آیا می دانید آزمایش پاپ اسمیر چیست؟ پاپ اسمیر یعنی نمونه برداری از سلول های دهانه رحم برای معاینه و تشخیص سرطان احتمالی رحم یا وجود زمینه های آن، که برای تمامی بانوان بالای 21 سال توصیه می شود. با توجه آنکه این آزمایش چندان شناخته شده نیست، غالبا سوالات زیادی در مورد نحوه آمادگی و عوارض آزمایش پاپ اسمیر و همچنین اینکه چند روز بعد از پریود می توان آن را انجام داد و رابطه بعد از تست پاپ اسمیر چگونه است، مطرح می شود.
به همین منظور در این مقاله قصد داریم تا عوارض آزمایش پاپ اسمیر و انواع آن را به همراه اطلاعات جانبی مورد بررسی قرار دهیم. اگر قصد دارید این آزمایش را انجام دهید یا نیازمند راهنمایی های بیشتری هستید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
هدف از تست پاپ اسمیر، غربالگری سرطان دهانه رحم است. در این آزمایش با نمونه برداری از سلول های دهانه رحم مشخص می شود که آیا در این قسمت سلول های سرطانی وجود دارد و یا دهانه رحم مستعد سرطانی شدن هست یا خیر؟
منظور از دهانه رحم آن بخش از دستگاه تناسلی زنان است که در پایین رحم قرار داشته و به کانال واژن وصل می شود. این همان قسمتی است که در طی نزدیکی اسپرم از طریق آن وارد رحم شده تا با عبور از لوله فالوپ به تخمک رسیده و آن را بارور نماید.
هر چه آزمایش پاپ اسمیر زودتر انجام شود، تشخیص سرطان احتمالی بموقع تر و درمان نیز موثرتر خواهد بود.
در این آزمایش، پزشک متخصص وسیله ایی به نام اسپکولوم را وارد واژن نموده و از طریق ابزارهای خاصی از سلول های دهانه رحم نمونه برداری می کند.
انواع پاپ اسمیر
پاپ اسمیر معمولا به همان روشی که در بالا توضیح داده شد، انجام می گیرد که آن را پاپ اسمیر معمولی نیز می گویند. اما ممکن است که پزشک بنا به صلاحدید خود از شیوه دیگری برای نمونه گیری استفاده کند. بدین مفهوم که از سلول های ناحیه انتقالی بین اکتوسرویکس و اندوسرویکس نمونه برداشت نماید.
این روش که سیتولوژی مبتنی است، به جای کاردک، از یک برس پیکانی شکل برای برداشتن سلول ها استفاده می کند. سپس نمونه را در ظروف مخصوص قرار داده و در آزمایشگاه بررسی می کنند.
یک آزمایش دیگر که شبیه به تست پاپ اسمیر می باشد، آزمایش پاپیلومای انسانی یا همان HPV می باشد که هدف اصلی آن تشخیص زگیل تناسلی است که گاها منجر به سرطان دهانه رحم می شوند. در برخی موارد نیز ممکن است که هر دو آزمایش پاپ اسمیر و HPV با هم انجام شود.
پاپ اسمیر در چه سنی انجام می شود؟
کشورهای مختلف ممکن است دستورالعمل های متفاوتی را در مورد زمان مجاز انجام تست پاپ اسمیر داشته باشند. اما به طور کلی در همه آن ها توصیه می شود که این آزمایش تا قبل از 21 سالگی انجام نگیرد. برخی از کشورها نیز آن را زیر 25 سال مجاز نمی دانند.
در کشور ما نیز از 21 تا 65 سالگی محدوده سنی مناسب جهت انجام پاپ اسمیر شناخته شده است. پس از 65 سالگی اگر خانمی قبلا سرطان رحم نگرفته باشد، معمولا دیگر خطری او را از این حیث تهدید نمی کند. تعداد دفعات لازم برای انجام تست پاپ اسمیر نیز بسته به سن به شرح زیر می باشد.
- قبل از 21 سالی حتی در صورت داشتن فعالیت جنسی نباید انجام شود.
- از سن 21 تا 65 سالگی اگر در بار اول نتیجه نرمال بود، بایستی هر 3 تا 5 سال این آزمایش تکرار شود.
- در سنین بالای 65 سال نیازی به این ازمایش نیست
عوارض آزمایش پاپ اسمیر
پاپ اسمیر درد چندانی نداشته و دارای ایمنی بسیار بالایی است. البته پس از انجام تست احتمالا درد و گرفتگی خفیف تا شدید را حس کنند و احتمالا این درد تا 1 الی 2 روز پس از آزمایش نیز طول بکشد.
از این رو، پاپ اسمیر به طور کلی عارضه خاصی ندارد. تنها این احتمال وجود دارد که خانم نسبت به تجهیزات و ابزارهایی که متخصص برای آزمایش استفاده می کند، مثل دستکش لاتکس یا روان کننده های واژینال حساسیت نشان دهد.
نکته قابل ذکر آن است که اگر سوزش و خارش ناحیه تناسلی داشتید، بایستی به پزشک مراجعه نمود.
