ناهمگونی جنسی
ناهمگونی جنسی

ناهمگونی جنسی چیست و چه علائمی دارد؟

ناهمگونی جنسی یعنی عدم تطابق هویت جنسی با جنسیت کسب شده در بدو تولد که با نام تراجنسیتی نیز شناخته می شود. بدین مفهوم که اینگونه افراد با ویژگی های فیزیکی و القائات خاص جنسیت فعلی خود، احساس راحتی نکرده و دوست دارند که ویژگی های جنس مخالف را داشته باشند و این امر گاها پریشانی جنسیتی را بوجود می آورند اما به دلیل آنکه درصد کمی را شامل می شوند، اغلب افراد نمی دانند که علائم، نحوه تشخیص و درمان ناهمگونی جنسی چیست؟

به همین دلیل اگر می خواهید در این زمینه آگاهی بیشتری کسب نمائید، پیشنهاد می دهیم که مقاله حاضر را مطالعه کنید. همچنین، چنانچه در مورد ناهمگونی جنسی نزدیکانتان مشکوک هستید و یا در حیطه درمان نیازمند راهنمایی می باشید، می توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و مشاوره دریافت نمائید.

ناهمگونی جنسی چیست؟

ناهمگونی جنسی چیست؟

ناهمگونی جنسی که عموما تحت عنوان تراجنسیتی شناخته می شد، یک نوع نارسایی جنسیتی محسوب می شود که در آن احساس درونی فرد در مورد مرد یا زن بودنش با جنسیتی که از هنگام تولد تا بحال داشته است، در تضاد است. به عبارتی دیگر، این افراد دوست دارند که رفتار، لباس پوشیدن، و سبک زندگی شان مطابق با جنس مخالف آنچه که هستند باشد.

عده ایی نیز آنقدر از ماهیت جنسی فعلی خود ناراضی هستند که برای تبدیل شدن به جنس مخالف دست به عمل های جراحی می زنند. این نوع نارضایتی و پریشانی ناشی از ناهمگونی جنسی را ملال جنسیتی یا دیسفوریای جنسیتی نیز می نامند که البته تا قبل از سال 2013 با اصطلاح اختلال هویت جنسی شناخته می شود. اما برای آنکه دید اجتماعی نسبت به این طیف منفی نباشد، استفاده از این اصطلاح منسوخ شد.

این احساس آشفتگی در برخی از افراد ترنس به صورت دائمی و در بعضی دیگر به شکل دوره ایی مشاهده می شود. در مجموع، فشارهای روحی درونی ناشی از این تعارض و همچنین دیدگاه های اجتماعی موجب آسیب به سلامت روان اشخاص دارای ناهمگونی جنسی می شود.

علائم ناهمگونی جنسی چیست؟

برخی از کودکان در سنین خردسالی ممکن است گاهی رفتارهایی از خود بروز دهند که چندان با کلیشه های فرهنگی و دیدگاه ما در مورد زن و مرد مطابقت نداشته باشند. اما لزوما نمی توان آن ها را جزء دسته های ناهمگونی جنسی قرار داد. حتی گاهی بزرگسالان نیز ممکن است گرایش هایی نسبت به رفتارهای جنس مخالف نشان دهند و این سوال را ایجاد کنند که آیا تراجنسیتی هستند یا خیر.

قبل از اینکه در مورد علائم واقعی ناهمگونی جنسی صحبت کنیم، خوب است که بدانید تراجنسیتی در سه دسته کلی جای می گیرند. یک دسته مردانی هستند که میل به زن شدن دارند. دسته دیگر زنانی که تمایل به مرد شدن و آخرین دسته مربوط به افرادی است که نسبت به ویژگی های هردو جنس کشش دارند.

