کمتر از ۳۹ سال است که PCOS ندارند.

گنادوتروپین ها این درمان های تزریقی تخمدان را برای تولید چند تخمک تحریک می کند.

گنادوتروپین، گنادوتروپین جفتی انسانی برای بالغ شدن تخمک ها و تحریک آزادسازی آنها در زمان تخمک گذاری استفاده می شود. این نگرانی وجود دارد که با استفاده از گنادوتروپین، چندقلوها و زایمان زودرس بیشتر باشد.

متفورمین این دارو زمانی استفاده می شود که مقاومت به انسولین یک علت شناخته شده یا مشکوک ناباروری باشد، معمولاً در زنان با تشخیص متفورمین (فورتامت) به بهبود مقاومت به انسولین کمک می کند، که می تواند احتمال تخمک گذاری را بهبود بخشد.

لتروزول. لتروزول متعلق به دسته ای از داروهای شناخته شده به عنوان مهارکننده های آروماتاز ​​است و به روشی مشابه کلومیفن عمل می کند. لتروزول معمولاً برای زنان کمتر از ۳۹ سال مبتلا به PCOS استفاده می شود.

بروموکریپتین بروموکریپتین یک آگونیست دوپامین، ممکن است زمانی استفاده شود که مشکلات تخمک گذاری به دلیل تولید بیش از حد پرولاکتین (هیپرپرولاکتینمی) توسط غده هیپوفیز باشد.

خطرات داروهای باروری

استفاده از داروهای باروری با خطراتی همراه است، از جمله:

بارداری با چند قلو. شانس شما با داروهای تزریقی تا ۳۰ درصد افزایش می یابد. داروهای باروری تزریقی نیز خطر اصلی سه قلو یا بیشتر را دارند.

به طور کلی، هر چه تعداد جنین های بیشتری را حمل کنید، خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و مشکلات بعدی رشد بیشتر می شود.

سندرم تحریک بیش از حد تخمدان نیز از جمله مشکلات دیگری است که ممکن است به وجود بیاید. تزریق داروهای باروری برای القای تخمک گذاری می تواند باعث OHSS شود که نادر است. علائم و نشانه‌هایی که شامل تخمدان‌های متورم و دردناک است، معمولاً بدون درمان از بین می‌روند و شامل درد خفیف شکم، نفخ، تهوع، استفراغ و اسهال می‌شود.

ممکن است شکل شدیدتری از OHSS ایجاد شود که می‌تواند باعث افزایش سریع وزن، بزرگ شدن تخمدان‌های دردناک، مایع در شکم و تنگی نفس شود.

خطرات طولانی مدت تومورهای تخمدان. بیشتر مطالعات روی زنانی که از داروهای باروری استفاده می کنند نشان می دهد که خطرات درازمدت کمی وجود دارد. با این حال، چند مطالعه نشان می دهد که زنانی که داروهای باروری را به مدت ۱۲ ماه یا بیشتر بدون بارداری موفق مصرف می کنند، ممکن است در معرض خطر افزایش تومورهای تخمدان مرزی در آینده باشند.

خطر ابتلا به تومورهای تخمدان در زنانی که هرگز باردار نمی شوند، بیشتر است، بنابراین ممکن است به جای درمان، به مشکل زمینه ای مرتبط باشد. از آنجایی که میزان موفقیت معمولاً در چند دوره اول درمان بیشتر است، ارزیابی مجدد مصرف دارو هر چند ماه یکبار و تمرکز بر روی درمان هایی که بیشترین موفقیت را دارند مناسب به نظر می رسد.

 

برای اطلاع از نشانه های درد زایمان طبیعی کلیک کنید.

 

جراحی برای بازگرداندن باروری

چندین روش جراحی می تواند مشکلات را اصلاح کند یا باروری زنان را بهبود بخشد. با این حال، این روزها به دلیل موفقیت درمان های دیگر، درمان های جراحی برای باروری نادر است. آنها عبارتند از:

جراحی لاپاراسکوپی یا هیستروسکوپی

 جراحی ممکن است شامل اصلاح مشکلات آناتومی رحم، برداشتن پولیپ‌های آندومتر و برخی از انواع فیبروم‌هایی باشد که حفره رحم را بد شکل می‌دهند، یا از بین بردن چسبندگی‌های لگنی یا رحمی.

جراحی های لوله

 اگر لوله‌های فالوپ شما مسدود یا پر از مایع باشد، پزشک ممکن است جراحی لاپاراسکوپی را برای برداشتن چسبندگی، گشاد کردن لوله یا ایجاد دهانه لوله جدید توصیه کند. این جراحی نادر است، زیرا نرخ بارداری معمولا با لقاح آزمایشگاهی IVF بهتر است. برای این جراحی، برداشتن لوله های شما یا انسداد لوله های نزدیک به رحم می تواند شانس بارداری شما را با IVF افزایش دهد.

درمان ناباروری با داروهای گیاهی

برای درمان ناباروری با داروهای گیاهی روش ها و توصیه های بسیاری وجود دارد. اینکه از کدام گیاه و دارو استفاده کنید، بستگی به شرایط شما و یا دلیل ناباروری شما دارد. ما در ادامه برخی از مواد گیاهی را که می توانید برای درمان ناباروری استفاده کنید، به شما معرفی خواهیم کرد.

  • گیلاس زمستانی
  • انار
  • دارچین
  • گیاه پنج انگشت
  • خرما
  • ریشه ماکارو

خلاصه مطلب

ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی روش های درمان ناباروری بپردازیم. اینکه علل ناباروری در مردان و یا علل ناباروری در زنان چیست. اگر پس از مطالعه این مطلب، نیاز به اطلاعات بیشتری در خصوص اینکه ناباروری چیست؟ دارید و یا درمان ناباروری با داروهای گیاهی را می خواهید بدانید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

آیا اضطراب می تواند از جمله دلایل ناباروری باشد؟

بله در زنان مخصوصاً اضطراب منجر به ناباروری خواهد شد.

برای اطلاع از بهترین درمان ناباروری چه راهی وجود دارد؟

بهترین درمان با توجه به سن مرد یا زن و شرایطی که دارند تجویز می شود.

آیا داروهای سنتی می توانند در درمان ناباروری موثر باشند؟

بله تا حدودی داروهای سنتی می توانند در این مورد موثر باشند.

ناباروری در مردان چه دلایلی دارد؟

شرایط ارثی، اضطراب، ضعیف بودن اسپرم و بسیاری موارد دیگر می تواند منجر به ناباروری در مردان شود.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

همچنین ببینید

سنجش هورمون hCG

هورمون hCG چیست و چه زمانی ترشح می شود؟

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور