افسردگی آتیپیک

افسردگی آتیپیک چیست و چه علائمی دارد؟

افسردگی آتیپیک زیرشاخه ای از افسردگی اساسی یا اختلال دیس تایمیک است که شامل چندین علامت خاص از جمله افزایش اشتها یا افزایش وزن، خواب آلودگی یا خواب زیاد، خستگی یا ضعف و خلق و خوی حساس می شود. اگر از این بیماری رنج می برید و یا نمی دانید چطور با آن کنار بیایید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا علائم افسردگی آتیپیک، علل و راه های درمان آن را بررسی کنیم.

افسردگی آتیپیک چیست؟

افسردگی غیر معمول می تواند یک “مشخص” برای افسردگی اساسی یا اختلال دیس تایمیک باشد. افراد مبتلا به افسردگی غیر معمول اغلب در سنین پایین و در سال های نوجوانی، افسردگی را تجربه کرده اند.

فرد مبتلا به افسردگی اساسی کلاسیک حداقل پنج علامت از 9 علامت زیر را دارد:

غمگین بودن.

از دست دادن لذت از چیزهایی که زمانی لذت بخش بودند.

تغییر عمده در وزن (افزایش یا کاهش بیش از 5 درصد وزن در یک ماه) یا اشتها.

بی خوابی یا خواب زیاد.

حالتی از بی قراری فیزیکی یا فرسودگی که توسط دیگران قابل توجه است.

خستگی یا از دست دادن انرژی.

احساس ناامیدی یا بی ارزشی یا احساس گناه مفرط.

مشکلات تمرکز یا تصمیم گیری.

افکار مکرر مرگ یا خودکشی، طرح خودکشی یا اقدام به خودکشی.

اختلال دیس تایمیک، که اکنون در جامعه روانپزشکی به عنوان “اختلال افسردگی مداوم” یا افسردگی شدید مزمن شناخته می شود، وضعیتی است که شامل وجود خلق افسرده بیش از روزها برای حداقل یک دوره دو ساله در بزرگسالان است.

علیرغم نامش، افسردگی غیر معمول بسیار رایج است. این افسردگی با افسردگی “مالیخولیایی”، زیرشاخه دیگری از افسردگی، شامل علائم بی خوابی (به جای پرخوابی)، از دست دادن اشتها (به جای افزایش اشتها)، کمبود نسبی واکنش خلقی به شرایط محیطی، و کاهش قابل ملاحظه توانایی احساس لذت همراه خواهد بود.

درمان افسردگی آتیپیک

علائم افسردگی آتیپیک چیست؟

یکی از علائم افسردگی غیر معمول که آن را از افسردگی مالیخولیایی متمایز می کند، واکنش خلقی است. به عبارت دیگر، فرد مبتلا به افسردگی غیر معمول، اگر اتفاق مثبتی بیفتد، خلق و خوی خود را بهبود می بخشد. در افسردگی مالیخولیایی، تغییرات مثبت به ندرت باعث تغییر در خلق و خو می شود. علاوه بر این، معیارهای تشخیصی حداقل دو مورد از علائم زیر را به همراه واکنش خلقی نیاز دارند:

خواب زیاد (هیپرخوابی).

افزایش اشتها یا افزایش وزن.

داشتن واکنش شدیدتر یا افزایش حساسیت به طرد شدن و در نتیجه مشکلاتی در روابط اجتماعی و کاری.

داشتن احساس سنگینی.

علل بروز افسردگی آتیپیک

اعتقاد بر این است که افسردگی نتیجه اختلال در عملکرد مدارهای مغزی است که خلق و خو را تنظیم می کند و به یک منطقه از مغز اجازه می دهد با منطقه دیگر ارتباط برقرار کند. سلول های عصبی موجود در این مدارها سیگنال ها را از طریق مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده های عصبی – مانند دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین، منتقل می کنند.

در حالی که علت دقیق افسردگی ناشناخته است، عوامل خطر برای افسردگی وجود دارد، از جمله:

سابقه خانوادگی افسردگی در آن بسیار موثر است.

اتفاقاتی نظیر مرگ، طلاق، جدایی می تواند باعث آسیب پذیری اساسی در برابر افسردگی شود.

تعارضات بین فردی و احساسات مرتبط مانند احساس گناه نیز منجر به این بیماری خواهد شد.

هر نوع سوء استفاده جسمی، جنسی یا عاطفی می تواند بر بروز این بیماری موثر باشد.

هر نوع رویداد مهم زندگی مانند جابجایی، تغییر یا از دست دادن شغل، فارغ التحصیلی، بازنشستگی یا انزوای اجتماعی در افرادی که آسیب پذیری بیولوژیکی در برابر افسردگی دارند.

هر نوع بیماری جدی مانند سرطان، بیماری قلبی، سکته مغزی یا HIV و سوء مصرف مواد مخدر یا الکل نیز در آن موثر خواهند بود.