نشانه های ناهمگونی جنسی در کودکان

علائم ناهمگونی جنسی چیست؟
  •  عدم تمایل به شرکت در بازی ها یا فعالیت‌های مربوط به همجنس های خود. این کودکان معمولا دوست دارند که با جنس مخالف خود بازی کنند و یا علاقه مند به خرید اسباب بازی های مربوط به آنها هستند.
  • علاقه به لباس ها یا مدل موی جنس مخالف. کودکان تراجنسیتی معمولاً از والدین خود می‌خواهند که موهای آنها را شبیه به موهای معمولی جنس مخالف در آورد.
  •  بی علاقه گی به نام خود. اگر فرزندتان دائماً از نام خود گله و شکایت می‌کند و دوست دارد که او را با نامی دیگر به ویژه نام مختص به جنس مخالف خود صدا بزنید احتمالاً باید به ناهمگونی جنسیتی مشکوک شد.
  • دوست دارند که آنها را با جنس مخالف بشناسید. مثلا اگر فرزندتان یک پسر است به جای آنکه بگوید کاش یه دختر بودم از عبارت من یک دختر هستم استفاده می کند.
  • احساس آشفتگی و پریشانی در مورد جنسیت خود. اینگونه بچه ها دائماً هویت جنسی خود را زیر سوال می برند و به سختی حاضر به پوشیدن لباس های متناسب با جنسیت فعلی می شوند. البته کنجکاوی کودکان در مورد تفاوت های جنسیتی تا حدی طبیعی است و نمی‌توان آن را لزوما ترا جنسیت دانست.
  •  علاقه زیاد به اندام ناحیه تناسلی یا ویژگی های جنسیتی همون سینه ها یا آلت تناسلی که با هویت جنسی آن ها تطابق دارد.
  •  بروز احساسات و واکنش هایی که معمولاً در جنس مخالف دیده می شود.

نشانه‌های ناهمگونی جنسی در نوجوانان و بزرگسالان

  • میل شدید به زندگی در قالب ویژگی های جنس مخالف
  •  بیزاری از اندام تناسلی و ویژگیهای فیزیکی کسب شده به هنگام تولد و علاقه بسیار به داشتن ویژگی های جنسی جنس مخالف.
  • علاقه به رفتار کردن و لباس پرسیدن همچون جنس مخالف
  • میل زیاد به جنس مخالف
  • علاقه بسیار به اینکه دیگران با او به عنوان جنس دیگر رفتار کنند
  • معتقدند که در خود احساسات و روحیات جنس را دارند
  • به اینکه جنس دیگر هستند اصرار دارند
  • در جمع های جنس مخالف بیشتر حاضر می شوند.

تاثیرات ناهمگونی جنسی

نحوه تشخیص ناهمگونی جنسی

برخلاف دیدگاه منفی رایج در برخی از جوامع، ناهمگونی جنسی یک اختلال سلامت روان نمی باشد. با این وجود، به دلیل تعارض و کشمکش هایی که فرد در مورد وضعیت کنونی خود و آنچه که می خواهد داشته باشد، احتمالا دچار آشفتگی روان شود که بخشی از آنها ناشی از شرایطی است که در جامعه تجربه خواهند کرد.

البته بسته به اینکه ویژگی های شخصیتی فرد و روش های درمانی که پیش می گیرد چگونه باشد، این تاثیرات نیز متغیر خواهند بود اما مهمترین چالش هایی که افراد تراجنسیتی با آن روبرو هستند غالباً به شرح زیر است.

علاوه بر اینها تحقیقات نشان می دهد که افراد دارای ناهمگونی جنسیتی بیشتر در معرض مشکلات و بیماری های روانپزشکی هستند. این بیماری ها غالبا عبارتند از:

درمان ناهمگونی جنسی برای کودکان و نوجوانان

با توجه به تفاوت سیستم فکری و جسمی کودکان و نوجوانان با بزرگسالان، نوع درمان ناهمگونی جنسی نیز برای آن ها متفاوت خواهد بود. بر این اساس، افراد ترنس های زیر 18 سال باید در طی حدود 3 تا 6 سال مورد ارزیابی قرار می گیرند و بسته به نتایج به دست آمده، روانشناس بالینی، روان درمانگر کودک، روانپزشک، خانواده درمانگر، یا مددکار تصمیم می گیرند که از روش های درمانی زیر استفاده شود.

  • روان درمانی فردی کودک
  • خانوده درمانی
  • حمایت یا مشاوره والدین
  • آموزش ای گروهی
  • نظارت بر مسائل عاطفی
  • ارجاع به کلینیک های تخصصی هورمون تا در صورت نیاز از مسدودکننده های هورمونی استفاده گردد.

 روش مسدود هورمونی در اصل برای نوجوانانی به کار می رود که علائم ناهمگونی جنسی در آن ها دائمی و شدید است. در چنین مواقعی از این هورمون ها استفاده می شود تا تغییرات فیزیکی و نشانه های بلوغ همچون رشد سینه یا موهای زائد و غیره متوقف شوند.