آمادگی برای آزمایش پاپ اسمیر
احتمالا فکر اینکه قرار است در آزمایش پاپ اسمیر از دهانه رحم شما نمونه برداری شود در مراحل ابتدایی ترسناک به نظر آید. اما اگر بدانید که درد چندانی را تجربه نخواهید کرد، نگرانی تان کمتر خواهد شد.
بعلاوه، تمام فرایند این کار چند دقیقه ایی بیشتر طول نخواهد کشید. روند انجام این تست نیز بدین صورت است که پس از مراجعه به مرکز مورد نظر، ابتدا پزشک قلب، ریه ها، شکم و دستگاه تناسلی خارجی شما را معاینه می کند و سپس با دستگاهی که اسپکواوم نام دارد، دیواره های واژن را باز نگه می دارد. اگر در حین برداشتن نمونه نفس های عمیق تری بکشید، درد کمتر را احساس خواهید کرد.
نکاتی که در زیر در مورد آمادگی برای آزمایش پاپ اسمیر ذکر شده است را رعایت نمایید تا با مشکلات و درد کمتری مواجه شوید.
- دو روز پیش از موعد پاپ اسمیر رابطه جنسی نداشته نباشید.
- واژن خود را با فشار آب نشویید.
- در روز تست، تامپون یا هر چیز دیگری در داخل واژن خود خودداری کنید.
- اطلاعات خود را در مورد نحوه و فواید آزمایش پاپ اسمیر افزایش دهید.
- اگر برای اولین بار است که این تست را انجام می دهید، حتما پزشک را مطلع کرده و تمامی اطلاعات مورد نیاز را در اختیار او قرار دهید.
- پیش از انجام آزمایش حتما مثانه خود را ادرار خالی کنید.
- اگر احساس درد شدیدی کردید حتما به متخصص بگویید.
تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود
برای بسیاری از بانوان این سوال مطرح می شود که آیا در دوران پریود هم می توان تست پاپ اسمیر را انجام داد؟ حقیقت این است که دوران قاعدگی مانعی برای این آزمایش ایجاد نمی کند، اما در دقت و درستی نتیجه آن ممکن است مشکل به وجود آورد.
به ویژه اگر تست در زوهای نخست عادت ماهیانه که خون جاری بیشتر است صورت گیرد. داشتن لکه قبل یا بعد از پریود، نیز به مراتب بهتر از روزهایی که خون خروجی زیاد می باشد.
حال سوال بعدی آن است که تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود بهتر می باشد؟ باید بگوییم که بهترین دوره زمانی برای این منظور، حدود 9 الی 20 روز پس از اولین روز قاعدگی می باشد. برای آن دسته از خانم هایی که سیکل قاعدگی منظمی ندارند نیز جای نگرانی نیست. از طریق صحبت با پزشک می توانید راهنمایی های لازم را کسب نمایید.
نکات پس از انجام تست پاپ اسمیر
سوال متدوال و مهم دیگری که خانم ها غالبا می پرسند، این است که آیا رابطه بعد از تست پاپ اسمیر خطر آفرین نیست؟ پاسخ اکثر متخصصان خیر می باشد. یعنی می توان بافاصله بعد از انجام پاپ اسمیر رابطه جنسی برقرار کرد و در این مورد جای نگرانی نیست. هر خانمی بنا به تصمیم خود می تواند رابطه جنسی یا نزدیکی داشته باشد.
با این وجود، در صورت داشتن یک سری علائم که خارج از حالت نرمال هستند، بایستی حتما با پزشک خود مشورت کنید. مثلا داشتن مقدار کمی خونریزی طبیعی بعد از تست است، اما اگر میزان این خونریزی بیش از حد باشد می بایست موضوع را پزشک خود در میان بگذارید. زیرا احتمال بی میلی جنسی وجود دارد. این احتیاط در مورد سایر علائم غیر طبیعی نیز صدق می کند.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش بر این بود تا شما را با مواردی همچون آمادگی ، عوارض و رابطه جنسی بعد آزمایش پاپ اسمیر و نکات مربوط به انجام آن در زمان پریود آشنا کنیم.
اگر در شرف انجام این تست هستید یا آن را پشت سر گذاشته و با مشکلاتی مواجه شده اید، می توانید در همه روزهای کاری هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب بصورت تلفنی یا آنلاین با کارشناسان ما در ارتباط باشید. همکاران ما در اسرع وقت پاسخگوی تمامی سوالات خواهند بود.
عوارض آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
پاپ اسمیر به طور کلی عارضه خاصی ندارد. تنها این احتمال وجود دارد که خانم نسبت به تجهیزات و ابزارهایی که متخصص برای آزمایش استفاده می کند، مثل دستکش لاتکس یا روان کننده های واژینال حساسیت نشان دهد.
چند روز بعد از پریود می توان پاپ اسمیر انجام داد؟
وران قاعدگی مانعی برای این آزمایش ایجاد نمی کند، اما در دقت و درستی نتیجه ان ممکن است مشکل به وجود آورد.
آیا لازم است که قبل از پاپ اسمیر نکات خاصی رعایت شود؟
در این مقاله می توانید نکات مربوط به آمادگی قبل از پاپ اسمیر را مطالعه فرمایید.
آیا بعد از پاپ اسمیر می توان نزدیکی داشت؟
مانع خاصی برای این منظور وجود ندارد و بستگی به میل و توان خانم دارد.