علل افسردگی آتیپیک

درمان افسردگی آتیپیک

بسته به شدت علائم، پزشکان احتمالاً روان درمانی (گفتار درمانی) و یا داروها را برای درمان افسردگی غیر معمول توصیه می کنند. دوری از عوامل تحریک کننده افسردگی نیز می توند بسیار موثر باشد. انواع مختلفی از روان درمانی و داروها برای درمان وجود دارد. ممکن است برای مراقبت به متخصصی مانند روانپزشک، روانشناس یا سایر متخصصان بهداشت روان دارای مجوز ارجاع داده شوید.

روان درمانی می تواند به فرد کمک کند تا احساسات خود را پردازش کرده، کمتر احساس انزوا کند و استراتژی هایی برای مقابله با افکار افسرده ایجاد کند. برای مثال، در درمان شناختی رفتاری، فرد می‌آموزد که چگونه افکارش بر احساسات و رفتارش تأثیر می‌گذارد.

طیف وسیعی از داروهای ضد افسردگی ممکن است به افسردگی غیر معمول کمک کند. با این حال، بیشتر تحقیقات نشان می‌دهند که گروهی از داروها به نام مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز ممکن است مؤثرتر از مهارکننده‌های انتخابی جدیدتر بازجذب سروتونین باشند.

منبع قابل اعتماد MAOIs می تواند عوارض جانبی مانند سرگیجه، حالت تهوع و سردرد ایجاد کند. آنها همچنین می توانند به طور مضر با بسیاری از داروهای دیگر تداخل داشته باشند، بنابراین مهم است که در مورد تمام داروهایی که فرد مصرف می کند به پزشک اطلاع داده شود.

معیارهای تشخیصی افسردگی آتیپیک چیست؟

برای تشخیص این بیماری یک سری معیارها وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

واکنش خلقی

این بدان معناست که خلق و خوی فرد در پاسخ به رویدادهای مثبت درک شده یا بالقوه بهبود می یابد.

فقدان ویژگی های مالیخولیایی

این بدان معناست که فرد علائم افسردگی مالیخولیک را ندارد، که شامل مشکل در کسب لذت از رویدادهای لذت بخش است.

زندگی با افسردگی آتیپیک

شاید تصور کنید با داشتن این بیماری با مشکلات بسیاری رو به رو شوید. اما این طور نیست و شما با کمی تغییر در برنامه های خود می توانید به راحتی با این بیماری کنار آمده و زندگی خود را به جلو ببرید. در ادامه ما نکاتی را بررسی خواهیم کرد که به شما می کند زندگی بهتری با این بیماری داشته باشید. البته کمک گرفتن از مشاوران و متخصصات درمان را نیز نباید نادیده بگیرید.

در کنار استفاده از روش های دارو درمانی و روان درمانی ، می توان از روشهای دیگری نیز استفاده کرد تا راحت تر بتوان با این بیماری کنار آمد که این موارد شامل :

سعی کنید برای هر روز خودتان برنامه ریزی داشته باشید و زمان خود را به خوبی مدیریت کنید تا این بیماری به شما اتلاف وقت و عدم استفاده صحیح از زمان را القا نکند. توجه داشته باشید که به صورت کلی تلف کردن وقت احساس بدی حتی به انسان های سالم می دهد به همین دلیل افرادی که دارای بیماری افسردگی هستند، باید به دنبال مدیریت زمان باشند تا این فکر که وقت خود را تلف کرده اند، ذهن آن ها را مشغول نکند.

ورزش یکی از گزینه های عالی برای کنترل روحیه اس. برای این بیماری نیز ما به شما شرکت در فعالیتهایی که می تواند در کنترل استرس شما نقش داشته باشد، مانند یوگا، تای چی یا مراقبه را پیشنهاد می کنیم.

برخی افراد تصور می کنند اگر فاصله زیادی از اجتماع بگیرند، احساس بهتری خواهند داشت. در حالی که این کاری اشتباه است. ما به شما توصیه می کنیم به جای اینکه از دیگران فاصله بگیرید و خودتان را در انزوا قرار دهید، سعی کنید وقت بیشتری را در کنار خانواده و دوستان بگذرانید.

خاطره نویسی و یا نوشتن تمامی تجربیات روزانه نیز راهی برای خالی کردن ذهن از هر گونه اتفاقات منفی است. پس توصیه ما به شما این است که اتفاقات روزانه خود را بنویسید.

همیشه داشتن یک دوست همراه می تواند احساس خوبی داشته باشد. برای کنترل بهتر این بیماری نیز ما به شما توصیه می کنیم یک دوست قابل اعتماد در کنار خود داشته باشید.

افسردگی آتیپیک چیست؟

خلاصه مطلب

ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی علائم افسردگی آتیپیک، علل بروز و راه های درمان آن بپردازیم. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب، نیاز به اطلاعات بیشتری در رابطه با این بیماری داشتید و یا مشاوره افسردگی، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

همچنین ببینید

مشاوره افسردگی چگونه است

مشاوره افسردگی

سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مشاور