درمان ناهمگونی جنسی بزرگسالان

درمان ناهمگونی جنسی

اولین اقدام برای درمان ناهمگونی جنسی بزرگسالان، ارجاع به کلینیک های نارسایی جنسی است. تیم متخصص معمولا متشکل مشاور، درمانگر، پشتیبانی، روانپزشک و روانشناس می باشد. مجددا باید علائم و عمق آن ها مورد بررسی قرار گیرد تا بر اساس آن ها روش درمانی مناسب اتخاذ شود. اصلی ترین این اقدامات عبارتند از:

  • مشاوره روانشناسی
  • درمان هورمونی جنس متقابل
  • گفتاردرمانی و زبان درمانی برای صدای شخص به صدای جنسیت مورد نظر نزدیک شود

هدف اصلی هورمون درمانی برای بزرگسالان در واقع احساس آرامش درونی بیشتر و همچنین تطابق فیزیکی بهتر است. این هورمون ها حتی در صورت انجام جراحی نیز لازم هستند. البته اگر هورمون درمانی با نظارت همراه نباشد، خطر برخی عوارض اعم از لخته شدن خون، سنگ کیسه صفرا، بالا رفتن وزن، آکنه، افزایش آنزیم های کبدی و … وجود دارد.

نکته مهم درباره هورمون درمانی این است که ضرورتا برای تبدیل به جنس مقابل نیست. بلکه برخی از افراد نیز این کار را برای به حداقل رساندن هورمون های به وجودآورنده ناهمگونی جنسی انجام می دهند. این کار به هدف شخص و همچنین ارزیابی های پزشکی بستگی دارد.

نحوه تشخیص ناهمگونی جنسی

برای تشخیص ناهمگونی جنسی ابتدا باید خود شخص یا اطرافیان در مورد علائم وجود چنین موضوعی گزارش دهند. سپس متخصصان به ارزیابی سلامت رفتاری می پردازند. اگر ناهنجاری های جنسیتی تائید شود، میزان حمایت خانواده و اطرافیان نیز مورد سنجش قرار می گیرد.

این متخصصان معیارهای خاصی برای تشخیص این موضوع دارند. این معیارها علمی بوده و بر اساس علم روانشناسی و پزشکی در نظر گرفته شده اند. بنابراین، نتیجه واقعی و درست بر عهده آن ها می باشد.

سخن پایانی

امیدواریم با خواندن مقاله بالا حال دیگر بدانید که علائم، نحوه تشخیص و درمان ناهمگونی جنسی چیست؟ و اطلاعات سودمندی را دریافت کرده باشید.

با توجه به حساسیت این موضوع، مشاوره و صحبت با روانشناس از اهمیت خاصی برخوردار است. به همین دلیل، مشاوران تیم دکتر فکر در تمامی روزهای هفته از ساعت 8 صبح الی 12 شب آماده پاسخگویی به تمامی سوالات شما عزیزان هستند. 

ناهمگونی جنسی چیست؟

ناهمگونی جنسی که عموما تحت عنوان تراجنسیتی شناخته می شد، یک نوع نارسایی جنسیتی محسوب می شود که در آن احساس درونی فرد در مورد مرد یا زن بودنش با جنسیتی که از هنگام تولد تا بحال داشته است، در تضاد است.

علائم ناهمگونی جنسی چیست؟

در این مقاله به مهمترین علائم ناهمگونی جنسی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان اشاره شده است.

درمان ناهمگونی جنسی به چه نحوی است؟

درمان این افراد در چند بعد و مرحله اعم از روان درمانی فردی، خانوده درمانی، حمایت یا مشاوره والدین، آموزش ای گروهی، نظارت بر مسائل عاطفی، ارجاع به کلینیک های تخصصی هورمون تا در صورت نیاز از مسدودکننده های هورمونی استفاده گردد.

آیا ناهمگونی جنسی یک اختلال روانی محسوب می شود؟

برخلاف دیدگاه منفی رایج در برخی از جوامع ناهمگونی جنسی یک اختلال سلامت روان نمی باشد.

5/5 - (2 امتیاز)

همچنین ببینید

اختلال انطباقی

اختلال انطباقی چیست؟ + علائم، نحوه تشخیص و درمان آن

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور